Myśmy trafili na kamole, było cudnie; nie wiem czemu ale myśli kierowały sie ku temu, że zaraz tam wyskoczy jakiś aligator
Może coś było zagrodzone

.png)

.png)
.png)
megidh napisał(a):piekara114 napisał(a):Czekałam na tą studnię.
I jakie masz odczucia ?.

.png)
Fakt, że Studnia Inicjacji jest tym miejscem, które zwabia turystów do Quinta da Regaleira.wiola2012 napisał(a):Świetne jest całe miejsce, ale studnia jest chyba najciekawszą atrakcją Quinty.
Kąpiel w tej wodzie porośniętej mchem nie byłaby przyjemna, więc może faktycznie lepiej, że nie było możliwości sforsowania tych kamieni. Gdyby taka możliwość była, to na pewno bym nie odpuściła.wiola2012 napisał(a):Szkoda , że się nie udało odnaleźć wejścia na kamienie, choc może lepiej tak , niż zaliczyć kąpiel w mistycznym jeziorku![]()
Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają. Masz rację, że fotografia smartfonowa bardzo ewoluowała i niektórymi telefonami można już robić dosyć fajne zdjęcia.te kiero napisał(a):Rewelacja zdjęcia, jednak kilka lat w fotografii smartfonowej to epoka.
Obejrzałam Twoje zdjęcia z Quinta da Regaleira i widzę, że sporo tam zobaczyliście a humory Wam dopisywały. Nie trafiłam wcześniej na Twoją relację, a szkoda.te kiero napisał(a):Myśmy trafili na kamole, było cudnie; nie wiem czemu ale myśli kierowały sie ku temu, że zaraz tam wyskoczy jakiś aligator![]()
Nie widzieliśmy żadnego zagrodzonego fragmentu. Przez cały podziemny korytarz ciągnęła się ściana. Możliwe że wejście do odnogi prowadzącej w stronę jeziorka zostało zakamuflowane w taki sposób, żeby wyglądało jak ściana korytarza.te kiero napisał(a):Może coś było zagrodzone
Czy to znaczy, że widziałeś to wejście, ale było zagrodzone ?.marekkowalak napisał(a):Potwierdzam - wiosną wyjście na kamienie na stawie również było zamknięte. I też nie udało mi się dowiedzieć, dlaczego.
To niestety jest wadą początkowych miesięcy roku, w których roślinność jeszcze jest uśpiona. Niby jest zielona, ale ta zieleń jest jakaś szara a kwiaty jeszcze nie kwitną.marekkowalak napisał(a):Z tego, co widzę na zdjęciach, Quinta (i generalnie Sintra) jest o wiele ładniejsza latem lub jesienią. Ja byłem tam w 2 połowie lutego i powiem szczerze, że wtedy takiego szału nie było - jak to po zimie, nawet tej portugalskiej. Za to tłumy są tam chyba zawsze...
Bo ma w sobie coś magicznegopiekara114 napisał(a):megidh napisał(a):piekara114 napisał(a):Czekałam na tą studnię.
I jakie masz odczucia ?.
Widziałam ją już w innych relacjach i blogach, więc wiedziałam co i jaki jak zawsze robi wrażenie..
.Czyżbyś przyznawała się do grzechu... obżarstwapiekara114 napisał(a):..a odnośnie pięter studni to ja bym na 3ce utknęła
.png)
.png)
.png)
megidh napisał(a):Obejrzałam Twoje zdjęcia z Quinta da Regaleira i widzę, że sporo tam zobaczyliście a humory Wam dopisywały. Nie trafiłam wcześniej na Twoją relację, a szkoda.te kiero napisał(a):Myśmy trafili na kamole, było cudnie; nie wiem czemu ale myśli kierowały sie ku temu, że zaraz tam wyskoczy jakiś aligator![]()
Na te kamienie w jeziorku weszliście z podziemnego korytarza, czy od strony ogrodu ?.
.png)
Bardzo super. Jestem zadowolona, że właśnie ten obiekt w Sintrze wybraliśmy do zwiedzania.tony montana napisał(a):Fajna ta Quinta, a Studnia Wtajemniczenia extra !!
I ile zieleni tam, super miejsce
Taką samą teorię wysnułam.te kiero napisał(a):megidh napisał(a):Na te kamienie w jeziorku weszliście z podziemnego korytarza, czy od strony ogrodu ?.
Z podziemi, może ludziska się topiły to zamknęli![]()
Też miałam ochotę przysiąść na jakieś ławeczce i pokontemplować w tak pięknym otoczeniu, ale czas gonił, tym bardziej że straciliśmy jakieś pół godziny na powtórne zejście do Studni Wtajemniczenia.te kiero napisał(a):Btw: Quinte robiliśmy ostatnią i trochę brakło czasu, by dłużej posiedzieć na ławce. A i tak ochów i achów było co nie miara.
.png)
.png)
.png)
Masz rację Piotrze, ale tak to już jest, że człowiek chciałby zobaczyć wiele rzeczy dokładniej. A tutaj to nawet nie o to mi chodziło, że nie mogliśmy wejść do środka pokoju, ale o to, że tuż za nami stali następni turyści, którzy napierali na nasze plecy i nie pozwalali nawet na spokoje zrobienie zdjęcia. Moim zdaniem trochę za dużo ludzi jest tam wpuszczanych naraz.piotrf napisał(a):Przy tak dużej ilości turystów odwiedzających Sintrę wcale mnie nie dziwi fakt "odgrodzenia" ułożonych na posadzce dzieł sztuki - zostałyby zadeptane .
Witam nową czytelniczkę. Miło mi, że zajrzałaś i dziękuję za pochwałę.AgaGy napisał(a):Świetna relacja. Odżyły moje wspomnienia z pierwszej wizyty w Lizbonie prawie 4 lat temu. W Sintrze wybrałam tak jak Wy pałac Quinta, ale jeszcze zamek Maurów.
.png)
.png)
megidh napisał(a):Czy to znaczy, że widziałeś to wejście, ale było zagrodzone ?.marekkowalak napisał(a):Potwierdzam - wiosną wyjście na kamienie na stawie również było zamknięte. I też nie udało mi się dowiedzieć, dlaczego.
Powrót do Portugalia - Portugal