Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tankowanie w BiH, okolice Neum

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 26.05.2009 20:00

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - już wiem trochę więcej :)

Przed paru laty dwukrotnie jechałem autokarem przez Chorwację do Czarnogóry i właśnie dwukrotnie kierowcy zatrzymywali się właśnie w BiH na tym krótkim odcinku, żeby nalać do pełna :) Czyli musiało się opłacać :)

Obecnie widzę, że ceny niestety się praktycznie wyrównały :( Zobaczymy na miejscu jak faktycznie wyjdzie :)

Pozdrawiam
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 26.05.2009 20:27

Jedna uwaga do płacenia kartą w BiH.
Uważajcie na ich za przeproszeniem zadupiu, dwukrotnie przy wycieczce do Mostaru i Medjugorie tankowałem na małych stacjach we wioskach i za każdym razem okazało się, że terminal nie akceptuj mojej karty - PKOSA. Dopiero po no głośnej wymianie zdań i stwierdzeniu, że jak nie to jadę nagle cudem terminal udało się odblokować.
Ciekawe w czym rzecz bo chyba nie w prowizji terminalu???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2009 20:32

censor napisał(a):...Ciekawe w czym rzecz bo chyba nie w prowizji terminalu???

Właśnie w prowizji rzecz - bo ją płaci sprzedawca a nie Ty :wink:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 26.05.2009 20:44

Piotrek_B napisał(a):
censor napisał(a):...Ciekawe w czym rzecz bo chyba nie w prowizji terminalu???

Właśnie w prowizji rzecz - bo ją płaci sprzedawca a nie Ty :wink:

to jak to jest ja mam konto w inteligo i załóżmy ze place karta to prowizje płaci sprzedawca nie ja? :roll:
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 26.05.2009 21:03

Sprzedawca płaci prowizję w wysokości paru procent za każdą transakcję z jego terminala, którą ściąga z niego bank, z którym ma podpisaną umowę, płaci za impuls telefoniczny (terminal łączyć się musi przecież z bankiem).

Ty możesz zapłacić w polskim banku np. prowizję za rozliczenie transakcji w innej walucie niż rozliczeniowa (w mBanku jest to 2% od transakcji).
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 26.05.2009 21:19

Duże sklepy i np. stacje benzynowe tym sposobem oszczędzają na konwojowaniu gotówki 8)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi