Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie w Chorwacji dobre i złe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 10.07.2007 21:37

Najaktualniejsze info o INA :
na autostradzie, odmoriste Zir w stronę Splitu. Zatankowano Pb95. Następnie jazda 100 km autostradą z predkością na liczniku 140. Potem 500 km w Cro na różnych drogach : Jadranka, dróżki lokalne, dojazdy do dzikiej plaży z nachyleniem min. 15%. Średnie spalanie - 7,2 /100 km
W Sibeniku na Jadrance z kierunku Split tuż przed skrętem do autostrady - potem cały czas autostrady, Maribor i Graz - 140 na liczniku. Zużycie 8,3 / 100 km.
Wniosek - w Zirze benzyna o wiele lepsza, mimo że firma ta sama. Również sprzedawca w Sibeniku budzący mało zaufania. Chyba lepiej tankować na OMV, a Ina raczej na głównych drogach.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2007 07:17

A nie pomyślałeś, że jechałeś pod górę i wiatr?
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 11.07.2007 08:15

Witam,
Widzę, że dyskusja nt. paliwa przeradza się w dywagacje o silnikach, markach F, D, J itd. Przejechałem już różnymi samochodami ponad 1000000 km., od 10 lat (z roczną przerwą) jeżdżę na urlop do Chorwacji i mogę powiedzieć jedno - każdym samochodem trzeba umieć jeździć. Jeśli ktoś jest baran, to momentalnie zajeździ nawet auto najbardziej renomowanej marki. Mam już trzecią lagunę (2,0 dci, 175 km), poprzednio - 2,2 dci 150 km. i 1,9 dci 120 km. i nigdy, powtarzam - nigdy nie miałem najmniejszego problemu. Zresztą, czy średnio co 3 lata kupowałbym auto marki, z którą miałem problemy? Laguną 2,2 dci przejechałem 105 000 km po czym sprzedałem ją znajomemu, który od razu "załatwił" sprzęgło i dwukrotnie turbinę. Pewnie będzie pisał, ż F to kicha, a tymczasem to on powinien się przesiąść na furmankę. Co do ON, to moim zdaniem najlepszy jest w Austrii, następnie w SLO i dopiero w CRO. Na austriackim ON silnik palił o ok. 1l/100 mniej. W Austrii i SLO płacę kartą, w CRO - gotówką i tylko kunami, bo - podobnie jak na autostradach - przy zapłacie w EUR stosują kosmiczny kurs. A paragony oraz dowody opłaty kartą trzeba zawsze b. dokładnie sprawdzać i zachować ze wzgl. na ewent. reklamację paliwa lub reklamację w Banku. Zwłaszcza to ostatnie jest ważne, wiem po sobie, bo w Splicie dwukrotnie skasowano mnie za zakupy w sklepie sportowym (rzecz nie do odkrycia w chwili dokonywania transakcji), ale już w Polsce, po okazaniu dowodu opłaty kartą, bank bez problemu uznał moją rację i zwrócił niesłusznie pobraną kwotę.
Życze bezproblemowych tankowań i bezawaryjnej jazdy.
Eligiusz
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 18.07.2007 08:09

malmika napisał(a):u mnie akurat odwrotnie z LPG w kraju wchodzi 40l a w Poreciu 32 do 34l tylko, ale na gazie chorwackim okropnie fiksuje

tankowałam w Chorwacji gaz - tragedia!!!! Gaśnie na niskich biegach, fiksuje, słabiutki. Tankowany w Trogirze.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 18.07.2007 09:53

Wróciłem 15 lipca tankowałem w kilku miwjscach bo dużo zwiedzaliśmy i nie było problemu tek no stacjach OMV jak i INA
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 18.07.2007 10:24

Podobnie, wróciłem 16.07 tankowałem w Cro w wielu miejscach i na różnych stacjach raczej większych i bez problemów.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 18.07.2007 13:25

Moje tegoroczne doświadczenia są następujące:
Statoil Cieszyn Kolejowa - OK
Petrol Maribor Ptujska -OK
INA Neum - OK
OMV Maribor Ptujska - OK

Co do "trefnego" paliwa za granicą to rok temu na autostradzie w Austrii zatankowałem (95) na ostatniej stacji ESSO przed granicą włoską - silnik stracił znaczną część mocy...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Tankowanie w Chorwacji dobre i złe - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone