Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie w Chorwacji dobre i złe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 19.06.2007 22:38

I oczywiście nażłop się wody z każdego kranu fontanny Onofrija.. Na miejscu dowiesz się, po co... Ale pamiętaj: Z KAŻDEGO KRANU!
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 19.06.2007 22:39

I kto powie, że nie było o tankowaniu???? :D
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 19.06.2007 22:44

postaram sie wyszukać to miejsce,dzięki za cenne wskazówki ,o fontannie chyba słyszałem,ponoć spełnia życzenia ale nie wiem napewno czy chodzi o tą fontanne.
będe sobie życzył dobrego oleju napędowego :lool: (byle w temacie)
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 19.06.2007 23:07

AGA&ADAM napisał(a):postaram sie wyszukać to miejsce,dzięki za cenne wskazówki ,o fontannie chyba słyszałem,ponoć spełnia życzenia ale nie wiem napewno czy chodzi o tą fontanne.
będe sobie życzył dobrego oleju napędowego :lool: (byle w temacie)

Koniecznie daj mi znać, jak wrócisz. Szerokiej drogi.
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 20.06.2007 03:37

Trebor bardzo ładnie opisałeś Dubrownik , przed chwilą obejżałem film i
wiem już na pewno że w tym roku zobaczę to miasto.
A co do tankowania to kiedyś byłem w HR (dokładnie Karlobag)
na jednym zbiorniku Passat b3 1,9TDI weszło 100 literków ropy i starczyło w dwie strony :D

Pozdrawiam.
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 20.06.2007 17:38

wczoraj policzylem ile orientacyjnie będę potrzebował paliwa na wojaże wakacyjne...okolo 540 l :?
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.06.2007 18:21

FUX napisał(a):
mireks napisał(a):
FUX napisał(a):Przesiądźcie się na prawdziwą Japonię (HONDA, SUBARU), a będziecie wolni od problemów.

Mówisz Subaru,dobry wózek zgadza się,tylko po pierwsze benzyniak pali jak smok a ropniak to tylko w najnowszych modelach tylko ta cena.

Forester 2.0 około 10l/100
Mniej, niz niejedna francja .... a jaka frajda fury za 3-5 razy tyle objechać :lol: :lol: :lol:

Frajda z fury jest,mój znajomy miał z 1999r,książka serwisowa podawała zużycie paliwa 9.8l {2litry benz} przy spokojnej jeżdzie palił ok.12l,gdy chcieliśmy trochę poszaleć to kompyter wskazywał od 13 do 27 litrów,ogólnie auta fajne jak są młode,gdy są starsze więcej kasy trzeba w nie wkładać a zamienników brak,originały bardzo drogie,na koniec dodam jak bym miał kase to bym takie auto sobie kupił.
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 20.06.2007 19:00

tankowalem w Cro kilka razy PB 95 , jechalem dwa razy z silnikiem 1,4 i raz z 1,8 i za kazdym razem bylo OK ...ale widzialem raz na stacji INA przede mną takiego goscia na francuskich blachach, lał do peugeota 407 benzynowego paliwo 95 ale olowiowe....!!!!!!!!!!! bylem w szoku !!!!!!, pewno we francji na stacjach nie ma juz paliwa z olowiem.. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.06.2007 19:59

On lał raczej Pb ale nie EUROSUPER, tylko zwykłe. Tak kojarzę z dystrybutorów, lecz mogę się mylić.....
Poza tym we wlewie jest zwężka, więc pistoletu by nie włożył :oops: .
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 04.07.2007 18:35

żeby było bardziej na temat:

Oszukują na stacji w Znojmie (na zakręcie w lewo)
Oszukują w nocy na autostradach w Cro.
Oszukują w Bratysławie (pierwsza stacja za przejściem granicznym po prawej)
Płacąc w euro lepiej sobie samemu wcześniej przeliczyć bo inaczej oszukają, jak się zwraca uwagę to z uśmieszkiem przepraszają że pomyłka. Przy płaceniu kartą nie zdażyło mi się żeby oszukiwali.
W Czechach kilka razy zdażyło mi się, że cena na tablicy przy wjeździe była znacznie niższa niż ta na dystrybutorze! Wytłumaczenie "nie zdążyli zmienić" - morał

Tanie paliwo jest na stacji benzynowej w Brnie przy hipermarkecie Carrefour, (wyjazd na Wiedeń po prawej) a moze to jest Tesco?
Wojtek Grudzinski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek Grudzinski » 04.07.2007 18:55

Korala napisał:
Tanie paliwo jest na stacji benzynowej w Brnie przy hipermarkecie Carrefour, (wyjazd na Wiedeń po prawej) a moze to jest Tesco?

wydaje mi się że mówisz o stacji benzynowej przy centrum handlowym
FUTURUM

pozdrawiam
Wojtek
boby
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) boby » 05.07.2007 08:45

Ja niestety mam złe doświadczenie z tankowaniem ON w Makarskiej w zeszłym roku. Auto straciło na mocy i spalanie z ok 7L podniosło sie do 10L/100 km.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 05.07.2007 08:56

Jeżeli ktoś będzie jechał do Mostaru/Medugorje z Riwiery Makarskiej to polecam zatankować w BiH w Ljubuski. Paliwo dobre, tanie i można płacić kartą.
bosek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosek1 » 05.07.2007 11:42

tankowałem paliwo w Orebicu euro 95 8,29 kun/L. Placiłem karta Maestro, to samo tankowałem w Osijeku tez w CRO, cena 8 kun/L tez płaciłem Maestro. Generalnie na tych dwóch tankowaniach ( w sumie ok 90L ) dojechałem do domu do Tychów. Spalanie rewelacyjne ok 6,7 L, jak na moje auto które mi pali na trasie 7,5 to jestem bardzo zadowolony więc myślę ze ichniejsze paliwa są bdb. I do tego za paliow płaciłem taniej niż w Polsce ! Daletego wszystkim polecam płacenie kartami ;)
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 05.07.2007 22:33

Lider16 napisał(a):Jeżeli ktoś będzie jechał do Mostaru/Medugorje z Riwiery Makarskiej to polecam zatankować w BiH w Ljubuski. Paliwo dobre, tanie i można płacić kartą.

A jest na tej stacji LPG :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Tankowanie w Chorwacji dobre i złe - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone