Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skoki Puchar Świata

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Stoch, Kot, Żyła, Kubacki...sezon 2013/2014/2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2015 12:49

romuald22 napisał(a):Obliczyłem, że Żyła powinien wczoraj lepiej skoczyć.
W czasie skoku przywiało mu na początku 3m/s w plecy, a później 3m/s pod narty. W początkowej fazie lotu miał 1m/s z lewej strony ale w końcowej 1m/s z prawej. Po uśrednieniu wychodzi na to, że warunki były idealne...
:wink: :oczko_usmiech:

A propos "przywiania", to szukając kiedyś odpowiedzi na pytanie, dlaczego skoczek narciarski leci,
znalazłem takie wyjaśnienie:
Siłę nośną skoczka otrzymuje się dzięki wirom powietrza, które wywołują różnicę ciśnień nad i pod skoczkiem.
Ponieważ skoczek jest małym obiektem latającym, o stosunkowo niewielkiej prędkości, największe znaczenie
w sile nośnej, mają wiry powietrza.

Te wiry, wywołują ostre krawędzie nart i bryła skoczka, a czubek litery V utworzonej przez narty, jest tu kluczowym elementem.

Może zawiodły krawędzie, bądź czubek V ... :oczko_usmiech:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.03.2015 13:51

Janusz Bajcer napisał(a):Wychodzi na to, że idealne były w kwalifikacjach :wink:

Czyli wina organizatora - w zły dzień wyznaczyli zawody.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 13.03.2015 13:55

walp napisał(a):
romuald22 napisał(a):Obliczyłem, że Żyła powinien wczoraj lepiej skoczyć.
W czasie skoku przywiało mu na początku 3m/s w plecy, a później 3m/s pod narty. W początkowej fazie lotu miał 1m/s z lewej strony ale w końcowej 1m/s z prawej. Po uśrednieniu wychodzi na to, że warunki były idealne...
:wink: :oczko_usmiech:

A propos "przywiania", to szukając kiedyś odpowiedzi na pytanie, dlaczego skoczek narciarski leci,
znalazłem takie wyjaśnienie:
Siłę nośną skoczka otrzymuje się dzięki wirom powietrza, które wywołują różnicę ciśnień nad i pod skoczkiem.
Ponieważ skoczek jest małym obiektem latającym, o stosunkowo niewielkiej prędkości, największe znaczenie
w sile nośnej, mają wiry powietrza.

Te wiry, wywołują ostre krawędzie nart i bryła skoczka, a czubek litery V utworzonej przez narty, jest tu kluczowym elementem.

Może zawiodły krawędzie, bądź czubek V ... :oczko_usmiech:

Jeżeli kluczowym elementem jest czubek litery to co jest kluczowym elementem w stylu klasycznym? Czubka litery V nie było, a jednak latali.
Co do Żyły warto przytoczyć słowa Małysza:
Do jego ta­len­tu i mo­to­ry­ki musi dojść jesz­cze psy­chi­ka. Tak jak mó­wi­łem jesz­cze przed mi­strzo­stwa­mi, Pio­trek ma nie­sa­mo­wi­ty po­ten­cjał. Myślę, że jeden z naj­lep­szych w sko­kach nar­ciar­skich na świe­cie, jeśli cho­dzi o dy­na­mi­kę. Po pierw­sze jed­nak ważna jest psy­chi­ka, a po dru­gie tech­ni­ka. On ska­cze me­to­dą, którą sam sobie wy­my­ślił i którą ma w gło­wie. Trze­ba tak to na­zwać. To jest tech­ni­ka przez niego stwo­rzo­na. Wiemy do­sko­na­le, że nikt nigdy tak nie jeź­dził na roz­bie­gu jak on. To jest jego wi­dzi­mi­się. Pio­trek za­ło­żył sobie, że tak bę­dzie robił, bo tak mu pa­su­je, bo jest inny i to mu wy­cho­dzi. Trud­no jest go prze­ko­nać, że to wła­śnie udaje się tylko cza­sa­mi. To jest za­da­nie dla wszyst­kich wokół Żyły, a naj­więk­sze dla niego sa­me­go. Istot­ne jest, aby on w końcu dał się prze­ko­nać. Ja już nie mam ar­gu­men­tów, żaden z tre­ne­rów też, nawet Jan Szturc. On sobie za­ko­rze­nił, że taka po­zy­cja jest dobra i tak bę­dzie robił dalej. Kwe­stia jest taka, że jeśli wszyst­ko gra, nie do­cho­dzi stres, to on mimo że robi tego gar­bi­ka i przy­siad to je­dzie luźno, wtedy wy­cho­dzi. Jak do­cho­dzi tro­chę ad­re­na­li­ny i na­pię­cia, to w takim mo­men­cie od razu ta po­zy­cja mu prze­szka­dza. Czeka wiele pracy, żeby go w końcu prze­ko­nać, żeby on to zmie­nił. Tak jak mówię, ja róż­nych ar­gu­men­tów uży­wa­łem i nie dałem rady. To bę­dzie trud­ne. On po­tra­fi w pierw­szym skoku bez stre­su sko­czyć bar­dzo do­brze. Potem przy­cho­dzi druga seria, a gdy jest w czo­łów­ce, to po­ja­wia­ją się więk­sze nerwy. Ja widzę od razu, że on je­dzie ina­czej w takim dru­gim skoku. Wi­dzo­wie nie do­strze­ga­ją róż­ni­cy, ale ja ją za­uwa­żam. Wszyst­ko wy­da­je się tak samo, ale tak nie jest. Widać na­pię­cie, głowa jest niżej, ra­mio­na są bli­żej kolan. I wtedy skok nie wy­cho­dzi. Cza­sem jest tak, że jak pierw­szy ze­psu­je, to w dru­gim już wie, że cudów nie zdzia­ła. Wia­do­mo, że psy­cho­log może na niego wpły­nąć, aby spró­bo­wał cze­goś in­ne­go. Żeby się nie znie­chę­cał. Pio­trek prze­cież pró­bo­wał ina­czej jeź­dzić na roz­bie­gu, ale po dwóch-trzech nie­uda­nych pró­bach re­zy­gno­wał. Każdy jest inny, ale aku­rat pewne ele­men­ty w sko­kach są wzor­co­we. Mówię tutaj na przy­kład o po­zy­cji na­jaz­do­wej i lą­do­wa­niu te­le­mar­kiem. Sko­czek od­bi­ja się no­ga­mi, a klat­ka pier­sio­wa wtedy musi być luźno. Dla­te­go istot­ne jest, aby do pew­nych wzo­rów się pod­po­rząd­ko­wać. Jeśli cho­dzi na­to­miast o po­zy­cję w locie, to każdy ma wła­sną.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2015 14:07

arkona napisał(a):
walp napisał(a):Może zawiodły krawędzie, bądź czubek V ... :oczko_usmiech:

Jeżeli kluczowym elementem jest czubek litery to co jest kluczowym elementem w stylu klasycznym? Czubka litery V nie było, a jednak latali.

Latali, ale bliżej, choć prędkość przelotowa była szybsza. Właściwie to najdalej powinni latać,
kiedy skakano "na stojąco", wymachując rękami (w końcu mieli dodatkowy napęd). :oczko_usmiech:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 13.03.2015 14:22

walp napisał(a):
arkona napisał(a):

Latali, ale bliżej, choć prędkość przelotowa była szybsza. Właściwie to najdalej powinni latać,
kiedy skakano "na stojąco", wymachując rękami (w końcu mieli dodatkowy napęd). :oczko_usmiech:

Czyli czubek litery V nie jest kluczowym elementem by latać. Co chciałem udowodnić. Jego brak nie wyklucza latania. Kluczowym elementem jest prędkość.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2015 14:30

arkona napisał(a):
walp napisał(a):
arkona napisał(a):

Czyli czubek litery V nie jest kluczowym elementem by latać. Co chciałem udowodnić. Jego brak nie wyklucza latania. Kluczowym elementem jest prędkość.

Prędkość jest jednym z takich elementów. W stylu klasycznym prędkość lotu była większa, ale odległości mniejsze.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 14.03.2015 18:58

Po pierwszej serii nasi bardzo dobrze.
Ostatni konkurs skoków w tym sezonie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2015 19:00

Po pierwszej kolejce w Oslo bez wstydu - cała czwórka w drugiej serii i jest szansa na pudło :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2015 19:04

baunty napisał(a):Po pierwszej serii nasi bardzo dobrze.
Ostatni konkurs skoków w tym sezonie.

Jutro w Oslo ostatni konkurs skoków przed lotami w Planicy :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2015 19:35

Dwaj pierwsi w II serii seryjnie fatalnie :cry:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 14.03.2015 19:54

Podium jednak nie będzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2015 19:55

Druga dwójka ciut lepiej ... ale do pudła dużo zabrakło :idea:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 14.03.2015 19:57

Janusz Bajcer napisał(a):Druga dwójka ciut lepiej ... ale do pudła dużo zabrakło :idea:

Stoch 5, Żyła 6 :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 14.03.2015 20:12

Janusz Bajcer napisał(a):Dwaj pierwsi w II serii seryjnie fatalnie :cry:

Z tym fatalnie, to przesadzasz, przynajmniej jeśli chodzi o Murańkę. Myślę, że koniec drugiej dziesiątki (dziś był 18) to miejsce stosowne do jego poziomu.
Ziobro-stolarz się wywrócił, no cóż pech...
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 15.03.2015 10:25

Nefer napisał(a):Ziobro-stolarz się wywrócił, no cóż pech...

Mam nadzieję, że z niego lepszy stolarz niż skoczek..... przynajmniej w
tym sezonie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.