Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Telewizor 32 LCD

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser
Telewizor 32 LCD

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.02.2010 10:50

Teraz to się chyba już wygłupię :oops:
Muszę (powinnem) kupić TV do małego pokoju ( robiącego za sypialnię).
Szukam, patrzę na te "cuda" LCD i nijak nie moge zrozumieć co jest dobre a co niekoniecznie.
Co salon, co sprzedawca to inna opinia.
Nie potrzebuje coś extra, po prostu TV co włączę i wyłączę.
Zwykły telewizor, bez bajerów... ( z bajerami jeszcze mam- ca 4600 zł. stary jak świat i duży jak słoń. Sprzdawca tak mnie zamotał że kupilem coś, co w zasadzie nie było mi potrzebne).
Sygnał mam z kablówki, kilka programów HD a reszta analog.
Moje zapytanie ... HD czy Full HD. (ponoć różnicy za bardzo nie zauważę)
Już upatrzyłem sobie SONY S5600, - to niby stary.
Zwrociłem uwagę na Samsunga B 551 - to niby awaryjne te cuda.
Sharp ...... niby rodowity japonczyk tylko składany w Polsce.

Nie wiem ...... pozostaje mi chyba pójść do salonu, zamknąć oczy i na chybił trafił. Na kogo padnie ....

Na wszelki wypadek .... zapytam się maniaków od CRO. :lol: :wink: może jakiaś podpowiedź, doświadczenie....
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 05.02.2010 11:29

HD Ready albo Full HD, czyli rozdzielczosc 1366x768, albo 1920x1080 pixeli. Roznice zobaczysz, jesli masz "geste" zrodlo obrazu, czyli kanaly hd albo blu-ray. Dla analogowych kanalow z kablowki nie ma znaczenia jaki kupisz tv lcd, wszystkie beda graly "jakotako". Lepiej beda odbierac kanaly hd, ale znacznie lepiej dopiero jesli kupisz lcd full hd. Czy warto jest kupowac tv full hd dla kilku kanalow hd w kablowce ? Sam musisz zdecydowac. Nie ma potrzeby inwestowac w lepszy/nowszy tv lcd obojetnie, czy hd ready, czy full hd, jesli zrodlem ma byc tylko kablowka, a rozmiar tego tv to 32 cale. W sklepie popros sprzedawcy,zeby podlaczyl tv do analogowego sygnalu i wybierz ten ktory wedug Ciebie, a nie sprzedawcy, ladniej swieci. I nie oczekuj,ze stojacy na wystawie, podlaczony do sygnalu prezentacyjnego z plyty blu-ray tak samo pieknie zaswieci w domu podlaczony do kablowki, bo nie zaswieci.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 05.02.2010 11:40

Jak już wybierać, lepiej od razu Full HD - warto mieć, choćby dla tych kilku kanałów HD.

Na stanie posiadam SONY Bravia 32" LCD - niby stary, ale jak dla mnie całkiem porządny tv i przy obecnej technologii - na parę lat starczy. Chyba że już coś wyżej- czyli tv z LED
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2010 11:47

Zdecydowanie Full HD jeżeli masz do wyboru...jeżeli chodzi o telewizory LCD to Samsungi właśnie są najmniej awaryjne z tej rodziny...w opinii większości sa najlepsze bijąc na głowę Sony, Panasonic itd. czego nie można było powiedziec o starych telewizorach.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.02.2010 11:47

wielka.woda napisał(a):...jesli zrodlem ma byc tylko kablowka, a rozmiar tego tv to 32 cale.

Tak, kablówka i tylko kablówka.
Ja nie jestem fanem telewizorni, ogladam programy informacyjne, film dokumentalny ( jak się trafi), a jakiś film fabularny, ...może ogladałem ale +- 10 lat temu.
Nie mam "nerwów" na oglądanie "baju-baju".
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 05.02.2010 11:50

alessandro1977 napisał(a):Zdecydowanie Full HD jeżeli masz do wyboru...jeżeli chodzi o telewizory LCD to Samsungi właśnie są najmniej awaryjne z tej rodziny...w opinii większości sa najlepsze bijąc na głowę Sony, Panasonic itd. czego nie można było powiedziec o starych telewizorach.

Samsungi faktycznie mają jedne z lepszych matryc na rynku i wyprzedzają konkurencję pod tym względem. Sony jednak ostatnimi czasy znacznie podgonił.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.02.2010 11:55

kapitan_statku napisał(a): Chyba że już coś wyżej- czyli tv z LED

Ten to kupię ale do "dużego" pokoju. Za kilka lat (chyba)- póki co, staruszek jeszcze zipie. LED nic mi nie mówi i nie musi mówić, to mnie jakoś nie interesuje. Fajny bo ..... cienki i chyba lekki ( na stare lata sił już brak) :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2010 11:57

Zdaje się, że ważne jest, żeby miał tuner cyfrowy, czy jakoś tak ...

DVB-T się zbliża, a taki dekoder to będzie jakieś trzy stówki w plecy.

pzdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2010 11:59

Woka, nie wiem jak Ty, ale ja jestem estetą :wink: i przy kupnie TV LCD zwracałem też pewną uwagę na design :D .

Dla mnie oprócz całej "techniki", wygląd też ma znaczenie, dlatego te niby najlepsze Samsungi odpadły w pierwszej kolejności.

Więc popatrz też na wygląd, bo jak będziesz się budził rano i patrzył na "potworka" na ścianie, to nie zazdroszczę :wink:

To tak trochę w formie żartu :wink: , a serio to wybierz Full HD bo różnica w cenie pewnie nie będzie znacząca, z tunerem MPEG-4. Fajnie jak ma wejście USB bo można sobie zdjęcia poogladać. Ja wybrałbym SONY......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2010 12:03

Co Ty kulka ? Samsungi są potworkami ? Chyba przesadzasz...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.02.2010 12:05

alessandro1977 napisał(a):...jeżeli chodzi o telewizory LCD to Samsungi właśnie są najmniej awaryjne z tej rodziny...w opinii większości sa najlepsze bijąc na głowę Sony, Panasonic itd. czego nie można było powiedziec o starych telewizorach.

A ja mam właśnie informację, że jest dokładnie odwrotnie.
Już byłem na etapie zakupu tego Samsunga .... ale uzyskane info o jego awaryjności zmydliło mnie.
Może to tylko psychika, ale kto kupi mając świadomość że kupuje jakieś "barachło". To jest wkurzające jak sobie już coś upolowałem a tu ...zong.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2010 12:16

alessandro1977 napisał(a):Co Ty kulka ? Samsungi są potworkami ? Chyba przesadzasz...

Nie no, potworkami nie są, po prostu podobały mi się mniej niż inne... każdemu podoba się trochę co innego. Zależało mi żeby tv nie miał bardzo szerokiej, błyszczącej ramy i tyle, a pamiętam że Samsungi w tym przodowały.
Poza tym, po prostu, mówię żeby na to też zwracać uwagę przy zakupie, bo potem trzeba się ładnych parę lat wpatrywać w swój wybór :D

Poza tym, mimo testów i opinii wciąz nie mam zaufania do tej marki, być może to błąd...

Wybrałem Sharpa i (odpukać) jestem b zadowolony :D
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 05.02.2010 12:17

Poza tym, woka, zalety obrazu full hd, na tv o rozmiarze 32cale, zobaczysz tylko wtedy, jesli bedziesz bardzo blisko tego tv siedzial. bardzo blisko w tym przypadku, to 1,5 do 2 metrow max. Powyzej tych odleglosci (a szczegolnie tej pierwszej), bedzie juz wszystko jedno, z jakiego zrodla ogladasz obraz.Generalnie, 32cale to mala przekatna do full hd, bardziej tu pasuje 42 cale.
To co nazywaja telewizorami LED, to telewizory lcd, ktorych matryca podswietlana jest zamiast jarzeniowkami, blokami diod LED, co ma dac obraz rownomierniej oswietlony, o wiekszym kontrascie, i lepszym odwzorowaniu barw. Ale z tego co piszesz,potrzebujesz tv do sypialni i nie jestes "zlotooki", wiec...
Nie pytaj sprzedawcow o to jaki tv kupic, bo dostaniesz w zamian tylko kupe aresztantow. Wybierz tv sam, tuner mpeg 4 przyda Ci sie, jesli planujesz ogladanie tv z anteny na dachu, a nasza telewizja planuje uruchomic taka trasmisje,ale co i jak, i kiedy tak do konca,jak to u nas - nie wiadomo. A jak kupisz bez tego tunera, to tuner za jakis czas bez problemu mozna dokupic oddzielny,jesli okaze sie to konieczne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2010 12:50

..mój kolega z serwisu RTV mówi ..tylko ten co ma 5 lat gwarancji..sam nabyłem Sony (LCD KDL 40W5710) 40 calowego , 100 herców no i 5 latek bezpieczeństwa..(ponoć..) :wink: :wink: poza tym jakość obrazu z kablówki a moja "n" to przepaść..na korzyść "n" :D
w przypadku połączenia hdmi to nie polecam przewodu z supermarketów za 20 złotych...
Ostatnio edytowano 05.02.2010 12:56 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2010 12:55

kulka53 napisał(a): Ja wybrałbym SONY......

..i to jest słuszny wybór... :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone