Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

rodzaje chleba w Cro

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gorgona
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 27.01.2009
rodzaje chleba w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorgona » 20.05.2009 11:29

gdzies mi mignal jakis wpis ze ten chleb jest dobry a tamten blee

No wiec poszukujemy chleba najbardziej zblizonego do polskiego. Jedziemy z dzieciakami ktore czasmi trudno przekonac do poznawania nowych smakow.
Bardzo prosze o krotka sciage z rodzajow chlebka.
zreszta przydala by sie tak wieksza np

czy sa znane pierogi z serem bialym no i ogolnie czy serki tekie ala w podobie do naszych bieluchow ostrawii i innych sa popularne na wybrzezu?
Konkretnie to Trogir


pozdrawiam

Gorgon(a)
fota
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 586
Dołączył(a): 04.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.05.2009 12:27

W Trogirze przy samym skrzyżowaniu na Ciovo, jest Konzum (market). W nim prawie takie same produkty mleczne jak u nas, jogury, serki, smarownie ramo-podobne :)... na pierogi nie zwróciłem uwagi...
Vjetar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 45309
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2009 13:18

Pierogi to może nie ale za to jest burek mniam :)
lubczyk38
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 113
Dołączył(a): 17.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubczyk38 » 20.05.2009 13:36

burek mniam, ale to tłumaczenie strony cudne!
Vjetar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 45309
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2009 13:37

No i jeszcze "Palacinka". Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi.
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3346
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2009 14:16

ja tam się burkami zawiodłem, takie jakieś tłuste w tym Trogirze dają :wink:

a jeśli chodzi o kulinarne porad, to moja najlepsza rada jest "sprawdź organoleptycznie"! przecież to czyta radość sobie tak różne nowe rzeczy popodżerać!!!
maslinka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 12342
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2009 14:40

Bardzo smakują mi palacinki, burki zresztą też. A do chorwackiego białego chleba można się przyzwyczaić, nie jest zły, chociaż trochę "dmuchany" i daleko mu do smaku prawdziwego chleba robionego na zakwasie. (Plusem jest to, że jest tańszy od pozostałych).
Najlepszy chleb, jaki jadłam w Chorwacji, podali nam do ryby w Makarskiej, w reklamowanej już na forum przeze mnie konobie "Decima" :wink: Chlebek był ciemny, z chrupiącą skórką. Później już nigdzie takiego dobrego nie spotkałam...
Eewwaa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 386
Dołączył(a): 21.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 20.05.2009 15:19

Polecam Murterski Kruh......... Mniami :oczko_usmiech:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3346
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2009 15:42

no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?
jaki jest więc kruh? a jak sięnazwywa taki fajny chleb z Dalmacji - płaski, ciemny, można go kroić standardowo, ale tę się da, jak tort? hę? K.
censor
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 295
Dołączył(a): 15.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 20.05.2009 15:44

maslinka napisał(a):Bardzo smakują mi palacinki, burki zresztą też. A do chorwackiego białego chleba można się przyzwyczaić, nie jest zły, chociaż trochę "dmuchany" i daleko mu do smaku prawdziwego chleba robionego na zakwasie. (Plusem jest to, że jest tańszy od pozostałych).
Najlepszy chleb, jaki jadłam w Chorwacji, podali nam do ryby w Makarskiej, w reklamowanej już na forum przeze mnie konobie "Decima" :wink: Chlebek był ciemny, z chrupiącą skórką. Później już nigdzie takiego dobrego nie spotkałam...


Chorwacki dmuchany chleb ma swoje uzasadnienie. Nie wiem czy zwróciliście uwagę jak po Chorwacku nazywa się oliwka: maslinka.
I właśnie taki chleb nadje się wyśmienicie do oliwy z oliwek zamiast tak jak u nas masełko na nasz chlebek.
Polecam ich oliwy smakowe polane na ich dmuchany biały chleb zamiast masła pychota.
maslinka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 12342
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2009 15:50

censor napisał(a):Chorwacki dmuchany chleb ma swoje uzasadnienie. Nie wiem czy zwróciliście uwagę jak po Chorwacku nazywa się oliwka: maslinka.
I właśnie taki chleb nadje się wyśmienicie do oliwy z oliwek zamiast tak jak u nas masełko na nasz chlebek.
Polecam ich oliwy smakowe polane na ich dmuchany biały chleb zamiast masła pychota.

W takim razie muszę spróbować białego chorwackiego chleba z maslinką :wink:
Ewa Góra
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 20.05.2009 15:54

Kilka lat temu, jakoś nie widziałam zbyt wielkiego wyboru,jak chodzi o pieczywo. Wszędzie był do kupienia jedynie biały chleb z mąki kukurydzianej.Lecz zmieniało to sie z roku na rok.Obecnie mozna kupić różne gatunki chleba i bułek.ale,moim zdaniem daleko im do smaku i zapachu naszych rodzimych wypieków.Wszystko jakoś smakuje tak samo.
Lecz wiem,że o gustach się nie dyskutuje,
więc trzeba i należy spróbowac zwykłego krucha, aby mieć swoja opienię.
Potwierdzam informacje Eewwyy-w piekarni przy placu w Murterze pieką i sprzedają najlepszy ciemny kruch,jaki jadłam w Chorwacji.
Za jedyne 12 kuna. :P
jan_s1
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5432
Dołączył(a): 08.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.05.2009 16:49

Najlepszy chleb jadłem w Makarskiej - kupowany w piekarni gdzieś nieopodal centrum. Nie był to chleb biały, ani dmuchany - wręcz przeciwnie. Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun. Nigdzie więcej już na taki nie natrafiliśmy. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2009 16:54

Krystof napisał(a):no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś :lol:
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu :wink:
Leszek W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 550
Dołączył(a): 14.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 20.05.2009 16:54

Dobry chleb jest w Posedarje w miejscowej piekarni, jest tam ten okrągły płaski chleb, a nam podpasowały podłużne bułeczki na które mówili miescowi "peciwo"
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
rodzaje chleba w Cro
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019