5 Część
Wieczorem wybraliśmy się na twierdzę Ivana ( Tvrđavi Ivana ). Wejście -bardzo dobrze oznakowana droga na górę od centrum, lub boczne dojście od twierdzy św. Anny łatwymi do podejścia schodami.
Czas : ok. 30 min spokojnym spacerkiem
Dlaczego tak mocno zachęcam aby wejść na twierdze będąc w Szybeniku? Bo po 1 widoki są po prostu przepiękne, po 2 klimat twierdzy sprawia, że zwiedzanie staje się bardzo ciekawą przygodą.
Widoki w drodze na szczyt

... zazdrościłam rodzinie ze zdjęcia powyżej, która właśnie przygotowywała się do kolacji. Własny taras w takim miejscu, to marzenie

. Zdjęcie niestety nie oddaje w pełni tego widoku.
I ciągle pod górkę,a po drodze coraz piękniejsze widoki!
Stoimy już przez wejściem do twierdzy. Na samej górze jest tak pięknie, że zachwycamy się jeszcze kilka minut zanim wejdziemy do środka.
Na dzień dobry wita nas znak, który informuje o zwiedzaniu twierdzy na własną odpowiedzialność.
Zwiedzanie oczywiście jest darmowe, w informacji turystycznej miły pan informował nas, że w przeciągu 2 lat mają odnowić twierdze i udostępnić jako kolejną atrakcję do zwiedzania turystom.
Obecnie można ze spokojem wybrać się tu na spacer, bez konsekwencji zupełnie za darmo. Mijaliśmy wielu miejscowych, którzy przychodzą tu na spacer ze swoimi pupilami, aby w ciszy i spokoju delektować się zachodem słońca.
Specjalnie nie dodam zbyt wielu zdjęć , bo chcę abyście sami poczuli magię tego miejsca, kiedy będziecie mieć okazję odwiedzać Szybenik. A jest wiele zakamarków, do których można zaglądnąć.
Na koniec relacji ciekawostka. Na tyłach twierdzy znany serial Gra o Tron miał okazję grać tam swój epizod

Zdjęcie na górze wykonane przeze mnie, zdjęcie numer 2 zaczerpnięte z internetu( zdjęcie nagrywanej sceny walki ). To dodatkowa gratka dla fanów tego serialu.
Już w czwartek kolejna część naszej wyprawy do Chorwacji
Wycieczka do Brodaricy i wyspa Krapanj