Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzaje chleba w Cro

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gorgona
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 27.01.2009
rodzaje chleba w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorgona » 20.05.2009 11:29

gdzies mi mignal jakis wpis ze ten chleb jest dobry a tamten blee

No wiec poszukujemy chleba najbardziej zblizonego do polskiego. Jedziemy z dzieciakami ktore czasmi trudno przekonac do poznawania nowych smakow.
Bardzo prosze o krotka sciage z rodzajow chlebka.
zreszta przydala by sie tak wieksza np

czy sa znane pierogi z serem bialym no i ogolnie czy serki tekie ala w podobie do naszych bieluchow ostrawii i innych sa popularne na wybrzezu?
Konkretnie to Trogir


pozdrawiam

Gorgon(a)
fota
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 586
Dołączył(a): 04.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.05.2009 12:27

W Trogirze przy samym skrzyżowaniu na Ciovo, jest Konzum (market). W nim prawie takie same produkty mleczne jak u nas, jogury, serki, smarownie ramo-podobne :)... na pierogi nie zwróciłem uwagi...
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2009 13:18

Pierogi to może nie ale za to jest burek mniam :)
lubczyk38
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 113
Dołączył(a): 17.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubczyk38 » 20.05.2009 13:36

burek mniam, ale to tłumaczenie strony cudne!
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2009 13:37

No i jeszcze "Palacinka". Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi.
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2009 14:16

ja tam się burkami zawiodłem, takie jakieś tłuste w tym Trogirze dają :wink:

a jeśli chodzi o kulinarne porad, to moja najlepsza rada jest "sprawdź organoleptycznie"! przecież to czyta radość sobie tak różne nowe rzeczy popodżerać!!!
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 14779
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2009 14:40

Bardzo smakują mi palacinki, burki zresztą też. A do chorwackiego białego chleba można się przyzwyczaić, nie jest zły, chociaż trochę "dmuchany" i daleko mu do smaku prawdziwego chleba robionego na zakwasie. (Plusem jest to, że jest tańszy od pozostałych).
Najlepszy chleb, jaki jadłam w Chorwacji, podali nam do ryby w Makarskiej, w reklamowanej już na forum przeze mnie konobie "Decima" :wink: Chlebek był ciemny, z chrupiącą skórką. Później już nigdzie takiego dobrego nie spotkałam...
Eewwaa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 386
Dołączył(a): 21.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 20.05.2009 15:19

Polecam Murterski Kruh......... Mniami :oczko_usmiech:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2009 15:42

no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?
jaki jest więc kruh? a jak sięnazwywa taki fajny chleb z Dalmacji - płaski, ciemny, można go kroić standardowo, ale tę się da, jak tort? hę? K.
censor
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 295
Dołączył(a): 15.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 20.05.2009 15:44

maslinka napisał(a):Bardzo smakują mi palacinki, burki zresztą też. A do chorwackiego białego chleba można się przyzwyczaić, nie jest zły, chociaż trochę "dmuchany" i daleko mu do smaku prawdziwego chleba robionego na zakwasie. (Plusem jest to, że jest tańszy od pozostałych).
Najlepszy chleb, jaki jadłam w Chorwacji, podali nam do ryby w Makarskiej, w reklamowanej już na forum przeze mnie konobie "Decima" :wink: Chlebek był ciemny, z chrupiącą skórką. Później już nigdzie takiego dobrego nie spotkałam...


Chorwacki dmuchany chleb ma swoje uzasadnienie. Nie wiem czy zwróciliście uwagę jak po Chorwacku nazywa się oliwka: maslinka.
I właśnie taki chleb nadje się wyśmienicie do oliwy z oliwek zamiast tak jak u nas masełko na nasz chlebek.
Polecam ich oliwy smakowe polane na ich dmuchany biały chleb zamiast masła pychota.
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 14779
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2009 15:50

censor napisał(a):Chorwacki dmuchany chleb ma swoje uzasadnienie. Nie wiem czy zwróciliście uwagę jak po Chorwacku nazywa się oliwka: maslinka.
I właśnie taki chleb nadje się wyśmienicie do oliwy z oliwek zamiast tak jak u nas masełko na nasz chlebek.
Polecam ich oliwy smakowe polane na ich dmuchany biały chleb zamiast masła pychota.

W takim razie muszę spróbować białego chorwackiego chleba z maslinką :wink:
Ewa Góra
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 20.05.2009 15:54

Kilka lat temu, jakoś nie widziałam zbyt wielkiego wyboru,jak chodzi o pieczywo. Wszędzie był do kupienia jedynie biały chleb z mąki kukurydzianej.Lecz zmieniało to sie z roku na rok.Obecnie mozna kupić różne gatunki chleba i bułek.ale,moim zdaniem daleko im do smaku i zapachu naszych rodzimych wypieków.Wszystko jakoś smakuje tak samo.
Lecz wiem,że o gustach się nie dyskutuje,
więc trzeba i należy spróbowac zwykłego krucha, aby mieć swoja opienię.
Potwierdzam informacje Eewwyy-w piekarni przy placu w Murterze pieką i sprzedają najlepszy ciemny kruch,jaki jadłam w Chorwacji.
Za jedyne 12 kuna. :P
jan_s1
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5432
Dołączył(a): 08.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.05.2009 16:49

Najlepszy chleb jadłem w Makarskiej - kupowany w piekarni gdzieś nieopodal centrum. Nie był to chleb biały, ani dmuchany - wręcz przeciwnie. Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun. Nigdzie więcej już na taki nie natrafiliśmy. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2009 16:54

Krystof napisał(a):no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś :lol:
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu :wink:
Leszek W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 552
Dołączył(a): 14.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 20.05.2009 16:54

Dobry chleb jest w Posedarje w miejscowej piekarni, jest tam ten okrągły płaski chleb, a nam podpasowały podłużne bułeczki na które mówili miescowi "peciwo"
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
rodzaje chleba w Cro
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone