Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Rybnik - Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ilonka
Autostopowicz
Trasa Rybnik - Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ilonka » 10.08.2010 17:23

Witam,

Jadę po raz pierwszy do Chorwacji i mam ogromną prośbę. Czy istnieje możliwość aby ktoś zrecenzował trasę, którą wybrałam? Proszę o podpowiedzi w tej kwestii.

Trasa:
1) Rybnik - start
2) Bohumin - przekroczenie granicy Czeskiej
3) Kierunek na Brno/Ostravę - Svinov- droga numer 78 - D1 - 47- D1
4) Brno - E462 - D2
5) Bratislava - A6 - A4
6) Wiedeń - A2
7) Graz - A9
8) Maribor - A2
9) Zagrzeb - A1
10) Zadar

Czy może odcinek od 2) - 5) zastąpić:
2) Bohumin - 78
3) Ostrava - 1
4) Frydek-Mistek - 56
4a) Zilina - 56 - 18
5) Bratislava - D1

Wyjeżdżam 13.08.2010 około godziny 17 z Rybnika. Bardzo proszę o sugestie.

Ilonka
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 10.08.2010 18:07

Jechałem 22 lipca do Zadaru, co prawda z Warszawy, ale trasa za granicą się pokrywa.
Ja jechałem:
Cieszyn - Brno - Mikulov - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Zadar.

Trasa bardzo dobra, jedynie mały odcinek niedaleko czesko-austriackeij granicy nierówny.
Jechałem gdzie tylko się dało trasami szybkiego ruchu (ekspresówki, autostrady).
Na trasie są dobre oznaczenia, więc pewnie się nie pogubisz.

Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2010 19:35

Trochę masz chyba stare dane, po przekroczeniu granicy w Chałupkach jedziesz już cały czas autostradą (nie trzeba zjeżdżać na drogę 47). Potem z Brna lepiej na Mikulov lub Breclav i potem na Wiedeń (odpada winieta na Słowację). Dalej trasa OK, ja jeszcze omijam autostradę w Słowenii (zawsze 30 euro zaoszczędzone). Z Rybnika lepsza opcja na Chałupki niż na Cieszyn!!
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 21.03.2011 23:05

dids76 napisał(a):Trochę masz chyba stare dane, po przekroczeniu granicy w Chałupkach jedziesz już cały czas autostradą (nie trzeba zjeżdżać na drogę 47). Potem z Brna lepiej na Mikulov lub Breclav i potem na Wiedeń (odpada winieta na Słowację). Dalej trasa OK, ja jeszcze omijam autostradę w Słowenii (zawsze 30 euro zaoszczędzone). Z Rybnika lepsza opcja na Chałupki niż na Cieszyn!!

Dids76 mam do Ciebie prośbę, jadąc po Twojej propozycji trasy możesz mi tak szacunkowo powiedzieć jaki będzie koszt winiet w jedną stronę, ewentualnie w obie. Widać że śmigasz tą trasą więc powinieneś pamiętać, jeżeli to kłopot to mniejsza o to :) Wspomniałeś też, że omijasz płatną autostradę na Słowenii. Możesz mi napisać w którym miejscu zjeżdżasz i jaką trasą się kierujesz by ją ominąć?.

Dzięki i pozdrawiam.
mody
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mody » 21.03.2011 23:25

Kula_SS napisał(a):
dids76 napisał(a):Trochę masz chyba stare dane, po przekroczeniu granicy w Chałupkach jedziesz już cały czas autostradą (nie trzeba zjeżdżać na drogę 47). Potem z Brna lepiej na Mikulov lub Breclav i potem na Wiedeń (odpada winieta na Słowację). Dalej trasa OK, ja jeszcze omijam autostradę w Słowenii (zawsze 30 euro zaoszczędzone). Z Rybnika lepsza opcja na Chałupki niż na Cieszyn!!

Dids76 mam do Ciebie prośbę, jadąc po Twojej propozycji trasy możesz mi tak szacunkowo powiedzieć jaki będzie koszt winiet w jedną stronę, ewentualnie w obie. Widać że śmigasz tą trasą więc powinieneś pamiętać, jeżeli to kłopot to mniejsza o to :) Wspomniałeś też, że omijasz płatną autostradę na Słowenii. Możesz mi napisać w którym miejscu zjeżdżasz i jaką trasą się kierujesz by ją ominąć?.

Dzięki i pozdrawiam.

Dołączam się do prośby
I pytanie dlaczego nie tak : http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=7
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 22.03.2011 00:22

Nie do mnie było pytanie jednak pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę ( On w tym poście wypowiadał się w sierpniu 2010 i nie wiadomo, kiedy tu zajrzy)
Jeżeli chodzi o winiety to w tym roku ceny przedstawiają się następująco.
Czechy - 250 koron 10-cio dniowa, 350koron miesięczna
Austria 7, 9 Euro - 10-cio dniowa 23 Euro - 2 miesięczna
Słowenia 15 Euro tygodniowa i 30 Euro miesięczna
Słowacja 7 Euro tygodniowa i 14 Euro miesięczna
Przy wyjazdach 2 tygodniowych bardziej opłaca się zakupić od razu winietki miesięczne, jedynie u Austriaków lepiej dwie 10 dniowe.
U Słoweńców najlepiej ominąć autostradę i pojechać alternatywną drogą poprzez miasta i wioski, boczkiem, boczkiem aż do granicy Chorwackiej.
Trasa na tym forum opisana była wielokrotnie, więc proponuję trochę pogrzebać a dokładną rozpiskę się znajdzie.
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 22.03.2011 00:37

Acha i jeszcze jedno - nie opłaca się kupować winietek w PZM-ocie, marże tam mają kosmiczne, lepiej na stacjach benzynowych w kraju docelowym.
I tak jadąc trasą przez Chałupki, najlepiej po przejechaniu granicy, ominąć zjazd na autostradę, dojechać do najbliższego skrzyżowania i skręcić w lewo na Stary Bohumin, po ok 200m po lewej stronie jest mała stacja benzynowa, tam kupić winietkę (trzeba mieć korony, lub kartę bankową).
Potem zawrócić do autostrady i pomykać aż do Austriackiej granicy.
Ja zawsze przekraczałem ją w Mikulowie, Zaraz za granicą po Austriackiej stronie jest stacja benzynowa a tam świeżutkie winietki, jak ktoś chce zaszaleć to może tam nawet Słoweńską sobie kupić (cena jak na Słowenii).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.03.2011 08:18

Dziękuję koledze za odpowiedź.
Winiety kupuję w krajach na które one obowiązują (Czechy na Shellu zaraz za wjazdem na D1, Austria na OMV w miejscowości Wilfersdorf), Słoweńską autostradę omijam. W dziale FAQ jest dobrze opisany objazd autostrady Słoweńskiej. Mogę również wysłać na mail-a (mój adres w profilu).
Mody, jakoś zawsze mi pasowała jazda przez Czechy, do granicy mam 25km, a zaraz za granicą zaczyna się autostrada. Może kiedys zmienię trasę.
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone