Rysio napisał(a):Podobne teksty pamiętam z '81. Czekałem wtedy na teleranek. Nie było. Potem widziałem jadące przez wioskę czołgi.
anakin napisał(a):Gdzieś już to słyszałem....i to wielokrotnie.
Chyba tutaj:

Napieraj więc i przełóż teorię na praktykę.
A przynajmniej spróbuj.
Będę pierwszym, który złoży kwiaty pod Twoim cokołem.
Z wdzięczności oczywiście.
jara napisał(a):Koszty wolności i demokracji. Chociaż dla gatunku ludzkiego te stany są nie do osiągnięcia.
Hej, hej... Panowie, chwila! Zapomnieliście o jednym...
Konstytucja RP
Art. 13.
Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.
Ustawa z KK
Art. 256.
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1.
Art. 257.
Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Chyba pisząc niektóre zdania zapomnieliście o tym. A jeżeli ktoś twierdzi, że NOP, ONR, Młodzież Weszpolska nie mają nic wspólnego z nazizmem/nacjonalizmem/faszyzmem itd., to gratuluję i proponuję okulistę...jeżeli znajdzie się chwila pomiędzy malowaniem na murach symbolu Słońca i pozowaniem z salutem rzymskim.
Demokracja jest dyktaturą większości. Nie jest idealnym rozwiązaniem, bo takiego nie ma. Ma pewne ograniczenia, min. w pisanym prawie.
Poza tym, jeżeli ruchy narodowe (te normalne, nie te skrzywione) mają coś do przekazania, to od tego nie jest ulica.