.png)
.png)
.png)
lutka napisał(a):Spędziłam 2 tygodnie w Stonie w sierpniu 2006r. Nie jest to na pewno miejsce wypoczynku dla wszystkich.Jeżeli oczekujesz apartamentu z zejściem wprost na plażę-Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli lubisz wieczorem spacerować po deptaku i prezentować opaleniznę wśród innych turystów,szperając w straganach - Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli nie lubisz klimatu miasteczek- apartamentowców,Ston jest dla Ciebie.W Stonie nie mijasz turystów z leżakami i podręcznymi lodówkami,w Stonie obserwujesz codzienne życie jego mieszkańców.Plaża-parę minut samochodem jedziesz na piękną zatokę Prapratno.Na Prapratno jest camp, piaszczysta plaża lub skaliste brzegi zatoki z krystalicznie czystą wodą (można opalać się nago, nie będąc przez nikogo oglądanym).Cisza, spokój, intymność, granatowe, bąbelkujące morze z widokiem na wyspę Mljet, na którą również można popłynąć z przystani promowej na Prapratno. A wieczorem schodzisz sobie wprost z apartamentu, umieszczonego w jednym z zabytkowych domów Stonu , wprost do restauracji poniżej i na świeżym powietrzu konsumujesz lignje na zaru.
Ston to idealan baza wypadowa do Dubrovnika, doliny Neretvy, na Korculę, itp., itd.Pobyt w Stonie był moim kolejnym pobytem w Chorwacji i nigdy nie żałowałam, że zakotwiczyłam wlaśnie tam. Wszystkiego trzeba spróbować-gwaru Dubrovnika, dotknąć historii w Splicie, pospacerować po deptaku naHvarze, pobuszować wśród straganów z "dżindżiami" w Trogirze... Polecam Ston!
.png)
Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...
Porównałaś 3 RÓŻNE pod każdym względem miejscowościEskalacja właściwa: wioska, mieścinka, miasteczko. A w jakich miejscowościach bywałaś w Chorwacji wcześniej?
.png)
lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza... Jednemu podoba się jedno, a drugiemu...
lutka napisał(a):Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.
.png)
lutka napisał(a):Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...
Porównałaś 3 RÓŻNE pod każdym względem miejscowościEskalacja właściwa: wioska, mieścinka, miasteczko. A w jakich miejscowościach bywałaś w Chorwacji wcześniej?
Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.
.png)
Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...
Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.
No Vodice, to się zgodzę. Gradac - tylko w szczycie sezonu. A Drašnice? Hihihi Też mi kurort
Popza tym - dużo zależy od miesiąca - w Gradacu pustki jeszcze w połowie czerwca czy września, a w Drašnicach jeszcze później/wcześniej.
Ale każdy woli co innegoJa np. wolę oglądać widoki, a nie w murach się kisić.
.png)
papafaraon napisał(a):....Czy między twierdzą a zamkiem obronnym jest jakaś różnica?.....
.png)
Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Plumek napisał(a):lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...
No Vodice, to się zgodzę. Gradac - tylko w szczycie sezonu. A Drašnice? Hihihi Też mi kurort
Popza tym - dużo zależy od miesiąca - w Gradacu pustki jeszcze w połowie czerwca czy września, a w Drašnicach jeszcze później/wcześniej.
Ale każdy woli co innegoJa np. wolę oglądać widoki, a nie w murach się kisić.
.png)
Piotrek_B napisał(a):papafaraon napisał(a):....Czy między twierdzą a zamkiem obronnym jest jakaś różnica?.....
W znaczeniu czysto potocznym nie ma.
W znaczeniu historycznym, naukowym jest
Ale dla potrzeb cro.pl to nie jest istotne
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne