Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewalutowania

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
capricornus
Odkrywca
Re: Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 20:26

SingSing74 napisał(a):Skoro jesteś taki bystry, to znajdź na stronie Alior Banku kalkulator i podaj linka za pomocą którego będziesz mógł sprawdzić, po jakim kursie tenże bank rozliczy ci dziś jednego dolara.

Sprawdzałem to w kilku innych bankach i nigdy bank nie zaproponował kursu korzystniejszego niż wymieniany w chorwackim banku (euro>kuna).

ehh znowu mylisz produkty :D poczytaj, pomyśl i zastanów się nad możliwościami :D

NIE TWIERDZĘ, ZE ALIOR JEST THE BEST :d
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 20:32

chciałem zobaczyć jak byliście aktywni :D zrezygnowałem :D po,kilku stronach :D nic nie wnosicie nowego do zadanych pytań, nowości dla was sa obce :D
SingSing74
Cromaniak
Re: Gdzie najlepiej wymienic wal na jaka?

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.04.2015 20:49

capricornus napisał(a):a nie lepiej zabrać na CRO kartę dolarową do konta?? wtedy pozbywamy się dodatkowych przewalutowań, a na trasę do CRO zabrać kartę debetową do konta w euro?? wszytko za free, takie info dostałem z Aliora

To co tu napisałeś nie ma sensu, a konkretnie stwierdzenie o braku przewalutowań.

Pierwsze przewalutowanie masz przy zakupie dolarów za złotówki (np. w cinkciarzu), a drugie przy "płaceniu" dolarami za kuny.

Przy każdej bankowej transakcji obejmującą więcej niż jedną walutę stosowany jest kurs przeliczeniowy, na którym zarabia bank, a w tym przypadku również cinkciarz.

Większość banków ma na swoich stronach kalkulatory po jakich przeliczają kursy walut lub zamieszczają odnośniki do stron Master Card lub Visa.

Taki kalkulator jest podstawą określenia tego ile dany bank z nas skubnie.
capricornus
Odkrywca
Re: Gdzie najlepiej wymienic wal na jaka?

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 20:55

SingSing74 napisał(a):
capricornus napisał(a):a nie lepiej zabrać na CRO kartę dolarową do konta?? wtedy pozbywamy się dodatkowych przewalutowań, a na trasę do CRO zabrać kartę debetową do konta w euro?? wszytko za free, takie info dostałem z Aliora

To co tu napisałeś nie ma sensu, a konkretnie stwierdzenie o braku przewalutowań.

Pierwsze przewalutowanie masz przy zakupie dolarów za złotówki (np. w cinkciarzu), a drugie przy "płaceniu" dolarami za kuny.

Przy każdej bankowej transakcji obejmującą więcej niż jedną walutę stosowany jest kurs przeliczeniowy, na którym zarabia bank, a w tym przypadku również cinkciarz.

Większość banków ma na swoich stronach kalkulatory po jakich przeliczają kursy walut lub zamieszczają odnośniki do stron Master Card lub Visa.

Taki kalkulator jest podstawą określenia tego ile dany bank z nas skubnie.

dlaczego napisałeś BRAKU PRZWEWALUTOWAŃ??? jeżeli ja napisałem DODATKOWYCH przewalutowań???

o reszcie porozmawiamy jak zrozumiesz system i produkt :D
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 21:00

zastanawiam się, w czym jest problem :D jakieś lobby eurokartowe??? i bankowowymienialne???
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.04.2015 21:31

Napisałeś jakby przewagą tej karty była mniejsza liczba przewalutowań, co nie jest prawdą.

Napisz skąd wynikają korzyści.

Pokaż ile jestem w stanie zaoszczędzić w porównaniu do innych form płatności, czy wymiany walut przy wydaniu na wakacje w chorwacji równowartości 8000 zł.

Proszę o konkrety.
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 21:37

SingSing74 napisał(a):Napisałeś jakby przewagą tej karty była mniejsza liczba przewalutowań, co nie jest prawdą.

Napisz skąd wynikają korzyści.

Pokaż ile jestem w stanie zaoszczędzić w porównaniu do innych form płatności, czy wymiany walut przy wydaniu na wakacje w chorwacji równowartości 8000 zł.

Proszę o konkrety.

to znaczy, ze co nie jest prawdą??

korzyść wynika z przewalutowania z KUN na $ i tylko tyle, bo kartę zasilasz w $ i $ tam masz :D

nie napisałeś w jakiej formie wydajesz te 8000zł
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 21:38

:papa:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.04.2015 22:17

Wydaję w kunach, które wymieniam w chorwackim banku za euro kupione w polskim kantorze.

Jak do tej pory, żaden ze sprawdzanych banków nie wymieniał korzystniej.

Według mnie nie ma różnicy z jakiej waluty będzie przeliczał bank. Czy przy euro, dolarach, czy nawet złotówkach użyje własnego kursu przeliczeniowego danej waluty na kunę i na tym zarabia.

To, że kupisz dolary w cinkciarzu oznacza tylko to, że jednego przewalutowania dokonujesz nie w banku, a w tym kantorze.

PS. Oblicz ile będziesz w stanie kupić kun (czy też zapłacić w kunach) za dolary kupione w cinkciarzu za 8000zł. Wtedy poznamy realny kurs kuny oferowany przez produkt o którym piszesz.
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 22:25

czyli masz wymianę PL-EURO i EURO-KUNA
wymiana jest korzystniejsza w kantorze internetowym niż zwykłym
rozumiem, ze korzystałeś z innych form, czyli konta walutowego w $ i Euro?? jeżeli twierdzisz, że żaden bank nie wymieniał korzystniej

odnośnie przewalutowania karty jaka posiadasz to może porozmawiamy jak się okaże co masz?? OK?? a nie jakies dywagacje :D

to że kupię Dolary w kantorze internetowym i przeleje na swoje konto dolarowe do rozliczeń oznacza to, że każda operacja bedzie rozliczna tylko do dolara a nie na jakies inne waluty, PATRZ REGULAMIN :d
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 22:27

PROSIŁ BYM O ZROZUMIENIE PRODUKTU I NE MIESZANIE GO Z INNYMI :D
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 22:43

SingSing74 napisał(a):Wydaję w kunach, które wymieniam w chorwackim banku za euro kupione w polskim kantorze.

