Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewalutowania

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
capricornus
Odkrywca
Re: Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 21:48

dlatego pytam czy ktoś to praktykował, bo mam zamiar na dwie karty jechać w tym roku właśnie $ i Euro do tego bez problemu zasilane przez kantor po dobrym kursie
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 21:54

W ubiegłym roku byłem z kartą PLN tylko. W tym dodałem konto w EUR na drogę i noclegi oraz dodatkowo założyłem walutowe USD do korzystania na miejscu. Zasilam cinkciarzem więc kiedy chcę i ile chcę. Tak chyba najtaniej wyjdzie, choć w ubiegłym roku nie liczyłem :D
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 21:56

a gdzie masz te konta?? o cinkciarzu słyszałem złe opinie, no i podobno płatny jest
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 22:00

T-mobilebankowe - korzystam z cinkciarza od dawna i 0 problemów.

https://cinkciarz.pl/pomoc/pytania-i-odpowiedzi

Przy koncie w USD ważne aby nie korzystać z karty w krajach gdzie jest np. euro bo wtedy się nie opłaca zupełnie (strata około 10%).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2015 22:02

Konto w euro jest dobre w użytkowaniu, tam gdzie jest euro jako waluta.
W Chorwacji najlepiej wymieniać euro na kuny w bankach 8)
I płacić kunami 8)
Oczywiście z takiego powodu jak wygoda czasem płaci się karta, ale zawsze przy tym oskubią i zabiorą te kilka %
Obojętnie jakie by to było konto. Jak nie oskubią strasznie przy przewalutowaniu, to sobie to nadrobią potrącając za wypłatę z bankomatu albo przy opłacie za prowadzenie konta, jak nie kijem to pałką :wink:
W sumie banki to nie towarzystwa dobroczynne :roll:
Ostatnio edytowano 04.04.2015 22:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 22:04

wiesz jak to jest z netem, różne rzeczy ludzie wypisują i należy je dość mocno filtrować, napisałem, że słyszałem/czytałem a nie, że tak twierdzę
ile masz kosztów związanych z kartą, zasileniem płatnościami itd?? bo to chyba konta walutowe w koncie, czyli karty trochę płatne
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 22:08

Konta walutowe free, wyrobienie kart free (chyba, że wysyłka karty kurierem to chyba 50zł) - wszystko online w koncie do załatwienia bez żadnych umów itp. Wypłata z bankomatu za granicą 5zł.
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 22:09

Lednice napisał(a):Konto w euro jest dobre w użytkowaniu, tam gdzie jest euro jako waluta.
W Chorwacji najlepiej wymieniać euro na kuny w bankach 8)
I płacić kunami 8)
Oczywiście z takiego powodu jak wygoda czasem płaci się karta, ale zawsze przy tym oskubią i zabiorą te kilka %
Obojętnie jakie by to było konto. Jak nie oskubią strasznie przy przewalutowaniu, to sobie to nadrobią potrącając za wypłatę z bankomatu albo przy opłacie za prowadzenie konta, jak nie kijem to pałką :wink:
W sumie banki to nie towarzystwa dobroczynne :roll:

widzę, ze na siłę szukasz poparcia dla swojego jedynie słusznego zdania, między innymi llink co podałeś a chyba nie doczytałeś do końca
wszytko kosztuje nikt nie twierdzi inaczej tu chodzi o to aby ograniczyć te koszty do niezbędnego minimum i między innymi takim sposobem jest, jak mi się wydaje, posiadanie konta dolarowego i płatność taka kartą, bo masz kuny przeliczone na $ i tylko tyle, a $ zasilasz przez kantor internetowy
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 22:12

Lechoo napisał(a):Konta walutowe free, wyrobienie kart free (chyba, że wysyłka karty kurierem to chyba 50zł) - wszystko online w koncie do załatwienia bez żadnych umów itp. Wypłata z bankomatu za granicą 5zł.

no to też gitt opcja ja założyłem w kantorze aliorowym i tam jest wszytko za free karty też tylko ważne aby zrobić operację w ciągu 6 miesięcy, pierwsza wypłata z bankomatu tez za free reszta płatne chyba 9zł no ale nie po to się to zakłada aby wyciągać kasę tylko aby płacić kartą, do wypłat może być katra mBanku ale znowu płatna po roku 30zł, choć i chyba na to jest patent :D

a cinkciaż nie kosztuje nic??
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 22:20

Nie, w cinkciarzu można też sobie kartę w wybranej walucie zamówić - koszt 15zł ale nie wiem jakie inne opłaty są.
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 22:22

Lechoo napisał(a):Nie, w cinkciarzu można też sobie kartę w wybranej walucie zamówić - koszt 15zł ale nie wiem jakie inne opłaty są.

o tych kartach wiem, miałem już konto w cinkciażu i miałem te karty sobie zamówić ale zrezygnowałem
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 22:27

Konta walutowe w t-mobilebankowe + cinkciarz opcja wystarczająca :D Ewentualnie kantor i karty ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2015 22:29

Uważnie 8)
przeczytaj dyskusję do której podałem link :!:
Przy tym przeliczaniu kun na dolary oskubali faceta na 9.4%
Kiedy przy przeliczaniu kun na złote tylko zwinęli niecałe 5% :D

Klasyczna pułapka dla naiwnych pod hasłem: u nas nie ma podwójnego przewalutowania, chodź do nas :wink:
Wys.any dwa razy więcej traci :wink:
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 04.04.2015 22:33

Lednice napisał(a):Uważnie 8)
przeczytaj dyskusję do której podałem link :!:
Przy tym przeliczaniu kun na dolary oskubali faceta na 9.4%
Kiedy przy przeliczaniu kun na złote tylko zwinęli niecałe 5% :D

Klasyczna pułapka dla naiwnych pod hasłem: u nas nie ma podwójnego przewalutowania, chodź do nas :wink:
Wys.any dwa razy więcej traci :wink:

uważnie przeczytaj o czym tu dyskutujemy i jak to się ma do tego co podałeś
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.04.2015 22:35

Lednice trochę tak nie do końca przeczytałeś uważnie ;)

Wracając do sedna sprawy - w linku, który dałeś jeden użytkownik napisał kluczowe zdanie:

Wszystkie płatności, które nie są w euro i funtach najlepiej płacić kartą w dolarach.

i to jest prawda

Dobranoc i Wesołych Świąt :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone