Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stara wanna żeliwna czy nowa akrylowa. ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2012 19:49

Na chwilę założę ten temat ( później poproszę o usunięcie).

Kafelki w łazience lekko się odparzyły i zapadła decyzja do całkowitego remontu łazienki. Decyzja małżonki - ja nic bym nie ruszał. Dla mnie jest dobrze.

Wszystko wiem ...... nie wiem tylko tzn. mam duży dylemat co z wanną.
Stara, żeliwna jest w miarę dobrym stanie, nie jest jak nowa ale nie jest też uszkodzona. Kawał wanny, ciężka i stabilna. Teraz już takich nie produkują.

Słyszałem różne opinie o wannach akrylowych i w zasadzie każda .... nie powala z nóg. A to, że się uginają, że niestabilne, że coś tam ... Ponoć jedyny plus to to, że są ciepłe.
Że jak już akrylowa to tylko z "górnej półki" bo jest w miarę gruba a tym samym stabilna. Odradzają mi ( ale ja i tak bym nie kupił) wannę z hydromasażem. Że to tylko kłopot.

Proszę osoby które dokonały takiej wymiany o opinię czy warto zamieniać.

Może lepiej poddać renowacji tą żeliwną. :?: Pytam ponieważ nie chciałbym zamienić na gorsze.

Dziękuję za opinie. :lol:
Pozdrawiam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.03.2012 19:57

Ja zmieniłem żeliwną na blaszankę (akrylowe w 2000 r były za drogie). Jestem zadowolony właśnie ze względu na temperaturę. Do żeliwnej wlałem wodę 50 st a za 5 min. miałem 30. Ważyła ze 100 kilo więc woda tą masę musiała zagrzać.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.03.2012 20:19

woka napisał(a): Odradzają mi ( ale ja i tak bym nie kupił) wannę z hydromasażem. Że to tylko kłopot.
Dziękuję za opinie. :lol:
Pozdrawiam.

Mam wanne jacuzzi już osiem lat i nigdy nie miałem żadnych problemów, raczej po prostu staje się przyjemnością.

Polecam :D
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.03.2012 20:40

Osobiście nie jestem zwolennikiem wanien akrylowych. Właśnie niedawno w nowej wannie, która została uszkodzona na skutek upuszczenia CZEGOŚ- prawdopodobnie przez ekipę remontującą (nikt się nie przyznał) - musiałem skorzystać z możliwości jej regeneracji, a właściwie 3,5 cm pęknięcia. Koszt 400zł za 40 min pracy fachowca (metoda szwajcarska). Pewnie w metalowej nic by nie było
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2012 20:41

Rysio ..... to już opinia. Zmienia moją dotychczasową ale czekam na inne.

Mirko .... tu mnie zaskoczyłeś ale zapamiętuję i będę miał na uwadze.

Zdanie na NIE miałem z powodu:
Znajomy kupił sobie taką "wypasioną", do domu jednorodzinnego, kosztowała coś około 15 tys. zł. Na warunki polskie ... droga. To prawie lub 4 tys. euro.
......... i nie jest z niej aż tak zadowolony. Wcześniej był w sanatorium, brał hydromasaże, kąpiele i bardzo mu się to spodobało. Wrócił i kupił "taka samą". Nie przemyślał tylko, że w sanatorium są wanny na użytek "przemysłowy" czyli mają mocne silniki.
Na dodatek co chwila szambo mu się zapełnia.

Siostra wymieniła sobie w ubiegłym roku na taką co "gra i śpiewa" ale zapytać szwagra nie mam odwagi. U niego zawsze wszystko jest super (choćby było złe). :lol: Jego opinia jest dla mnie - niewiarygodna.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2012 21:15

Moje zdanie w temacie wanny to: tylko kabina :)
Nie mam wanny od lat i jest ok. I zapewne zużycie wody mniejsze. Miałem wannę akrylowa i była ok. Zaleta to jej ciepłota. I była dobrze wyprofilowana, nie wiem czy metalowe tak profilują. No i akrylowa chyba trzeba dobrze osadzić w takiej formie czy coś...Nie miałem żeliwnej ale widziałem jak wynosili u kogoś . W kawałkach, nie dało się całej :)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 21.03.2012 21:17

Mam kilka lat akrylową i nie narzekam. Bałem się że będzie się rysować od szorowania Cifem i gąbką - nie rysusuje się. Wannę montował podczas flizowania fliziarz - amator. Pamiętam że podkładał pod spód Ytongi. Nic się nie wygina. Polecam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2012 21:32

Przed chwilą rozmawiałem z siostrą ( całe szczęście, że szwagier nie odebrał telefonu) :wink:
Potwierdziła ..... drugi raz by tej "śpiewającej" wanny nie kupiła.
Zapycha się jakiś syfon, co chwila trzeba odpychać i czyścić. Ten hydromasaż, te bąbelki to bajer a nie normalny właściwy masaż. Za słabe to jest.
(kupiła za namową koleżanek ..... że to cudo, że warto, że luksus nad luksusy, i takie tam różne cudeńka).

Teraz zaczyna budowę domu i rozgląda się już za wanną. Za ..... normalna wanną, oczywiście akrylową bo innej nie ma.
(piszę o tym, ponieważ, może komuś, ta informacja - będzie przydatna)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2012 22:00

Jak masz starą, dobrą to po co kasę wydawać? Na Cro więcej zostanie :) Pomyślałbym tylko jak zrobić, żeby lepiej ciepło trzymała i wszyscy Ci będą zazdrościć:) Co do akrylowych to : syfony się zapychają, prawda, bo kładą najcieńsze średnice jakie tylko norma przewiduje na dodatek w chińskim wykonaniu. Żeby się nie uginały/nie strzelały przy zmianie temp czy skakaniu (czasem w wanie też można skakać, wiesz kiedy) montażyści kładą pod spód właśnie ytonga albo coś w tym stylu i jeszcze pianką montażową traktują, co by przylegało. Jedyne co to pomyśl, żeby ta stara wanna pasowała do nowej łazienki. Bo jak stylami nie dopasujesz to będzie późne rokokoko :)
i czekamy na fotorelację :)
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 21.03.2012 22:08

woka napisał(a):... to bajer a nie normalny właściwy masaż. Za słabe to jest.

nie dość, że słabe pompki, to przed skorzystaniem z domowego jacuzzi należy się umyć przynajmniej pod prysznicem - do średniej przyjemności należy czyszczenie wkładu filtra z włosów, resztek olejków itp
nie polecam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2012 22:25

arturac napisał(a): ...i czekamy na fotorelację :)

Już ci. :wink:
Ja niepiśmienny, do szkoły ja nie chodził a aparatu foto nigdy w życiu nie miałem. Trudno ... są i tacy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2012 22:33

arturac napisał(a):Jak masz starą, dobrą to po co kasę wydawać?

No właśnie.
Że też musiało się popsuć. Pech lub oznaka, że małżonka ma rację.
Od niepamiętnych czasów chciała odnowić, jak to kobieta. :wink:
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 22.03.2012 08:03

Moja opinia o wannach w zupełności pokrywa się ze zdaniem... Bociana. Zdecydowanie kabina. Jak lubisz posiedzieć w wodzie to zamontuj deszczownicę i siedzisko 8)
Jeśli musi być wanna to... :roll: sam nie wiem która lepsza. Wprawdzie mam dobrą akrylową, ale w ciągu 3 ostatnich lat używałem jej.... raz :lol: Wszyscy domownicy wybierają kabinę :)

Dla Ciebie najlepsza... żeliwna, dobra i tania, bo już masz :lol:
Jeśli akrylowa to dobra, niekoniecznie znanej marki, bo te oferują zarówno dobre jak i te mniej dobre :evil: Tanie szybko.... zżółkną.

Hydromasażu nawet za darmo bym nie chciał. Strata... czasu. Napełnij wannę, jak już napełniona to wypada trochę poleżeć, potem czekaj aż woda "odpłynie, następnie napełnij wannę, zdezynfekuj i znów wylej wodę. I jeszcze płukanie jakimiś środkami antybakteryjnymi :roll: :evil: W tym czasie pójdziesz/pojedziesz na basen, popływasz, posiedzisz w jakuzzi, może jeszcze jakaś sauna i koszty pewnie podobne wyjdą :D

W razie potrzeby służę poradą :lol:

Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.03.2012 08:15

Wanna czy prysznic .... jedno drugie nie wyklucza .
W jednej łazience mam mam wannę akrylową w kształcie ósemki , na jednym z okręgów jest zamontowana kabina prysznicowa ze szkła hartowanego a panelem hydromasażowym .
http://www.sanplast.pl/produkty/produkt/1140/
Żona lubi się potaplać w wannie ja raczej na szybko - natrysk
Wszystko sprawdza się bardzo dobrze
Oczywiście można zastosować inne podobne rozwiązania

Co do hydromasażu , do zwykłej wanny można zastosować gumowy podkład z otworami wraz pompą ( taki zestaw kosztuje do 300zł.) , i masz bąbelki , po wszystkim wyciagasz i spokój - tylko trzeba to wysuszyc ...
:?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.03.2012 08:18

Krzysztof i Lidia napisał(a): Zdecydowanie kabina. Jak lubisz posiedzieć w wodzie to zamontuj deszczownicę i siedzisko 8)

8O :wink:
Skąd Ty znasz myśli mojej małżonki. No skąd :?: :!:
Cały czas mówi o kabinie, z kolei ja mówię, że czasem stare kości lubią sobie poleżeć w ciepłej wodzie. Przyznaje mi rację i temat jest zakończony na tydzień. Nikt nie jest pewny swego zdania a montować jedno i drugie ( jest miejsce) nie mamy najmniejszego zamiaru.

Ostatnio myśleliśmy o kabinie takiej co ma siedzisko i chyba z pół metra wysokości zbiornika na wodę. ......
Może to :?: ..... 8O :evil: :?: :( ........... taki mamy stan ducha.
Co będzie potrzebne w przyszłości .... co się sprawdzi ...... z czego będziemy zadowoleni ...... na co będziemy kląć .....
Masz jeszcze coś za i przeciw :?:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone