Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szukam nowego miejsca na wakacje 2011 (z małymi dziećmi)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 14.09.2010 21:52

Anulko , walczcie do końca o ten jeden w Kuriji ... Napiszcie , że to stary kumpel ( Mariusz ) Was tam wysyła . No i pozdrówcie go serdecznie ode mnie oczywiście :wink:
kotbury
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kotbury » 14.09.2010 23:00

Byłem w tym roku w Prizbie na Korculi, czasami bywaliśmy w Prigradicy. W zeszłym roku byliśmy na Braciu i jak dla mnie, Brac jest o wieeele fajniejsza od Korculi.
Polecam miejscowość Povlja. Jest tam (prawie ) wszystko czego szukasz - spokój, kamieniste ładne plaże, teren do spacerów "za miastem" knajpki i sklepiki.
Jedyny minus to właśnie sklepy - jeden sensowny, więc ceny wyraźnie wyższe niż w Konzumach.
Przede wszystkim jednak miasto ma charakter, jest bardzo przyjazne ciche i sympatyczne. Dla rodzin z dziećmi - super :)
Jeśli będzie Ci się chciało to rzuć okiem na moje wypociny:
forum/viewtopic.php?t=27263
a_nula
Croentuzjasta

Postnapisał(a) a_nula » 15.09.2010 08:22

kotbury, jak wcześniej mój małżonek Marsallah pisał, Brać już widzieliśmy, zjechaliśmy calutką skuterem, piękna wyspa, wrócimy tam na pewno, jednak teraz, póki mamy siłę i ochotę, chcemy jeździć w nowe równie urocze miejsca ;) Relację przeczytam z przyjemnością jak wrócę z pracy do domu, dziękuję za linka :)

ps. mkm, chyba sie udało!! :)
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 15.09.2010 10:43

mkm napisał(a):Anulko , walczcie do końca o ten jeden w Kuriji ... Napiszcie , że to stary kumpel ( Mariusz ) Was tam wysyła . No i pozdrówcie go serdecznie ode mnie oczywiście :wink:

Walczyłem i wywalczyłem... :D Nie zapeszam, bo jeszcze nie dopięliśmy szczegółów związanych z rezerwacją, ale nowa, zmodyfikowana oferta, którą przedstawił mi Ivo, podoba mi się bardzo ;)

Na pewno pozdrowię go od Ciebie za parę miesięcy!

P.S. Swoją drogą, jak się zastanowić, to końcowy wynik odbiega od naszych początkowych założeń. Przede wszystkim, zrezygnowaliśmy z północnej części chorwackiego wybrzeża (Istria/Kvarner), poza tym porzuciliśmy koncepcję małego miasteczka na rzecz osady rybackiej, a nawet jej okolicy.

Cóż, tak to jest, że czasem się zobaczy zdjęcia kwatery i OD RAZU człowiek wie, że chce TAM WŁAŚNIE spędzić swoje następne wakacje. A że dodatkowo złożyło się tak, że znaleziony przez nas apartament okazał się być dobrze znany (i gorąco polecany) przez Cromaniaków, to nas dodatkowo utwierdziło w dokonanym wyborze. Choć dopiero życie zweryfikuje faktyczną słuszność decyzji, ale...nieznane odkryć można tylko samodzielnie i organoleptycznie :lol:

Przy okazji, dziękuję wszystkim za wpisy. Prizbę, Lumbardę i inne miejscowości na Korculi na pewno zobaczymy w przyszłym roku. Vrbnik pozostaje w obrębie naszych zainteresowań (jak się damy sami sobie - lub komuś - namówić na Kvarner, to pewnie uderzymy właśnie tam), a kiedy znów trafimy na Brać, też będę wiedział, do kogo uderzyć ;)
elawal
Plażowicz

Postnapisał(a) elawal » 15.09.2010 12:38

witam! jestem nowa na forum :D w przyszłym roku też chciałabym spędzić wakacje w chorwacji i już zaczynam szukać odpowiedniego miejsca :D jeśli możesz to podaj jakiś link do tej willi, którą się tak zachwycacie i zdradź jeśli to nie tajemnica, co udało ci się wynegocjować z ivo :D będę wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.09.2010 18:21

Marsallah napisał(a):
mkm napisał(a):Anulko , walczcie do końca o ten jeden w Kuriji ... Napiszcie , że to stary kumpel ( Mariusz ) Was tam wysyła . No i pozdrówcie go serdecznie ode mnie oczywiście :wink:

Walczyłem i wywalczyłem... :D Nie zapeszam, bo jeszcze nie dopięliśmy szczegółów związanych z rezerwacją, ale nowa, zmodyfikowana oferta, którą przedstawił mi Ivo, podoba mi się bardzo ;)

P.S. Swoją drogą, jak się zastanowić, to końcowy wynik odbiega od naszych początkowych założeń. Przede wszystkim, zrezygnowaliśmy z północnej części chorwackiego wybrzeża (Istria/Kvarner), poza tym porzuciliśmy koncepcję małego miasteczka na rzecz osady rybackiej, a nawet jej okolicy.

Cóż, tak to jest, że czasem się zobaczy zdjęcia kwatery i OD RAZU człowiek wie, że chce TAM WŁAŚNIE spędzić swoje następne wakacje. A że dodatkowo złożyło się tak, że znaleziony przez nas apartament okazał się być dobrze znany (i gorąco polecany) przez Cromaniaków, to nas dodatkowo utwierdziło w dokonanym wyborze. Choć dopiero życie zweryfikuje faktyczną słuszność decyzji, ale...nieznane odkryć można tylko samodzielnie i organoleptycznie :lol:

Przy okazji, dziękuję wszystkim za wpisy. Prizbę, Lumbardę i inne miejscowości na Korculi na pewno zobaczymy w przyszłym roku. Vrbnik pozostaje w obrębie naszych zainteresowań (jak się damy sami sobie - lub komuś - namówić na Kvarner, to pewnie uderzymy właśnie tam), a kiedy znów trafimy na Brać, też będę wiedział, do kogo uderzyć ;)

Kiedy ja wirtualnie odkryłem kamienny dom , w 2004 zdaje się roku , tak samo byłem pewien słuszności wyboru jak Ty ... chociaż nie miałem do dyspozycji nikogo w rodzaju mkma na cropl :wink: Powiem tylko , że organoleptycznie na pierwszy dotyk , dostałem gęsiej skórki :D A jak zobaczyłem środek domu , to na chwilę zaniemówiłem i nie wierzyłem , że to wszystko jest za 55 eur 8O
Jeszcze raz gratuluję Wam wyboru i... wyczucia klimatu :) Ale Brac ,musicie i tak jeszcze raz zaliczyć ... ze względu na Splitską oczywiście :D
Pozdrav.

Ps. Tylko co z elawal zrobimy i następnymi podobnymi :? ... Może , niech jeszcze poczekają na swoją kolej ... chyba , że sami wyczają :wink:
a_nula
Croentuzjasta

Postnapisał(a) a_nula » 15.09.2010 18:45

mkm napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Kiedy ja wirtualnie odkryłem kamienny dom , w 2004 zdaje się roku , tak samo byłem pewien słuszności wyboru jak Ty ... chociaż nie miałem do dyspozycji nikogo w rodzaju mkma na cropl :wink: Powiem tylko , że organoleptycznie na pierwszy dotyk , dostałem gęsiej skórki :D A jak zobaczyłem środek domu , to na chwilę zaniemówiłem i nie wierzyłem , że to wszystko jest za 55 eur 8O
Jeszcze raz gratuluję Wam wyboru i... wyczucia klimatu :) Ale Brac ,musicie i tak jeszcze raz zaliczyć ... ze względu na Splitską oczywiście :D
Pozdrav.

Ps. Tylko co z elawal zrobimy i następnymi podobnymi :? ... Może , niech jeszcze poczekają na swoją kolej ... chyba , że sami wyczają :wink:

He he, my podobnie. Odkąd wróciliśmy z Chorwacji przegrzebaliśmy net we wszystkie strony w poszukiwaniu czegoś co by nam odpowiadało (a ja w dodatku mam estetyczne zboczenie i pewnych rzeczy nie potrafię odpuścić) no i przeklinałam na te chorwackie wnętrza, bo to co niektórzy potrafią wstawić do apartamentu, to woła o pomstę do nieba ;). No i minął tydzień i drugi i już byłam załamana, bo albo wnętrza tragiczne, albo cena nie taka, albo miejscowość słaba... no i w końcu, nie wiem jakim cudem trafiłam na TO. Od razu sms do męża i podjarana czekałam na jego powrót. W międzyczasie research w necie i... nic nie ma, pewnie jakaś ściema a dom nie istnieje :D. Dopiero Bartek znalazł waszą rozmowę na forum, skojarzył parę faktów i okazało się, ze nie dość ze TO istnieje to jest jeszcze w naszym zasięgu $$.

Tylko teraz jeszcze trzeba jakos przetrwac te 9 zimnych miesięcy :roll:

A na Brać wrocimy, już ja to załatwię :D :twisted:

ps. elawal, ja polecić nie mogę, zachwalić tym bardziej, bo tam jeszcze nie byłam i pozniej miałabym wyrzuty sumienia, gdyby okazało się nie takie jak powinno :wink:
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.09.2010 19:18

Anulko , jak się już TO ma w zasięgu ręki, to zima jest całkiem przyjemna ... gdyby nawet coś nie wypaliło z Prigradicą , nie daj Boże ,to mam wyjście awaryjne przygotowane ... Też na wyspie oczywiście :D ...
a_nula
Croentuzjasta

Postnapisał(a) a_nula » 15.09.2010 19:29

Dugi Otok powiadasz?
Mam nadzieje ze w temacie Prigradicy wszystko pójdzie zgodnie z planem, ale skoro kusisz, to ws Dugiego przypomnę się moze za rok :)
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.09.2010 20:58

Ale póki co , musimy skupić się nad starą kucą od kamika ... :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2010 21:59

mkm - ze Starą Kućą się wstrzeliłeś! :) Super sprawa.

Pozdrawiam.
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 15.09.2010 22:49

Cześć Marsallah
Widzę, że decyzje co do roku 2011 zostały już podjęte. Skoro jednak myślicie także o kolejnych latach, to namawiam, byście nie rezygnowali tak łatwo z początkowego faworyta na wakacje z dziećmi, czyli Mali Losinj.
Jeżeli macie ten komfort, że możecie zaplanować urlop poza wysokim sezonem to na pewno warto rozważyć tą wyspę.
Ja po wcześniejszych wojażach po środkowej i południowej Dalmacji w tym roku w czerwcu postanowiłem odwiedzić Kvarner i Mali Losinj (m.in. ze względu na odległość i moje Maleństwo). Muszę przyznać, że się nie zawiodłem, a Kvarner ma miejsca, które swym klimatem nie ustępują Dalmacji.

Pozdrawiam
K
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 16.09.2010 08:24

krombocher napisał(a):namawiam, byście nie rezygnowali tak łatwo z początkowego faworyta na wakacje z dziećmi, czyli Mali Losinj.
Jeżeli macie ten komfort, że możecie zaplanować urlop poza wysokim sezonem to na pewno warto rozważyć tą wyspę.
Ja po wcześniejszych wojażach po środkowej i południowej Dalmacji w tym roku w czerwcu postanowiłem odwiedzić Kvarner i Mali Losinj (m.in. ze względu na odległość i moje Maleństwo). Muszę przyznać, że się nie zawiodłem, a Kvarner ma miejsca, które swym klimatem nie ustępują Dalmacji.

Mali Losinj był u nas 1-2 dni na tapecie, ale w sezonie nie znaleźliśmy prawktycznie niczego godnego uwagi poniżej 90 EUR za dobę, więc i poza sezonem wiele taniej by nie było. A też za bardzo nie chcemy poza sezonem jeździć, bo jednak nie ma to jak temperatury powyżej 27C, no i nie chcemy, żeby za dużo przedszkolnych atrakcji ominęło syna...

Jeśli masz namiar (niekoniecznie "własnoręcznie" sprawdzony), to daj znać w wątku o kwaterach albo jakoś inaczej - tak dla przykładu, bo myśmy niczego godnego uwagi nie znaleźli.
elawal
Plażowicz

Postnapisał(a) elawal » 16.09.2010 08:47

mkm napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Pozdrav.

hmmm :? chyba sama już wyczaiłam tą super kwaterę, jeśli to jest to, to niestety dla nas za małe. potrzebujemy czegoś na 8 osób :D i mam nadzieję, ze następnym razem mnie nie spławicie :evil:
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 16.09.2010 11:08

elawal - cały czas mowa była o kwaterze dla max 4 osób (2 dorosłych i 2 dzieci). U tego gospodarza takiego apartmanu nie znajdziesz.

A co do spławiania, to w momencie, kiedy sam jeszcze nie mam sztywnej rezerwacji, nie będę się sam kopał w czoło, wybacz. Z uwagi na skromną ilość miejsca u Ivo oraz popularność jego kwatery wśród cromaniaków nie chciałbym też wrzucać konkretnych namiarów na forum. Nie wszyscy mają tak jak ja, że co roku muszą odwiedzić inne miejsce - nie chcę stałym bywalcom niweczyć wakacyjnych planów.

Zresztą widzisz -jak kto chce, to sam znajdzie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne