Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ston - wrażenia tych którzy tam byli " na dłużej".

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 02.04.2008 23:05

Może za szóstym razem ci się uda?
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 02.04.2008 23:57

papafaraon napisał(a):Może za szóstym razem ci się uda?

Mi udało się za pierwszym razem tylko nie wiem, o który zamek a właściwie bastion obronny chodzi.

Mali Ston:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ston:
Obrazek
Nie wiem co się dzieje nie wyświetlają się miniaturki zdjęć, przynajmniej na moim kompie ale linki działają??? :evil: :evil: :evil:
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 03.04.2008 07:10

My co prawda w Ston'ie nie mieszkaliśmy, ale zabawiliśmy 2 tygodnie w Broće (jakieś 5,5 km. od Ston'u). Jak dla mnie rozwiązanie idealne, W Broće spokój i plaża. Do Ston'u pieszkom na spacerek i kolacje bądź piffko (albo winko wedle gustu). Spacerkiem ok. 1 godzinki wzdłuż kanału stońskiego. Świetna rzecz przed snem.
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 03.04.2008 07:46

lutka napisał(a):Spędziłam 2 tygodnie w Stonie w sierpniu 2006r. Nie jest to na pewno miejsce wypoczynku dla wszystkich.Jeżeli oczekujesz apartamentu z zejściem wprost na plażę-Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli lubisz wieczorem spacerować po deptaku i prezentować opaleniznę wśród innych turystów,szperając w straganach - Ston nie jest dla Ciebie. Jeżeli nie lubisz klimatu miasteczek- apartamentowców,Ston jest dla Ciebie.W Stonie nie mijasz turystów z leżakami i podręcznymi lodówkami,w Stonie obserwujesz codzienne życie jego mieszkańców.Plaża-parę minut samochodem jedziesz na piękną zatokę Prapratno.Na Prapratno jest camp, piaszczysta plaża lub skaliste brzegi zatoki z krystalicznie czystą wodą (można opalać się nago, nie będąc przez nikogo oglądanym).Cisza, spokój, intymność, granatowe, bąbelkujące morze z widokiem na wyspę Mljet, na którą również można popłynąć z przystani promowej na Prapratno. A wieczorem schodzisz sobie wprost z apartamentu, umieszczonego w jednym z zabytkowych domów Stonu , wprost do restauracji poniżej i na świeżym powietrzu konsumujesz lignje na zaru.
Ston to idealan baza wypadowa do Dubrovnika, doliny Neretvy, na Korculę, itp., itd.Pobyt w Stonie był moim kolejnym pobytem w Chorwacji i nigdy nie żałowałam, że zakotwiczyłam wlaśnie tam. Wszystkiego trzeba spróbować-gwaru Dubrovnika, dotknąć historii w Splicie, pospacerować po deptaku naHvarze, pobuszować wśród straganów z "dżindżiami" w Trogirze... Polecam Ston!

Uff.....A już myślałam, że tym razem pomyliłam sie w wyborze miejsca wakacyjnego wypoczynku. Kryteria naszego wyboru były dokładnie tak jak napisałaś. :P Mam nadzieję, że wszystko się potwierdzi.
Gdybys miała ochotę napisz mi prosze coś więcej o okolicznych plażach w tym Praprotno ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
Pozdrawiam serdecznie
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 03.04.2008 09:34

Plumek napisał(a):
lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...

Porównałaś 3 RÓŻNE pod każdym względem miejscowości :) Eskalacja właściwa: wioska, mieścinka, miasteczko. A w jakich miejscowościach bywałaś w Chorwacji wcześniej?

Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.04.2008 10:53

Nie wydaje mnie się :):)
A to z tego względu , że w Ston czy też w Mali Ston żadnego zamku nie ma. Ston był kiedyś fortem a na fortyfikacje składało sie 40 wież i 7 twierdz.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.04.2008 11:28

lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza... Jednemu podoba się jedno, a drugiemu...

lutka napisał(a):Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.

LUTKO :D

Moje doświadczenie w pobytach w CRO nie jest duże, ale sądzę, że co do wyboru miejsca pobytu moglibyśmy się zgodzić............ Z tych trzech miejscowości które wymieniłaś widziałem tylko Vodice i to we wrześniu, faktycznie beznadzieja, zwiewaliśmy stamtąd czym prędzej.............

Proszę napisz jaką miejscowość TY byś poleciła na Riwierze Makarskiej i na Peljescu (oprócz Stonu bo to już wiem :D)

Chodzi mi (jeżeli to ma znaczenie) o terminy pierwsza połowa czerwca (tu wstępnie po lekturze forum wybrałem Zaostrog) i druga połowa września.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2008 11:47

lutka napisał(a):
Plumek napisał(a):
lutka napisał(a):Jeszcze jedno: nigdy nie pojechałabym do takich miejscowości jak : Drasnice, Gradac czy Vodice, mimo ich bezpośredniego dostępu do morza...

Porównałaś 3 RÓŻNE pod każdym względem miejscowości :) Eskalacja właściwa: wioska, mieścinka, miasteczko. A w jakich miejscowościach bywałaś w Chorwacji wcześniej?

Porównałam 3 JEDNAKOWE miejscowości pod jednym - ważnym dla mnie-względem: miejsca bez duszy , bez klimatu, typowe kurorty z apartamentowcami i/lub hotelami, z tłumami plażowiczów.

No Vodice, to się zgodzę. Gradac - tylko w szczycie sezonu. A Drašnice? Hihihi Też mi kurort ;)
Popza tym - dużo zależy od miesiąca - w Gradacu pustki jeszcze w połowie czerwca czy września, a w Drašnicach jeszcze później/wcześniej.

Ale każdy woli co innego :) Ja np. wolę oglądać widoki, a nie w murach się kisić.
Wivona
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wivona » 03.04.2008 13:26

Plumek napisał(a):
lutka napisał(a):
Plumek napisał(a):

No Vodice, to się zgodzę. Gradac - tylko w szczycie sezonu. A Drašnice? Hihihi Też mi kurort ;)
Popza tym - dużo zależy od miesiąca - w Gradacu pustki jeszcze w połowie czerwca czy września, a w Drašnicach jeszcze później/wcześniej.

Ale każdy woli co innego :) Ja np. wolę oglądać widoki, a nie w murach się kisić.

Dla mnie apartament / pokój jest tylko miejscem noclegowym, więc w zaden sposób nie wyklucza oglądania widoków.
Znam takich co mieszkali w apartamencie nad samym morzem i plażą ale przez 2 tygodni nie widzieli nic innego , bo tak lubią. I to jest ich "święte" prawo...
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 03.04.2008 22:01

censor napisał(a):

Mi udało się za pierwszym razem tylko nie wiem, o który zamek a właściwie bastion obronny chodzi.

Mali Ston:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ston:
Obrazek
Nie wiem co się dzieje nie wyświetlają się miniaturki zdjęć, przynajmniej na moim kompie ale linki działają??? :evil: :evil: :evil:

Zdjęcie drugie od góry oddaje istotę rzeczy.
Żeby rozwiać wątpoliwości zacytuję - M. Goik, J. Swajdo: Chorwacja. Przewodnik dla zmotoryzowanych. Wyd. Pascal 1999, s.117
- " Mali Ston został wybudowany według planu regulacyjnego z 1335 r. Dawniej otoczony był murami chroniącymi go od strony lądu i od strony morza.
Nad całą miejscowością górują ruiny twierdzy Koruna z 5 basztami, z któych roztacza się wspaniały widok na okolicę" [koniec cytatu]
Czy między twierdzą a zamkiem obronnym jest jakaś różnica?
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2008 07:04

papafaraon napisał(a):....Czy między twierdzą a zamkiem obronnym jest jakaś różnica?.....

W znaczeniu czysto potocznym nie ma.
W znaczeniu historycznym, naukowym jest
Ale dla potrzeb cro.pl to nie jest istotne :wink:
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 04.04.2008 08:32

Plumek napisał(a):
lutka napisał(a):
Plumek napisał(a):

Drasnice- no z tym kurortem przesadziłam, hihi. Ale jeden wielki pokój do wynajęcia- to chyba bardziej pasuje :D
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 04.04.2008 15:20

Piotrek_B napisał(a):
papafaraon napisał(a):....Czy między twierdzą a zamkiem obronnym jest jakaś różnica?.....

W znaczeniu czysto potocznym nie ma.
W znaczeniu historycznym, naukowym jest
Ale dla potrzeb cro.pl to nie jest istotne :wink:

Ani z wznaczreniu potocznym, ani historycznym, czy też naukowym różnicy nie ma. Odsyłam do Encyklopedii PWN, skoro jesteście tak dociekliwi.
Co do potrzeb cro.pl, to rzeczywiście cała dyskusja, sprowadzajaca się do łapania za słowa, jest śmieszna.

Pozdrawiam.
A tak na marginesie, to już nie mogę doczekać się ostrygo w M. Stonie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.04.2008 17:26

Zamek – wg prof. Bohdana Guerquina[1] zamkiem nazywamy zespół elementów warownych i budynków mieszkalnych powiązanych w zamknięty obwód obronny, który to zespół powstał w ustroju feudalnym jako ośrodek władzy książęcej, siedziba możnowładcy, siedziba rycerza lub placówka militarna. Zasadniczą cechę takiego zespołu stanowi zamknięty obwód obronny początkowo w postaci wałów lub konstrukcji drewniano-ziemnej, a w następnych okresach murowany.
Forty były budowlami ziemnymi o obrysie zamkniętym, zdolnymi do samodzielnej i długotrwałej obrony. Występował strefowy podział obwodu fortu: stok bojowy (plateau, glacis), stanowiska, fosa, wały, wnętrze. W skład budowli murowych fortów wchodziły koszary, schrony, stanowiska ogniowe artylerii i piechoty, magazyny, wieże obserwacyjne i artyleryjskie itp. Nie w każdym forcie występowały wszystkie z wymienionych obiektów, każda szkoła fortyfikacji miała swoje preferencje odnośnie doboru obiektów i środków obrony i ich rozmieszczania w forcie. Forty połączone były między sobą siecią drogową i telefoniczną.
Jeśli ta dyskusja jest śmieszna to dobrze, trzeba nam trochę śmiechu. A i wiedzy nigdy za wiele :)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 04.04.2008 17:48

Mysle,ze zaleta Stonu jest jego polozenie w stosunku do Dubrownika,Korczuli i Nemu w BiH...zwlaszcza tego ostatniego gdzie ceny sa czasem o polowe nizsze niz w Chorwacji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Ston - wrażenia tych którzy tam byli " na dłużej". - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone