Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szukam nowego miejsca na wakacje 2011 (z małymi dziećmi)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak
Szukam nowego miejsca na wakacje 2011 (z małymi dziećmi)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.09.2010 11:16

A więc tak: w CRO byliśmy z żoną 3x: Otok Brac (Bol), Otok Rab (Lopar) i Privlaka na Zadarskiej Riwierze.

Z Privlaki wróciliśmy półtora tygodnia temu (relacja w przygotowaniu) i już planujemy lato 2011. Założenie mamy takie, żeby co roku jeździć w inne miejsce - ląd, wyspa, region bez znaczenia.

Przeglądamy forum od dłuższego czasu, szukając ciekawego miejsca w regionie, w którym nas nie było. Jedne miejsca odpadają, bo za drogo, inne nie odpowiadają naszym podstawowym założeniom. Może pomożecie wybrać, bo już mnie oczy bolą, przeczytałem z 500 wątków w ciągu 2 dni i w głowie mam chaos :lol:

Czego szukamy

Ładnego (starego) miasteczka, względnie ładnie położonego domu w pobliżu ośrodka miejskiego, żeby można było z wózkiem wieczorem wyjść na spacer, przysiąść w konobie (bez potrzeby ruszania samochodu co chwila). W pobliżu (max 0,5 km od apartmanu) musi być ładna plaża (niekoniecznie piaszczysta, żwirek jest OK, byle nie było to wybetonowane nabrzeże).

Miasteczko ma być ładne architektonicznie (vide stare dzielnice w miastach Rab, Pag, Mali Losinj, Bol, etc.), ale spokojne i ciche w nocy, żadnych nocnych klubów, pijanej młodzieży i przesadnego merkantylizmu. Aha, w okolicy musowo musi być targ/sklep ze świeżymi rybami i owocami morza (codziennie grillujemy).

Wreszcie, cena: naszym faworytem w przedbiegach był Mali Losinj (choć wracając z wakacji planowaliśmy Istrię), ale 70-80 EUR za noc w sezonie nie będę płacił. 65 to taka górna granica, przy założeniu, że wszystko inne nam się podoba (także sam apartament, ale lokum będę szukał jak wybiorę region). Mowa o apartamencie z 1 dużą sypialnią i salonem bądź 2 sypialniami i dużą kuchnią.

Wolałbym nie jechać za daleko (max środkowa Dalmacja), ale jestem ogólnie otwarty na propozycje.

Przeglądając wątki na forum, wpadałem na różne regiony/wyspy, a moje baaardzo uogolnione przemyślenia (wstępne, nie bić :P) to:

- Vrbnik na Krku (polecany przez Bahame) zaciekawił mnie najbardziej
- Hvar: potencjalnie rozważam, choć trochę daleko
- Cres: brak ładnych plaż z łatwym dostępem
- Losinj: drogie apartmany
- Istria: hałas, komercha, pełno głośnych makaroniarzy ;)
- rejon Breli: OK, jeśli tylko znajdzie się odpowiednia kwatera
- Korcula/Orebić i wszystko poniżej: może i ładnie, ale daleko
- Vis: to już zdecydowanie zbyt wielkie zadupie, w dodatku nie ma jak kupić samemu ryb
- Pag i okolice, także północna Dalmacja (na lądzie i wyspach): dopiero co z tego regionu wróciliśmy, chcemy gdzieś indziej jechać za rok

Wychodzi na to, że z regionów najchętniej byśmy się wybrali do Kvarner albo środkowej Dalmacji (rozważamy też wyspy).

Jeśli chodzi o dotychczas spędzone przez nas wakacje, to:

- w Bolu b. nam się podobało wszystko poza cenami :D
- w Loparze plaże najlepsze, ale sama wieś brzydka (Rab ładny, ale daleko)
- w Privlace plaże OK, ale znów wieś brzydka jak noc (pobliski Nin za to - mmmmm....)

To jak Cromaniacy, pomożecie? :D
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 09.09.2010 21:23

Ponieważ mimo wszystko bierzesz pod uwagę Korculę to napiszę kilka słów o Lumbardzie:

Plusy:
- dwie piaszczyste plaże, ciepła i płytka woda podobnie jak w Loparze
- sklepy sieciowe, pizzerie, restauracje, poczta, kościół
- ładnie, cicho i spokojnie
- kilka kilometrów do pięknego miasta Korcula
- możliwość spacerowania z wózkiem
- w centrum koło poczty mały plac zabaw (ale to nie to co w Loparze gdzie na każdym kroku były huśtawki itp.)
- ja byłem w czerwcu i nigdy nie miałem problemów z zaparkowaniem w centrum
- zalety wyspy czyli łagodniejszy klimat
- zalety południa Chorwacji czyli pewniejsza pogoda (ale to już jest raczej loteria)

Minusy:
- daleko - ale wiem że niektórzy radzą sobie w ten sposób że płyną tam promem z Rijeki
- ceny raczej wysokie
- oprócz Korculi i Blato niewiele do zwiedzania
- w samej Korculi tłumy i drogo
- wady wyspy czyli prom, kolejki do promu, dodatkowe koszty i czas dojazdu

Nie wiem czy jest tam targ rybny.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.09.2010 21:33

Pomożecie :? ... Pomożemy ... z tym że, będzie Cię to drogo kosztowało :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.09.2010 14:16

Hehe, Korcula - właśnie dziś przez pół dnia przeglądałem oferty apartamentów na tej wyspie, z naciskiem na Prigradice. Może nie jest to miasteczko, ale jakoś wstępnie najbardziej mnie zainteresowało. No i da się znaleźć apartament za 50-60 EUR z widokiem na morze (i blisko brzegu).

Trochę zniechęca mnie podróż, ale w sumie to byle do Splitu, a dalej już promem, więc nie jest źle ;)

Po krótkim namyśle i debacie z żoną postanowiliśmy, że chyba jednak znów Dalmacja - obawiamy się, że na Istrii czy w Kvarner nie czulibyśmy się swojsko.

Poza Korcula rozwazamy jeszcze Hvar, gł. Stari Grad. Szukamy ładnych apartamentów z dużym tarasem :>
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.09.2010 17:23

Prigradica to wiadoma sprawa :wink:
Stari Grad nie nadaje się na bazę ... tam można wpaść wieczorem , powłóczyć się i coś wypić :) ... W rejonie Starigo Gradu najlepiej zakotwiczyć w Basinie ( Basina , Mudri Dolac , Rosohotnica ) ... http://www.stari-grad-faros.hr/ami-tours/index.html#
Kombinuj dalej ... Podpowiem tylko , że od Prigradicy na pewno lepsza jest Splitska na Bracu :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.09.2010 18:01

Marsallah ...... wszystko co chcesz jest w Vrbnik na KRK-u. ( wymieniłeś)

Oczywiście to moje skromne zdanie, ale coś tam w życiu już widziałem, i za żadne skarby nie pojechałbym dalej aby zobaczyć że tam jest np. inny rodzaj kamieni a głębia zaczyna się nie po 10 m tylko po 12,5 m.
Oczywiście, możesz się nakręcać ( inni zapewne pomogą ) napisałem swoje zdanie, być może będzie pomocne lub całkiem do kitu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.09.2010 18:29

Pakostane. Głównie, jako baza.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.09.2010 19:05

Splitska? Hmm, byłem już na Bracu, wiec - zgodnie ze swoją zasadą odwiedzania co roku innego miejsca - przynajmniej na razie na tą wyspę się nie wybiorę. A Splitską jakoś pominąłem, nie zjechałem tam z drogi. Za to pamiętam, że bardzo ujęła mnie położona nad głęboką zatoczką Pucisca.

Vrbnik rozważam, jak i wybrzeże, ale instynktownie ciągnie mnie na południe, na wyspy.

Co do bazy - to zależy co kto chce mieć za bazę...ja nie lubię się specjalnie włóczyć. Jak pojadę do ładnego miasteczka samochodem, to się nie napiję, a jak to się nie napić w Chorwacji ;) U nas w sumie wino leje się cały dzień, więc wolę mieć "bazę" w pobliżu cywilizacji, choćby niewielkiej. Konzum czy inny większy sklep może być i 20 km dalej, ważne, żeby było gdzie wyjść (na piechotę) z domu do knajpki, spacer, powłóczyć się wąskimi uliczkami i poszwendać po redzie.

Nasze priorytety, w kolejności:

0. Dobra pogoda ;)
1. Ładna i ciekawa okolica
2. Ładne lokum (taras, miejsce do zabawy dla dzieci)
3. Dostępność świeżych ryb+grill
4. Spokój (ale względny, bez przesady)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.09.2010 20:04

No to idziemy dalej ... zdecydowanie warta uwagi jest Maslinica na Solcie :D ...
A Brac musisz jeszcze raz zaliczyć , choćby ze względu na Splitską , czy Bobovisca na moru :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.09.2010 22:26

Ok, zalicze na pewno, bo żona też mnie na powrót na Brac namawia, ale to jeszcze poczeka...

A póki co, w innym wątku znalazłem rozmowę pomiędzy Tobą i 3 osobami a pewnej willi i 2 apartamentach w Prigradicy...tak się składa, że zupełnie niezależnie (free surf) znaleźlismy to miejsce w ciągu dnia w internecie...pytanko malutkie, ile kosztuje tam w sezonie noc w kamiennej willi? Bo tak ogólnie, to obydwa miejsca się nam podobają :D
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 11.09.2010 06:15

Witam ja polecam Baske na Krk.cenowo sie na pewno zmieścisz jest ładne miasteczko.jest gdzie usiąść na kawkę lody lub browarek :D plaża 2km kamienista.urokliwa miejscowość.mam 1.5 rocznego synka i tam chcę pojechać w przyszłym roku.pozdro
RAFAKKO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAFAKKO » 11.09.2010 07:29

mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.09.2010 11:30

Marsallah napisał(a):Ok, zalicze na pewno, bo żona też mnie na powrót na Brac namawia, ale to jeszcze poczeka...

A póki co, w innym wątku znalazłem rozmowę pomiędzy Tobą i 3 osobami a pewnej willi i 2 apartamentach w Prigradicy...tak się składa, że zupełnie niezależnie (free surf) znaleźlismy to miejsce w ciągu dnia w internecie...pytanko malutkie, ile kosztuje tam w sezonie noc w kamiennej willi? Bo tak ogólnie, to obydwa miejsca się nam podobają :D

Kmienna jest o dziesięć euro droższa od tej w Prigradicy ... Ale zdecydowanie warto więcej zapłacić :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.09.2010 12:19

mkm napisał(a): Kmienna jest o dziesięć euro droższa od tej w Prigradicy ... Ale zdecydowanie warto więcej zapłacić :)

Dzieki za odp., to super wiadomosc! Wyslalem tez maila do gospodarzy z zapytaniem o cene, wiec jesli potwierdzi mi ta cene na przyszly rok, to chyba bedziemy sie decydowac :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.09.2010 12:47

Marsallah napisał(a):
mkm napisał(a): Kmienna jest o dziesięć euro droższa od tej w Prigradicy ... Ale zdecydowanie warto więcej zapłacić :)

Dzieki za odp., to super wiadomosc! Wyslalem tez maila do gospodarzy z zapytaniem o cene, wiec jesli potwierdzi mi ta cene na przyszly rok, to chyba bedziemy sie decydowac :)

Ani chwili się nie zastanawiaj ... Tylko bierz :D

No , chyba że chcesz pójść na całość :wink: ... http://www.villaorgula.com/default.asp?lang=hr ... kilkaset metrów dalej nad zatoką Popovratak jest jeszcze jedna kamena kuca .
A Prizbą się nie przejmuj ... to nie ten klimat co Prigradica :)
Ostatnio edytowano 11.09.2010 20:34 przez mkm, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne