Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
surfing
Croentuzjasta

Postnapisał(a) surfing » 16.07.2021 10:05

hektor03 napisał(a): Przy wcześniejszych podróżach nocowałem przy Balatonie. Teraz jedynie tranzyt ze względu na c19.

Nocuj spokojnie na Węgrzech, sami Węgrzy do tego zachęcają, a przecież tu chodzi o Twoje bezpieczeństwo.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 16.07.2021 10:22

hektor03 napisał(a):Witajcie.
Planuję wyjazd 02.08.2021r. przez Słowację i Węgry. Apartament mam zabookowany od 03.08.2021r.
Doradźcie w jakich godzinach najlepiej wyjechać, by zminimalizować stanie w korkach.
Planuję postój na pierwszych "MOPach" już w cro by się zdrzemnąć, po czym dalej jechać nieco zregenerowanym, ponieważ jestem jedynym kierowcą w samochodzie i nie wiem czy tyle godzin utrzymam koncentrację. Przy wcześniejszych podróżach nocowałem przy Balatonie. Teraz jedynie tranzyt ze względu na c19.

Nie piszesz skąd jedziesz a to by wiele pomogło ;)
Pivko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Pivko » 16.07.2021 10:50

Planuję wyjazd 02.08.2021r. przez Słowację i Węgry. Apartament mam zabookowany od 03.08.2021r.
Doradźcie w jakich godzinach najlepiej wyjechać, by zminimalizować stanie w korkach.
Planuję postój na pierwszych "MOPach" już w cro by się zdrzemnąć, po czym dalej jechać nieco zregenerowanym, ponieważ jestem jedynym kierowcą w samochodzie i nie wiem czy tyle godzin utrzymam koncentrację. Przy wcześniejszych podróżach nocowałem przy Balatonie. Teraz jedynie tranzyt ze względu na c19.

Jedziesz z poniedziałku na wtorek to raczej o której nie pojedziesz to mega korków nie będzie (chyba że jakiś wypadek po drodze się zdarzy). My z Częstochowy wyjeżdzamy w niedzielę ok 16 i jesteśmy w poniedziałek rano na miejscu. Jeździmy w 3 dzieci więc przystanków sporo po drodze. Jak jesteś zaszczepiony to możesz nocować w HU bez problemu.
LUKASQ
Croentuzjasta

Postnapisał(a) LUKASQ » 16.07.2021 10:54

Pivko napisał(a): Jeździmy w 3 dzieci więc przystanków sporo po drodze. Jak jesteś zaszczepiony to możesz nocować w HU bez problemu.

Z ciekawości jak chrabąszcze znoszą taki trip tyle godzin ? Tablet gry bajki załatwiają sprawę ? i takie fajne zdanie słyszałem kiedyś o urlopie w cro z dzieciakami "daj dzieciom paczkę ciastek na plaży i z wody nie wyjdą cały dzień". Fakt czy fake ? :)
Pivko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Pivko » 16.07.2021 11:07

LUKASQ napisał(a):
Pivko napisał(a): Jeździmy w 3 dzieci więc przystanków sporo po drodze. Jak jesteś zaszczepiony to możesz nocować w HU bez problemu.

Z ciekawości jak chrabąszcze znoszą taki trip tyle godzin ? Tablet gry bajki załatwiają sprawę ? i takie fajne zdanie słyszałem kiedyś o urlopie w cro z dzieciakami "daj dzieciom paczkę ciastek na plaży i z wody nie wyjdą cały dzień". Fakt czy fake ? :)

No z drogą to jest różnie. Tablety, telefony, jakieś książeczki. Ogólnie stękania: "daleko jeszcze?" to sporo jest.Później idą spać (a ja wtedy ogień póki paliwo w baku). A na miejscu to najchętniej z wody by nie wychodziły. Ale wracamy z nimi do apartmana w najgorszy upał (mała idzie spać wtedy). I po południu znów nad wodę :)
hektor03
Plażowicz

Postnapisał(a) hektor03 » 16.07.2021 11:18

mchrob napisał(a):

Wybacz. Śląsk - Dubrownik.
hektor03
Plażowicz

Postnapisał(a) hektor03 » 16.07.2021 11:20

Pivko napisał(a):
Planuję wyjazd 02.08.2021r. ....Teraz jedynie tranzyt ze względu na c19.

Jedziesz z poniedziałku na wtorek to raczej o której nie pojedziesz to mega korków nie będzie (chyba że jakiś wypadek po drodze się zdarzy). My z Częstochowy wyjeżdzamy w niedzielę ok 16 i jesteśmy w poniedziałek rano na miejscu. Jeździmy w 3 dzieci więc przystanków sporo po drodze. Jak jesteś zaszczepiony to możesz nocować w HU bez problemu.

Nie jesteśmy zaszczepieni, więc nocleg po drodze odpada.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 16.07.2021 11:40

hektor03 napisał(a):
mchrob napisał(a):

Wybacz. Śląsk - Dubrownik.

Jak do Dubrownika to polecam wziąć nocleg gdzieś w Chorwacji - ja w zeszłym roku nocowałem w Kninie (zaleta albo i wada - jedziesz darmową krajówką) jakby co to mogę polecić nocleg. Przy okazji można zobaczyć twierdzę i zjeść fajny obiad. A rano ruszasz wypoczęty w dalszą drogę.
hektor03
Plażowicz

Postnapisał(a) hektor03 » 16.07.2021 11:48

świetny pomysł.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 16.07.2021 15:59

zag napisał(a):Kolego poczytaj w wątku "Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021" jak jeżdżą rodacy. Napisane jest o tym nie jedno zdanie.

Nie tylko, moi węgierscy koledzy mówią, że w zasadzie od majówki Słowacy, Polacy non stop śmigają M86 ;) .
Leszek1975
Plażowicz

Postnapisał(a) Leszek1975 » 16.07.2021 17:40

Jak z fotelikami dla dzieci na Słowacji i na Węgrzech?Można stosować podkładki?Dziecko podrosło i w Polsce jeździmy na podkładce z tyłu,a jak Słowacja i Węgry?
Leszek1975
Plażowicz

Postnapisał(a) Leszek1975 » 16.07.2021 18:04

Slovak birth number or BIČ

Co mam wpisać w tym miejscu wypełniając formularz?
aciol
Podróżnik

Postnapisał(a) aciol » 16.07.2021 23:52

Leszek1975 napisał(a):Slovak birth number or BIČ

Trochę poczytać wstecz.....

Janusz Bajcer napisał(a):https://korona.gov.sk/ehranica/

Wykonałem udaną rejestrację na Słowację
W polu: ID pridelené inou krajinou - wpisujemy swój PESEL

Registrácia dokončená
Ďakujeme, že ste sa zaregistrovali do eHranice. Spĺňate podmienku výnimky zo 14-dňovej karantény, nemusíte ju absolvovať. Táto registrácia platí 6 mesiacov. Najbližší polrok sa teda pri prekračovaní hraníc nemusíte opätovne registrovať. Budete však vždy potrebovať potvrdenie o očkovaní alebo Digitálny COVID preukaz EÚ.

Rejestracja zakończona
Dziękujemy za zarejestrowanie się w eHranice. Spełniasz warunek zwolnienia z 14-dniowej kwarantanny, nie musisz go przechodzić. Ta rejestracja jest ważna przez 6 miesięcy. Dzięki temu przy przekraczaniu granicy nie musisz się ponownie rejestrować przez kolejne sześć miesięcy. Jednak zawsze będziesz potrzebować zaświadczenia o szczepieniu lub cyfrowej karty COVID UE.

W e-mailu mam potwierdzenie z dopiskiem na końcu (po przetłumaczeniu):

Zachowaj tę wiadomość e-mail w celach archiwalnych.
Służy jako potwierdzenie spełnienia obowiązku rejestracji w systemie e-granicy.
Podczas wjazdu i pobytu na terytorium Republiki Słowackiej okaż go na żądanie policjantowi lub pracownikowi regionalnego urzędu zdrowia publicznego.
Bartolo
Odkrywca

Postnapisał(a) Bartolo » 17.07.2021 07:57

Leszek1975 napisał(a):Slovak birth number or BIČ

Odznaczasz drugi wiersz "ID pridelené inou krajinou" i wpisujesz pesel
Bartolo
Odkrywca

Postnapisał(a) Bartolo » 17.07.2021 08:00

Pytanie - czy ktoś z forumowiczów jechał ostatnio na przejście graniczne - Slovenske Nove Mesto? Czy przejazd bezproblemowy przez granicę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 358
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone