Co do kalmarów- dla mnie to oprócz krewetek najpyszniejsze stwory morskie w każdej postaci! Super, że się przekonałaś
ja wstępnie w niedziele wyjeżdżam, mam w planach cres i rab, ale jeśli pogoda będzie kiepska to zmykamy na południe
Pozdrawiam!
.png)
.png)
maslinka napisał(a):Aguha napisał(a):Dobra, dośćRozumiem piękne widoki, rozbuchany apetyt na Mljet, wspomnienia z Boraka, ale... bez przesady, katować mnie kalmarami... Nie, to nieludzkie...
Zgłaszam formalny protest
Protest przyjęty do wiadomości![]()
W końcu żyjemy w demokratycznym kraju, podobno, więc protestować można do woli. A ja i tak pokażę jeszcze jakieś pyszności
![]()
.png)
maslinka napisał(a):A kierowcą jest wyłącznie mój mąż. I jak już pije (i prowadzi potem), to jedno piwko do rybki czy pizzy. W Chorwacji wolno, bo dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi 0,5 promila. Nie chodzi oczywiście o to, żeby do tego limitu "dobijać"![]()
Przyjemnie jest po prostu napić się zimnego piwa w chorwackich temperaturach
.png)
bl napisał(a):maslinka napisał(a):A kierowcą jest wyłącznie mój mąż. I jak już pije (i prowadzi potem), to jedno piwko do rybki czy pizzy. W Chorwacji wolno, bo dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi 0,5 promila. Nie chodzi oczywiście o to, żeby do tego limitu "dobijać"![]()
Przyjemnie jest po prostu napić się zimnego piwa w chorwackich temperaturach
Eee... A to coś się znów zmieniło? Bo dopiero co było 0,0 promila.
.png)
.png)
maslinka napisał(a):Przyjemnie jest po prostu napić się zimnego piwa w chorwackich temperaturach![]()

.png)
bl napisał(a):z wybranym cytatem z tego ostatniego:
poziom alkoholu w krwi:
Prawo dopuszcza 0,5 promila alkoholu w krwi, jeżeli kierowca nie spowodował wypadku. Przy jakimkolwiek wypadku samochodowym mandat jest większy. Prawo stanowczo zabrania spożywania alkoholu przez kierowców poniżej 24 lat, oraz kierowców zawodowych.
Do 0,5 promila alkoholu we krwi - mandat 700 kun
Od 0,5 do 1 promila alkoholu we krwi - mandat 1000-2000 kun
Od 1 do 1,5 promila alkoholu we krwi - mandat 2000-5000 kun
Ponad 1,5 promila - mandat 5000-15000 kun lub 60 dni aresztu
Starałem się wybrać linki do tekstów wyglądających na aktualne.
.png)
.png)
ines napisał(a):Maslinko Duba według mnie jest bardzo klimatycznym miejscem, ale już nie zadupiem ( masz racjęchoć we wrześniu było tam pusto.
.png)
Powrót do Nasze relacje z podróży