Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewalutowania

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
capricornus
Odkrywca
Re: Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:09

SingSing74 napisał(a):Widzę, że to ty masz problem ze zrozumieniem.

Ja kupuję euro po kursie o 1 grosz niższym od jakiegokolwiek internetowego. Taki mam układ w kantorze stacjonarnym, co jest bardzo proste do osiągnięcia.

Co cię interesuje moja karta? Już pisałem, że płatność nią jest nieopłacalna w porównaniu z gotówką.

Skoro nie ogarniasz prostego pytania, to zapytam najprościej jak się da:

Jeśli przelejesz na konto swojej dolarowej karty 100 zielonych, to jak wysoki rachunek w kunach będziesz w stanie zapłacić np. w chorwackiej restauracji?

Przestań się wymigiwać swoimi uszczypliwymi uwagami tylko podaj konkretną cyfrę.

widzisz, problem polega na tym, że Ty nie posługujesz się kartami do płacenia tylko gotówką, czyli nie jesteś partnerem do rozmowy :D bo nie ogarniasz tego tematu :D
jak zaczniesz korzystać z kart to zapraszam do dyskusji :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.04.2015 23:14

Płacę kartą w ostateczności i wiem na ile jest to niekorzystne. Ale widzę, że nie potrafisz odpowiedzieć na kluczowe pytanie ile warte jest w chorwacji twoje 100 dolarów.

Potwierdza to tylko moje przypuszczenie, że twój związek z Alior Bankiem i jego produktami polega na tym, że ze starszym bratem roznośiliście ich ulotki.

Spać dzieciaku!
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:16

SingSing74 napisał(a):Płacę kartą w ostateczności i wiem na ile jest to niekorzystne. Ale widzę, że nie potrafisz odpowiedzieć na kluczowe pytanie ile warte jest w chorwacji twoje 100 dolarów.

Potwierdza to tylko moje przypuszczenie, że twój związek z Alior Bankiem i jego produktami polega na tym, że ze starszym bratem roznośiliście ich ulotki.

Spać dzieciaku!

Płacę kartą w ostateczności

hehe dobre tak to jest jak ktoś widział KK albo KD u rodziców :D
jak zaczniesz korzystać z tych produktów to porozmawiamy dzieciaku :D
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:19

SingSing74 napisał(a):Potwierdza to tylko moje przypuszczenie, że twój związek z Alior Bankiem i jego produktami polega na tym, że ze starszym bratem roznośiliście ich ulotki.

jak byś potrafił czytać ze zrozumieniem, to byś wywnioskował, że Alior jest jedną z opcji, no ale nei można wymagac za wiele od Dzieciaka co nie ma nawet KK albo KD
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2015 23:27

Ja bym jednak proponował tobie grzeczniejszy ton wypowiedzi i brak epitetów :roll:

Cóż, wklejam inną wypowiedź 8)

Diabli mnie podkusili, by założyć sobie konto w ALIOR BANK -"WYZSZA KULTURA BANKOWOSCI". Mieszkam w Szwajcarii, wiec pomyślałem sobie, ze muszę mieć konto w CHF i...padło na ALIOR, tanie konto, wypłaty z bankomatów darmowe, zagraniczne bankomaty 5 PLN prowizji, niby wszystko fajnie. W jednym z oddziałów krakowskich założyłem konto, pani obiecała, że na drugi dzień wyślę umowę mailem, wiec pojechałem do Szwajcarii ufny, ze wszystko będzie ok. Karty przyszły w ciągu tygodnia a umowy jak nie było tak nie ma. Dzwoniłem, prosiłem, reklamowałem, wydałem na telefony ok 100 CHF, trwało to DWA MIESIĄCE :) i...przysłała, nawet przeprosiła. Pomyślałem ehh... miała jakieś kłopoty, może chłop ją leje, pal sześć, było minęło, ważne, że po dwóch miesiącach mam dostęp do konta. Brat mi wpłacił ok 6000 CHF na samochód i poleciałem do bankomatu wypłacić CHF /konto oczywiście w CHF i jeszcze dodam na wszelki, że to chodzi o Franki Szwajcarskie/ wypłaciłem dwa razy po 1000 CHF, wracam do domu i patrzę przez siec na saldo konta i mało zawału nie dostałem :/ pobrało 2 x 1081,18 CHF plus do tego te cholerne 5 PLN też razy dwa :( Oczywiście ta karta była do konta we frankach. Pisze do niej maila, ze to chyba za dużo a ona mi odpisuje, że te CHF przewalutowali na DOLARY, DOLARY na PLN i PLN ponownie na CHF i tak wyszlo. Na jednej transakcji straciłem prawie 9% /165 CHF/ !!! I
http://www.wykop.pl/ramka/1010601/jak-m ... uwazajcie/
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:34

@Lednice widzisz, problem polega na tym, że to nie ja zacząłem, ja tylko pytałem a TY zacząłeś wyszukiwać jakiś jazd z Aliorem gdzie ja wcześniej napisałem, że Alior to jedna z opcji a nie najlepsza, znowu przytaczasz jakiś post z przed 3 lat, który nie jest na temat, ZROZUM TO SĄ RÓŻNE PRODUKTY to, że za tym stoi jakiś jeden bank nei znaczy, ze to to samo :D nei będę Ci podawał linka do produktu bo jak widzę nie ma to sensu, ale znając życie i takich osobników jak TY, zaczniesz z tego korzystać po cichu oczywiście pod warunkiem, że wiesz co to jest KK i KD i potrafisz tego używać :D
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:36

aa i uważasz czytelników tego forum za idiotów?? którzy nie potrafią otworzyć linka który podałeś i trzeba go cytować?? kazdy ma swój rozum :D
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 21.04.2015 06:45

Myślę że w Wasz spór rozwiązałby wróżbita Maciej :-)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 28.04.2015 10:54

endrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) endrius » 16.06.2015 14:29

Panowie, nie ma się co kłócić, wszyscy mamy ten sam cel, wydać jak najmniej i jak najwygodniej ;)

Na swoje potrzeby zrobiłem kalkulację trzech wariantów kosztów kun: zakup kun w kantorze w PL (gotówka), zakup EUR w kantorze i wymiana w HR, Splitska Banka (gotówka), zakup dolarów i używanie Kantoru Walutowego Aliora w USD razem z kartą do tego rachunku (tylko płatność bezgotówkowa!).

---------------------------------------
Chcę wydać 1000HRK.

1. [Płatność gotówką] Kupno kun w kantorze w PL. Kurs w jednym z kantorów stacjonarnych w K-cach, specjalnie nie szukałem.

1HRK = 0.574PLN / 1000HRK = 574PLN

2. [Płatność gotówką] Kupno EUR w kantorze w PL (kantor walutowy Alior lub jakikolwiek inny z dobrym kursem), i wymiana w HR, Splitska Banka (gotówka). Splitska Banka (http://www.splitskabanka.hr/exchange-rates)

1EUR = 7.523HRK / 1000HRK = 132.93EUR / 1EUR = 4.1543PLN / 132.93EUR = 552.23PLN

3. [Płatnosć bezgotówkowa] Zakup USD i używanie Kantoru Walutowego Aliora w USD razem z kartą do tego rachunku (tylko płatność bezgotówkowa!). Alior w USD (rozliczenie karty HRK -> USD wg MC https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/).

1HRK = 0.148USD / 1000HRK = 148USD / 1USD = 3.7044PLN / 148USD = 548pln

W tej opcji pierwsza w m-cu wypłata HRK w bankomacie także wypadnie lepiej bo jest (teoretycznie) darmowa.. no chyba, że się trafi na jakiś dziwny bankomat który wrzuca swoje prowizje. Kolejne wypłaty w bankomacie to już niestety 9PLN opłaty.

------------------------------------

Jakby na to nie patrzeć, przy tych założeniach (pewnie są jeszcze inne sposoby), najlepiej (przy niewielkiej różnicy) wychodzi płatność bezgotówkowa kartą MC Aliora w USD. Z tym, że za kwaterę z reguły kartą nie zapłacisz także i tak trzeba EUR kupić. A chcąc mieć w ręce kuny to najlepsza opcja jechać z EUR i tam wymieniać w banku.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 29.07.2015 23:45

endrius napisał(a):
2. [Płatność gotówką] Kupno EUR w kantorze w PL (kantor walutowy Alior lub jakikolwiek inny z dobrym kursem), i wymiana w HR, Splitska Banka (gotówka). Splitska Banka (http://www.splitskabanka.hr/exchange-rates)

Nie ma czegoś takiego jak kantor Alior Banku. To kolejna zmyłka i oszustwo, ponieważ zgodnie z przepisami, w Polsce banki nie mogą prowadzić działalności kantorowej.

Porównujesz kursy kantorów z tzw. tablicy, a jak wiadomo te kursy można negocjować i wtedy, żaden bank nie zaoferuje korzystniejszego kursu wymiany od polskiego, działającego zgodnie z przepisami kantoru. Zazwyczaj faktyczna rozbieżność wynosi minimum od kilkanastu do kilkudziesięciu groszy za jedno euro, A TO KOLOSALNA RÓŻNICA !

PS. Proszę przeanalizować reklamy Alior Banku z jego zapisami drobnym drukiem (bez stop klatki naiwniaki mogą uwierzyć w tą wyimaginowaną "wyższą kulturę bankowości". To jeden z większych kłamców i naciągaczy !!!

LUDZIE CZYTAJCIE TEN DROBNY DRUK !!!
endrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) endrius » 30.07.2015 15:13

Nie spotkałem się z kantorami chętnie negocjującymi ceny przy zakupie "drobizny" bo tyle dla nich znaczy nasz 1 czy 2 tys. euro.

Nie znam się na przepisach, czy może czy nie może prowadzić kantoru, wiem tylko, że ich rozwiązanie sprawdza się w moim przypadku i wychodzi najtaniej. Nie regularne kursy na stronie banku (które są złodziejskie) tylko kursy z ich "kantoru". A Ty zrób jak chcesz :)

Pozdrawiam!
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 30.07.2015 15:47

Wyraziłem się mało precyzyjnie.

Banki nie mogą prowadzić kantoru w rozumieniu obowiązujących w Polsce przepisów ich dotyczących. Oznacza to, że wchodząc z ulicy do placówki banku nie ma możliwości zakupu lub sprzedaży określonej waluty.

Kantory internetowe to pewien wybieg (nie tylko banków), dzięki któremu obchodzi się przepisy np. dotyczące nadzoru nad tego rodzaju przedsiębiorstwami. Inaczej mówiąc działają bez nadzoru NBP.

Co do negocjowania, to przy 1000 euro w każdym kantorze śmiało możesz negocjować, a im kantor mniejszy, tym ta kwota niższa.

Co do określenia "oszuści" czy "złodzieje" odniosłem do ofert tego banku, które są aktualnie reklamowane w telewizji. Ale taki stosunek mam do wszystkich banków, szczególnie wtedy gdy po kilku latach "współpracy" jednostronnie zmieniają warunki umowy, gdzie z darmowego konta robi się (drobnymi krokami) konto pełnopłatne. :wink:

Pozdrawiam :mrgreen:
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone