napisał(a) miru71 » 11.06.2008 17:36
Witam.
Jeżeli chodzi o pieniądze to tylko euro. Ja zawsze biorę ze sobą euro, no i oczywiście kartę płatniczą. Wszędzie tam gdzie można płacić katą to płacę. Euro wymieniam w kantorze. Jeżdżę do Cro od wielu lat i jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym, żeby pobierali prowizję w kantorze ( pomijając kantor na granicy SLO-CRO) i zawsze mają lepszy kurs niż w banku czy na poczcie. Na granicy wymień sobie z 50 - 100 euro żebyś miał kuny na autostradę i jakieś zakupy na trasie, a resztę dopiero na miejscu w miarę potrzeby.
Następna sprawa - Tłok na plaży. Niestety ale w lipcu i sierpniu tego nie unikniesz. Miejsce na plaży znajdziesz zawsze ale ludzi będzie mnóstwo. Wieczorem na deptaku ciężko przejść.
W zeszłym roku byłem w Baska Voda i dokładnie 1 lipca kurs euro spadł, ceny w sklepikach wzrosły i przybyło mnóstwo ludzi.
Jeżeli chodzi o nurkowanie to chcąc naprawdę coś pooglądać musisz mieć naprawdę dobrą maskę. Płetwy jakiekolwiek kaloszowe. Sprawdź tylko czy kalosz jest z gumy( niektóre chińskie mają z takiego miękkiego plastiku - nie polecam) i czy cię nie obciera. Polecam rurkę z zaworkami przy ustniku do wypluwania wody ( np: Technisub AIR DRY, cena niestety ok 80zł.) używam takiej od wielu lat i nie zamierzam jej zmieniać, a nurkuję dosyć często. Maska koniecznie musi mieć szklaną szybkę, nie plastikową bo będzie ci parować. Najlepszy sposób na "nieparowanie" to tuż przed nurkowaniem popluć na szybkę (od środka oczywiście) i dokładnie rozetrzeć i spłukać wodą. Polecam maskę firmy Technisub model LOOk lub IDEA ( ok 170zł.) Jeśli planujesz jeszcze kiedyś nurkować to warto zainwestować w sprzęt, a jeśli nie to kup najtańszą maskę ze szklaną szybką (np. w Decathlonie), przyłóż sobie do twarzy bez zakładania gumki, wciągnij powietrze przez nos aż maska się przyssa do twarzy, przestań wciągać powietrze, i maska bardzo długo nie powinna odpaść ci od twarzy. Rurka po prostu ma być szczelna i ma mieć silikonowy ustnik, bez żadnych zaworków zwrotnych na górze.
W Makarskiej plaża publiczna jest z bardzo drobnych kamyczków. Z daleka wygląda jakby była piaszczysta. Polecam jakieś maty, karimaty, na samych ręcznikach leży się niezbyt komfortowo. Ja z żoną wchodzimy do wody zawsze w płetwach więc nie mamy butów na plażę, natomiast dla córki kupiliśmy na miejscu bardzo ładne i wygodne buty do kąpieli za całe 20 kunek, więc nie jest tak tragicznie drogo.
Ceny - Jak już wspomniałem w lipcu i sierpniu są najwyższe. Ale nie jest tragicznie. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz zaszaleć. Pizzę możesz kupić już od 25 kun, lignije na żaru (kalmary z rusztu) to już wydatek ok 50 - 60 kun. Riblaja plata (patera z różnymi rybami,surówkami i owocami morza - polecam!!) dla jednej osoby to wydatek 110 kun. Spora porcja dalmackiego prśuta (szynka) i sera ok 60 kun. Piwo w knajpce 15 - 20 kun. Litrowa butelka Rakiji na targu w Makarskiej 30 kn.
Są to ceny z zeszłego roku, ala niedawno wrócił z Chorwacjii kolega i potwierdził że ceny są zbliżone do zeszłorocznych. Jeżeli chodzi o większe zakupy to jadąc Jardanką, przy wylocie z Makarskiej w stronę Dubrownika na ostatnich światłach skręć w lewo i zaraz po lewej stronie będziesz miał wielki market "Konzum".