Jak do tej pory, żaden ze sprawdzanych banków nie wymieniał korzystniej.

Według mnie nie ma różnicy z jakiej waluty będzie przeliczał bank. Czy przy euro, dolarach, czy nawet złotówkach użyje własnego kursu przeliczeniowego danej waluty na kunę i na tym zarabia.

To, że kupisz dolary w cinkciarzu oznacza tylko to, że jednego przewalutowania dokonujesz nie w banku, a w tym kantorze.

PS. Oblicz ile będziesz w stanie kupić kun (czy też zapłacić w kunach) za dolary kupione w cinkciarzu za 8000zł. Wtedy poznamy realny kurs kuny oferowany przez produkt o którym piszesz.

widzisz, problem polega na tym, że my tu nie rozmawiamy o zakupie waluty i jej wydawaniu tylko rozmawiamy o operacjach kartą, ale jak widzę to jest wyższy poziom bankowości dla Ciebie i kolegów :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2015 22:55

Cóż, trudno, my ćwoki nie rozumiemy niczego :D

Wklejam słowo w słowo, może ktoś to przeczyta i nie da się zrobić w ... 8)

Alior Sync czy jak ktoś woli obecnie T-Mobile Usługi Bankowe.
Sprawa dotyczy opłaty za przewalutowanie przy płatności kartą. Dla kart Sync walutą rozliczeniową jest USD, a więc przy karcie w złotówkach mamy do czynienia z podwójnym przewalutowanie (waluta płatności na USD przeliczana przez MasterCard i następnie z USD na PLN po kursie banku). Jak sprawdzałem wychodziło to około 4.5%, nie mało (w innych bankach przeważnie jest to koło 3%), ale za to wypłaty z bankomatu są za darmo.
Postanowiłem przechytrzyć ten system i na najbliższych wakacjach kartę w PLN używać do tylko wypłat z bankomatu, a płacić kartą walutową w USD. Złotówki mogę zamienić tanio w kantorze internetowym i przelać na konto walutowe, a wtedy jest tylko pojedyncze przewalutowanie na USD przez MasterCard.
Przypadkiem ostatnio zrobiłem dwie transakcje po 10 EURO, jedna po drugiej. Pierwsza kartą w USD, druga w PLN. Dzisiaj zostało to rozliczone i jak to przeliczyłem to doznałem małego szoku.

Karta w PLN (podwójne przewalutowanie € > $ i $ > PLN)
10 € = 43.51 PLN
wychodzi 4.3510 PLN za 1 €
przy kursie średnim 4.1591 wychodzi prowizja około 4,6%

Karta w USD (pojedyncze przewalutowanie € > $)
10 € = 14.97 $
wychodzi 1.4970 $ za 1 €
przy kursie średnim 1.3680 wychodzi prowizja 9,4%

A więc przy płatności kartą w USD wszystkie opłaty za przewalutowanie wynoszą aż 9,4%! Jak dla mnie wręcz kosmiczna prowizja. Zaskakująca tym bardziej, że przy płatności kartą w złotówkach wyniosła ona "tylko" 4,6%, a przecież zawierała to samo przewalutowanie z EURO na USD i dodatkowo z USD na PLN.
Wniosek wyciągam taki, że lepiej uważać bo pojedyncze przewalutowanie może być dużo droższe niż podwójne.

http://www.fly4free.pl/forum/alior-sync ... ,181,51111

Czekam teraz na udowodnienie, że odmawiając założenia konta dolarowego w tym banku przegapiłem interes życia
i że białe jest czarne, i że tak naprawdę 9,4% to mniejsza prowizja niż 4,6% :lol: :lol: :lol: :lol:
capricornus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) capricornus » 05.04.2015 23:02

nadal nie rozumiesz gdzie jest popełniony błąd przez piszącego, szkoda, a jak byś przeczytał dalej ten swój link to może by Ci się rozjaśniło do tego zawołałeś kolegów, którzy chyba też nie do końca przeczytali to ze zrozumieniem, i zrobili z siebie jak to napisałeś Ćwoków
jak pisałem wcześniej, nie twierdzę, że akurat Alior jest najlepszy tylko chodzi mi o rozliczenie waluty, no ale to jest wyższy poziom bankowości jak ktoś tu wcześniej napisał,
do Pana ...................... nie ja to zaczynam i kontynuuje :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.04.2015 23:03

Widzę, że to ty masz problem ze zrozumieniem.

Ja kupuję euro po kursie o 1 grosz niższym od jakiegokolwiek internetowego w danym dniu. Taki mam układ w kantorze stacjonarnym, co jest bardzo proste do osiągnięcia.

Co cię interesuje moja karta? Już pisałem, że płatność nią jest nieopłacalna w porównaniu z gotówką.

Skoro nie ogarniasz prostego pytania, to zapytam najprościej jak się da:

Jeśli przelejesz na konto swojej dolarowej karty 100 zielonych, to jak wysoki rachunek w kunach będziesz w stanie zapłacić np. w chorwackiej restauracji?

Przestań się wymigiwać swoimi uszczypliwymi uwagami tylko podaj konkretną cyfrę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone