Z Privlaki wróciliśmy półtora tygodnia temu (relacja w przygotowaniu) i już planujemy lato 2011. Założenie mamy takie, żeby co roku jeździć w inne miejsce - ląd, wyspa, region bez znaczenia.
Przeglądamy forum od dłuższego czasu, szukając ciekawego miejsca w regionie, w którym nas nie było. Jedne miejsca odpadają, bo za drogo, inne nie odpowiadają naszym podstawowym założeniom. Może pomożecie wybrać, bo już mnie oczy bolą, przeczytałem z 500 wątków w ciągu 2 dni i w głowie mam chaos
Czego szukamy
Ładnego (starego) miasteczka, względnie ładnie położonego domu w pobliżu ośrodka miejskiego, żeby można było z wózkiem wieczorem wyjść na spacer, przysiąść w konobie (bez potrzeby ruszania samochodu co chwila). W pobliżu (max 0,5 km od apartmanu) musi być ładna plaża (niekoniecznie piaszczysta, żwirek jest OK, byle nie było to wybetonowane nabrzeże).
Miasteczko ma być ładne architektonicznie (vide stare dzielnice w miastach Rab, Pag, Mali Losinj, Bol, etc.), ale spokojne i ciche w nocy, żadnych nocnych klubów, pijanej młodzieży i przesadnego merkantylizmu. Aha, w okolicy musowo musi być targ/sklep ze świeżymi rybami i owocami morza (codziennie grillujemy).
Wreszcie, cena: naszym faworytem w przedbiegach był Mali Losinj (choć wracając z wakacji planowaliśmy Istrię), ale 70-80 EUR za noc w sezonie nie będę płacił. 65 to taka górna granica, przy założeniu, że wszystko inne nam się podoba (także sam apartament, ale lokum będę szukał jak wybiorę region). Mowa o apartamencie z 1 dużą sypialnią i salonem bądź 2 sypialniami i dużą kuchnią.
Wolałbym nie jechać za daleko (max środkowa Dalmacja), ale jestem ogólnie otwarty na propozycje.
Przeglądając wątki na forum, wpadałem na różne regiony/wyspy, a moje baaardzo uogolnione przemyślenia (wstępne, nie bić
- Vrbnik na Krku (polecany przez Bahame) zaciekawił mnie najbardziej
- Hvar: potencjalnie rozważam, choć trochę daleko
- Cres: brak ładnych plaż z łatwym dostępem
- Losinj: drogie apartmany
- Istria: hałas, komercha, pełno głośnych makaroniarzy
- rejon Breli: OK, jeśli tylko znajdzie się odpowiednia kwatera
- Korcula/Orebić i wszystko poniżej: może i ładnie, ale daleko
- Vis: to już zdecydowanie zbyt wielkie zadupie, w dodatku nie ma jak kupić samemu ryb
- Pag i okolice, także północna Dalmacja (na lądzie i wyspach): dopiero co z tego regionu wróciliśmy, chcemy gdzieś indziej jechać za rok
Wychodzi na to, że z regionów najchętniej byśmy się wybrali do Kvarner albo środkowej Dalmacji (rozważamy też wyspy).
Jeśli chodzi o dotychczas spędzone przez nas wakacje, to:
- w Bolu b. nam się podobało wszystko poza cenami
- w Loparze plaże najlepsze, ale sama wieś brzydka (Rab ładny, ale daleko)
- w Privlace plaże OK, ale znów wieś brzydka jak noc (pobliski Nin za to - mmmmm....)
To jak Cromaniacy, pomożecie?

.png)
.png)
.png)
.png)