Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TaAnia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaAnia » 19.07.2021 23:02

zbyniek3 napisał(a):Witam.
Proszę o info czy na przejściu w Zwardoniu jest otwarty sklepik z winietami "Myto SK". Nie ważne winiety, ale co roku zaopatruję się tam w RUM. Nie wiem czy w tym roku jest otwarty i czy można zjechać zaraz za przejściem z D3. Widzę w google, że na przejściu jest codziennie jakiś korek, czyżby jakaś kontrola? Obawiam się czy będzie można zjechać do tego sklepu. Mamy certyfikat i zarejestrowaliśmy się na stronie słowackiej. Proszę pomóżcie. Nie wyobrażam sobie Chorwacji bez rumu tużemskiego :D

Jak jechaliśmy do Cro, to Zwardoń świecił na czerwono w google maps, a okazało się, że to stojące ciężarówki, byliśmy jedyni na przejściu.
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 20.07.2021 09:10

Cześć, Czy w Rajce jest potrzeba przekraczać granicę na starym przejściu czy normalnie autostradą? Czy tam zdarzają się w ogóle korki i czy są jeszcze te protesty Słowaków? I czy jak się pojedzie prze stare przejście to nie zjedzie się z korytarza tranzytowego? Pozdrav
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 20.07.2021 14:35

Aby wjechać na zwiedzanie Węgier muszę się gdzieś rejestrować na jakiejś rządowej stronie tak jak na Słowacji?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 20.07.2021 15:07

Leszek1975 napisał(a):Aby wjechać na zwiedzanie Węgier muszę się gdzieś rejestrować na jakiejś rządowej stronie tak jak na Słowacji?

Nie ma niczego takiego na Węgrzech.
crolila
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crolila » 20.07.2021 17:57

Witam :)
Planujemy wyjechać do Chorwacji w przyszły piątek z Krakowa do Drvenika. Mamy zamiar wyjechać z samego rana ok. 4:00. Mimo, że czytam, czytam i czytam...dalej nie wiem którędy najlepiej jechać. To nie jest nasza pierwsza podróż do Chorwacji, zazwyczaj jeździliśmy przez Słowację i Węgry, ale teraz przez te korytarze tranzytowe, to naprawdę nie mam pojęcia...Dodam, że jedziemy z z ośmiolatką, wszyscy mamy certyfikat ozdrowieńca.
Liczę na jakąś podpowiedź z Waszej strony :))
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 20.07.2021 19:21

Jedź jak zawsze i nic nie kombinuj :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2021 21:03

TaAnia napisał(a):
zbyniek3 napisał(a):Witam.
Proszę o info czy na przejściu w Zwardoniu jest otwarty sklepik z winietami "Myto SK". Nie ważne winiety, ale co roku zaopatruję się tam w RUM. Nie wiem czy w tym roku jest otwarty i czy można zjechać zaraz za przejściem z D3. Widzę w google, że na przejściu jest codziennie jakiś korek, czyżby jakaś kontrola? Obawiam się czy będzie można zjechać do tego sklepu. Mamy certyfikat i zarejestrowaliśmy się na stronie słowackiej. Proszę pomóżcie. Nie wyobrażam sobie Chorwacji bez rumu tużemskiego :D

Jak jechaliśmy do Cro, to Zwardoń świecił na czerwono w google maps, a okazało się, że to stojące ciężarówki, byliśmy jedyni na przejściu.

Dzięki, choć dalej nie wiem czy sklepik Myto jest otwarty.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 21.07.2021 09:43

crolila napisał(a):Witam :)
Planujemy wyjechać do Chorwacji w przyszły piątek z Krakowa do Drvenika. Mamy zamiar wyjechać z samego rana ok. 4:00. Mimo, że czytam, czytam i czytam...dalej nie wiem którędy najlepiej jechać. To nie jest nasza pierwsza podróż do Chorwacji, zazwyczaj jeździliśmy przez Słowację i Węgry, ale teraz przez te korytarze tranzytowe, to naprawdę nie mam pojęcia...Dodam, że jedziemy z z ośmiolatką, wszyscy mamy certyfikat ozdrowieńca.

Nie wiem skąd jedziesz, ale domyślam się że będziesz jechała autostradami przez Słowację.
Na Słowacji sa korytarze ale powiazane z przejściami. Część przejść jest zamknieta. Więc jak juz wjedziesz - to duże prawdopodowbieństwo że wjedziesz w korytarz.
Jedź tak samo jak dotychczas, na Węgrzech nie ma korytarzy i tu droga do wyboru do koloru :lol:
CroLaguna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroLaguna » 21.07.2021 10:19

crolila napisał(a):Witam :)

My zazwyczaj jeździmy na Chyżne, Bańska Bystrzyca, Sahy, Budapeszt, Gorican ale zawsze trasa wypadała w nocy. W dzień pokusiłbym się na trasę Żywiec, Żylina, Bratysława i potem 86 przez Węgry na przejście w Gorican.
Nie przejmuj się korytarzami - obie trasy na Słowacji są trasami tranzytowymi oczywiście na czas przejazdu tj.max 8 godzin.
Korytarze na Węgrzech nie obowiązują dla osób posiadających certyfikat ozdrowieńca.
Nasz pierwszy pobyt wypadł w Drveniku a dokładnie Gornja Vala na ul. Puntin i bardzo miło wspominamy tamte wakacje.
Udanych wakacji :papa:
turzol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turzol » 21.07.2021 11:01

Wyruszamy za tydzień ze Śląska do Ruskamen. Całe lata jeździłem trasy co CRO przez CZ i AT. W tym roku po lekturze wątków na forum zdecydowałem się na taki wariant, w prawdzie trasa wiedze przez 4 kraje ale wydaje mi się optymalna.

https://tinyurl.com/s87u8hkc
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2021 11:09

turzol napisał(a):Wyruszamy za tydzień ze Śląska do Ruskamen. Całe lata jeździłem trasy co CRO przez CZ i AT. W tym roku po lekturze wątków na forum zdecydowałem się na taki wariant, w prawdzie trasa wiedze przez 4 kraje ale wydaje mi się optymalna.

Według mnie trasa ok, też jakiś czas temu zmieniłem Cz-A-Slo na Cz- SVk-Hu i jeżdżę bardzo podobną trasą. W ubiegym roku dokupiłem jeszcze winietę na Czechy i pojechałem przez Brno na Bratysłwę. W tym roku jeszcze nie zdecydowałem jak pojadę ( Żylina czy Brno). Wiele zależy od remontów pomiędzy Ołomuńcem a Brnem.
Ps. Zmień sobie trasę koło Jastrzębia bo niepotrzebnie prowadzi Cię dookoła.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 21.07.2021 11:28

yarko2000 napisał(a):Nie wiem skąd jedziesz, ale domyślam się że będziesz jechała autostradami przez Słowację.
Na Słowacji sa korytarze ale powiazane z przejściami. Część przejść jest zamknieta. Więc jak juz wjedziesz - to duże prawdopodowbieństwo że wjedziesz w korytarz.

To nieprawda, małe przejścia są już otwarte. Po tym, gdy zdecydowano się je pozamykać, były liczne protesty i ostatecznie się z tego pomysłu wycofano. Mieszkam obecnie na Słowacji przy granicy z Czechami i dla ludzi, którzy tam jeżdżą do pracy, był to spory problem.
turzol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turzol » 21.07.2021 12:58

dids76 napisał(a):
turzol napisał(a):Wyruszamy za tydzień ze Śląska do Ruskamen. Całe lata jeździłem trasy co CRO przez CZ i AT. W tym roku po lekturze wątków na forum zdecydowałem się na taki wariant, w prawdzie trasa wiedze przez 4 kraje ale wydaje mi się optymalna.

Według mnie trasa ok, też jakiś czas temu zmieniłem Cz-A-Slo na Cz- SVk-Hu i jeżdżę bardzo podobną trasą. W ubiegym roku dokupiłem jeszcze winietę na Czechy i pojechałem przez Brno na Bratysłwę. W tym roku jeszcze nie zdecydowałem jak pojadę ( Żylina czy Brno). Wiele zależy od remontów pomiędzy Ołomuńcem a Brnem.
Ps. Zmień sobie trasę koło Jastrzębia bo niepotrzebnie prowadzi Cię dookoła.

Dzięki, co masz na myśli pisząc ze prowadzi mnie naokoło na Jastrzebiu?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2021 13:05

turzol napisał(a):
Dzięki, co masz na myśli pisząc ze prowadzi mnie naokoło na Jastrzebiu?

Bo ja bym pojechał tak z A1 do Cieszyna https://goo.gl/maps/qPdksQxtkoF2wy1TA :papa:
Luki88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki88 » 21.07.2021 17:31

W tym roku jadę Zwardoń Słowacja Węgry CRO :) czy kupował ktoś ostatnio winietę w Słowacji przy granicy bo nie wiem do której godziny i jak z prowizją?? czy może coś polecicie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 361
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone