Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ston - wrażenia tych którzy tam byli " na dłużej".

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 21.03.2008 14:28

Palanujemy w wakacje "zakotwiczyć się" w Stonie i stamtąd robić "wycieczki" ( krótsze i dłużższę) po półwyspie, do Dubrownika, na Korczulę.
Przejrzałam archiwalne posty w poszukiwaniu info o Stonie i znalazłam jedynie wzmianki tych, którzy byli tam "na krótko.:
Czy ktoś spędził tam może dłuższy czas i może podzielić się informacjami co do samej miejscowości ( możliwości spędzenia w niech leniwych wieczorów), okolicznych plażach, trasach i czasie przejazdów w stronę "końca półwyspu".
Z góry dziękuję za informacje.
Ika
mkm
Koneser
Re: Ston - wrażenia tych którzy tam byli " na dłużej&qu

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 21:00

Wivona napisał(a):Palanujemy w wakacje "zakotwiczyć się" w Stonie i stamtąd robić "wycieczki" ( krótsze i dłużższę) po półwyspie, do Dubrownika, na Korczulę.
Przejrzałam archiwalne posty w poszukiwaniu info o Stonie i znalazłam jedynie wzmianki tych, którzy byli tam "na krótko.:
Czy ktoś spędził tam może dłuższy czas i może podzielić się informacjami co do samej miejscowości ( możliwości spędzenia w niech leniwych wieczorów), okolicznych plażach, trasach i czasie przejazdów w stronę "końca półwyspu".
Z góry dziękuję za informacje.
Ika

Ston najlepiej nadaje się na spędzenie jednego lub kilku pięknych wieczorów w starodalmatyńskich murach , rzeczywiście pięknego miesteczka :D Raczej jednak nikt tam nie rezerwuje apartamentów z powodu braku dostępu do morza . Jest tylko stonski kanal , ktory nie nadaje sie do plażowania . Lokum trzeba szukać w nadmorskich miejscowościach Peljesaca lub na lądzie w Doli , Banici , Slano , Trsteno , itd . , by było bliziutko do pięknego , szczególnie nocą - Stonu :D
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 23.03.2008 17:52

Właściwie - j.w.
W Stonie należy wpaść na ostrygi, zwiedzić ruiny zamku, pospagerować po murach (w Wielkim Stonie) i tyle.
SZukaj bazy na Peljesacu. Ja dwa razy byłem w Żuljanie i w tym roku też będę, to świetne miejsce wypadowe w różne ciekawe miejsca.
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 25.03.2008 08:33

papafaraon napisał(a):Właściwie - j.w.
W Stonie należy wpaść na ostrygi, zwiedzić ruiny zamku, pospagerować po murach (w Wielkim Stonie) i tyle.
SZukaj bazy na Peljesacu. Ja dwa razy byłem w Żuljanie i w tym roku też będę, to świetne miejsce wypadowe w różne ciekawe miejsca.

Szukalismy czegoś na Pelejesacu ( poniżej Orebica ) ale niestety terminy się nie zgrywały w ogóle. ? Brak bezpośredniego dostępu do morza nas nie przeraża, bo w zasadzie do tej pory ( a będzie to nasz 5 pobyt w Cro) zawsze na plażę jeździlismy samochodem. Jesteśmy bowiem zwolennikami zmieniania miejsca plażowania i miłośnikami raczej "półdzikich" jak najmniej zatłoczonych plaż.
Niemniej jednak szukam jeszcze jakiejs innej lokalizacji niż STON - może mogłabym prosić namiary na apartamenty w Żuljanie na priva adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Wivona
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 25.03.2008 09:21

Ja również należę do tych, którzy Ston zwiedzali, a nie mieszkali w nim, ale wydaje mi się fajnym miejscem do zamieszkania (jeżeli nie jest wymagany stały dostęp do morza) - dość spokojny, bardzo uroczy, jest coś do zwiedzenia, są takie udogonienia jak: sklepy spożywcze, kawiarenki, restauracja, bankomat, świetny punkt wypadowy i na półwysep i w okolice Dubrownika.
Polecam też zwiedzenie Małego Stonu - mury obronne z zamkiem, restauracje z ostrygami...
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 31.03.2008 07:37

Myślałam, że trochę więcej się dowiem :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 31.03.2008 08:35

Wivona napisał(a):Myślałam, że trochę więcej się dowiem :roll:

Ale w jakim temacie? 3 osoby napisały to samo: że to nie jest mieścinka na wypoczynek, tylko mieścinka na zwiedzenie tudzież kolację z owoców morza.
Popatrz na mapę, na usytuowanie Stonu. Poszukaj w Google zdjęć tej miejscowości. I pomyśl :)
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 31.03.2008 12:00

Plumek napisał(a):
Wivona napisał(a):Myślałam, że trochę więcej się dowiem :roll:

Ale w jakim temacie? 3 osoby napisały to samo: że to nie jest mieścinka na wypoczynek, tylko mieścinka na zwiedzenie tudzież kolację z owoców morza.
Popatrz na mapę, na usytuowanie Stonu. Poszukaj w Google zdjęć tej miejscowości. I pomyśl :)

Na mapę patrzyłam , Google sprawdzałam , zdjęcia ogladałam ,czytałam też sporo... Byłam jednak ciekawa opinii innych ( chyba nic w tym strasznego) Nie rozumiem zatem tej zlośliwości, :evil: zwłaszcza jeśli nie masz w tym temacie nic ciekawego do powiedzenia.
Pozdrawiam
Wivona
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 31.03.2008 12:24

Złośliwości?

Jeśli w tych odpowiedziach nie ma informacji, których oczekiwałaś, to moze sprecyzuj swoje pytanie. Naprawdę nie dało Ci nic do myślenia, że nie napisał nikt, kto tam siedział i odpoczywał np. przez tydzień? No bo rozumiem, że chcesz jechać do Chorwacji nad morze i też trochę poplażować? Chyba, ze plażowanie traktujesz wyłącznie jako zło konieczne, albo będziesz to robić "przy okazji" wycieczek po półwyspie czy do słynnych miast.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 31.03.2008 14:11

Witam. Niestety albo "stety" przedmówcy mają rację. Ston to fajna mieścina na przelotny i krótki wypad. Zwiedzić mury w dzień, popatrzyć na rozświetlone nocą i zalogować się gdzieś na półwyspie gdzie pełno jest dzikich zatoczek. Z samego przestudiowania mapy wynika, ze nie jest to miejsce do pobytu nastwionego na miejscowe plażowanie. Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 31.03.2008 23:43

zgadzam się z powyższymi opiniami:)zwiedzić , zjeść dobre jedzonko i udać sie dalej ....
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 02.04.2008 13:49

Spędziłam 2 tygodnie w Stonie w sierpniu 2006r. Nie jest to na pewno miejsce wypoczynku dla wszystkich.Jeżeli oczekujesz apartamentu z zejściem wprost na plażę-Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli lubisz wieczorem spacerować po deptaku i prezentować opaleniznę wśród innych turystów,szperając w straganach - Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli nie lubisz klimatu miasteczek- apartamentowców,Ston jest dla Ciebie.W Stonie nie mijasz turystów z leżakami i podręcznymi lodówkami,w Stonie obserwujesz codzienne życie jego mieszkańców.Plaża-parę minut samochodem jedziesz na piękną zatokę Prapratno.Na Prapratno jest camp, piaszczysta plaża lub skaliste brzegi zatoki z krystalicznie czystą wodą (można opalać się nago, nie będąc przez nikogo oglądanym).Cisza, spokój, intymność, granatowe, bąbelkujące morze z widokiem na wyspę Mljet, na którą również można popłynąć z przystani promowej na Prapratno. A wieczorem schodzisz sobie wprost z apartamentu, umieszczonego w jednym z zabytkowych domów Stonu , wprost do restauracji poniżej i na świeżym powietrzu konsumujesz lignje na zaru.
Ston to idealan baza wypadowa do Dubrovnika, doliny Neretvy, na Korculę, itp., itd.Pobyt w Stonie był moim kolejnym pobytem w Chorwacji i nigdy nie żałowałam, że zakotwiczyłam wlaśnie tam. Wszystkiego trzeba spróbować-gwaru Dubrovnika, dotknąć historii w Splicie, pospacerować po deptaku naHvarze, pobuszować wśród straganów z "dżindżiami" w Trogirze... Polecam Ston!
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 02.04.2008 13:57

Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza... Jednemu podoba się jedno, a drugiemu... :) Wivona,pozdrawiam, i życzę udanego pobytu w Stonie.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2008 15:00

lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...

Porównałaś 3 RÓŻNE pod każdym względem miejscowości :) Eskalacja właściwa: wioska, mieścinka, miasteczko. A w jakich miejscowościach bywałaś w Chorwacji wcześniej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2008 16:11

papafaraon napisał(a):Właściwie - j.w.

:):) Pięć razy byłem a zamku żadnego nie widziałem :) Mury z bastionami to i owszem. Chyba , że to jest w miejscowości Veliki Ston :) tam nie byłem. Byłem w Ston i Mali Ston.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone