Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przekroczenie Vmax na autostradzie Zagreb-Split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adi102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi102 » 18.04.2007 22:16

Witam

Jak jest na autostradzie Zagrzeb-Split, czy dużym ryzykiem jest przekroczenie prędkości 130 km/h. Czy jeździ policja z wideoradarami?

Ma ktoś może doświadczenia w tym temacie z poprzedniego roku?

Zakładamy że mamy mały ruch, dobrą pogodę, nie jesteśmy zmęczeni - czy można "przycisnąc"?
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 18.04.2007 22:20

Przyciskać to możesz w Niemczech ;)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.04.2007 22:41

Podobno po autostradzie krąży biały Ford Mondeo z videoradarem,podobno tolerują w dobrych warunkach pogodowych do 160km/h.Wszystko jak zauważyłeś - podobno :D
Pozdrav.

forum/viewtopic.php?t=11654&highlight=bia+y+ford+mondeo
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 19.04.2007 07:11

wojan napisał(a):Podobno po autostradzie krąży biały Ford Mondeo z videoradarem,podobno tolerują w dobrych warunkach pogodowych do 160km/h.Wszystko jak zauważyłeś - podobno :D

Może i biały, ja osobiście się spotkałem z granatowym. Tuż za Splitem, wyjeżdżając z CRO. Pisałem o tym w relacji. Bolało jakieś 50 EUR, przy 190 km/h. Panowie byli ugodowi. Mówili, że 160 to jeszcze by darowali, ale więcej już nie :-)

adi102 napisał(a):Zakładamy że mamy mały ruch, dobrą pogodę, nie jesteśmy zmęczeni - czy można "przycisnąc"?

Pewnie, że można. Jeśli chcesz mieć przymusowy przystanek, na który Cię stać ;-)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 19.04.2007 10:42

adi102 napisał(a):Witam

Jak jest na autostradzie Zagrzeb-Split, czy dużym ryzykiem jest przekroczenie prędkości 130 km/h. Czy jeździ policja z wideoradarami?

Ma ktoś może doświadczenia w tym temacie z poprzedniego roku?

Zakładamy że mamy mały ruch, dobrą pogodę, nie jesteśmy zmęczeni - czy można "przycisnąc"?

Ciężko jest się dogadać :( ja miałem 70 na 40, na pustkowiu - wieś zniszczona przez wojnę, zero ludzi, radiowóz... i chcieli 800Kn skończyło się na 400 Kn, w łapkę nie chcieli, dali mandat, jak go później próbowałem rozszyfrować, stwierdziłem, że nie ma pieczątki, nr druku, jest tylko mój nr rejestracyjny, i jakieś nieczytelne bazgroły, a to cwaniaczki :D
Myślę, że lepiej nie przyciskać, tym bardziej, że pod koniec podróży miesza się zmęczenie z radością z dotarcia prawie do celu, w 2006 widziałem jak w Dlugopolje poszarżował jeden Pepik fabią, jechaliśmy "razem" od Wiednia, i na 10 km przed końcem autostrady w cro przygazował - tak, że rozwalił całe auto - naszczęście nic się nikomu nie stało.
Reasumując, nie jestem za przyciskaniem.
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 19.04.2007 12:52

Ja dostałem mandacik zanim wjechalem na autostrade bylo ograniczenie do 110 ja jechalem 130 pstrykneli mi zdjecie i 1km dalej stal patrol. 300KN musialem pobrac z najblizszego bankomatu i wrocic do nich po dowodzik :wink: A na samej A1 Zagreb -Split musialem nadrobic stracony czas i zlapalem się za jakims Mercedesem z Zagrzebia, droga pusta - jechaliśmy 160, momentami tylko 180-200, po drodze żadnej kontroli, w drodze powrotnej to samo.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 19.04.2007 14:36

Na autostradzie jechałem 140 na tempomacie i nikt ode mnie nic nie chciał, drapneli mnie za to tuż przed wjazdem na Jadrankę w jakiejś pipidówie - dogadaliśmy się :wink:
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 19.04.2007 21:21

byl kiedys watek w ktorym pokazane byly wszystkie samochody z videoradarami. zreszta chorwaci sami pokazali je na jakies stronie. nie ukrywaja sie z nimi. ciezko bedzie to teraz znalezc ale byly tam wszelakie modele - mondeo, superb, vectra, passat, alfa 156...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.04.2007 05:25

Warto przeczytać przed podroza do Chorwacji:
http://www.autoweb.hr/staticpages/index.php?page=kazne-u-prometu
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 20.04.2007 07:02

Witam!

Przyciskanie tak się czasami kończy:

Gość lewym pasem ciął 168 Km/h, fakt ze delikwent w białym samochodzie nie popatrzył do lusterka i trup słał się gęsto.
Autostrada Zagrzeb - Split. :(

Pozdrawim i życzę bezpiecznej jazdy.
Ostatnio edytowano 20.04.2007 07:16 przez wiko, łącznie edytowano 2 razy
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.04.2007 07:13

JasioJasio napisał(a):........, drapneli mnie za to tuż przed wjazdem na Jadrankę w jakiejś pipidówie - dogadaliśmy się :wink:

W tych sprawach wszyscy z nas dobrze znamy języki obce. :lol: :smo: :oczko_usmiech: :lool:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.04.2007 07:14

wiko napisał(a):Witam!

Tak to się z reguły kończy:

Gość lewym pasem ciął 168 Km/h, fakt ze delikwent w białym samochodzie nie popatrzył do lusterka i trup słał się gęsto.

Wygląda na to, że tylko winny zajścia został poszkodowany :roll:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.04.2007 08:07

miałem do czynienia z tymi panami ale to jest jak z kwaterą zawsze można coś zbić z ceny wywoławczej :D :D :D :D
adi102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi102 » 20.04.2007 10:19

Podniosłem temat, bo jadąc tą drogą dwa lata temu, żal było że mam auto, dla którego prędkość powyżej 140-150 km/h to już wysiłek. To było chyba krótko po otwarciu tej drogi. Bardzo mały ruch!!!! Bardzo bezpiecznie!

Teraz mam lepszy samochód, ale z Waszych postów wynika, że to już nie ten czas :(

Ten filmik pokazuje że ruch aktualnie jest spory.

Niemniej proszę o wpisy z Waszymi doświadczeniami w tym temacie z tej Autostrady

Dzięki

wiko napisał(a):Witam!

Przyciskanie tak się czasami kończy:

Autostrada Zagrzeb - Split. :(

Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 21.04.2007 11:45

Według mnie ten filmik to lipa... fotomontaż, popatrzcie na samochód pędzący lewym pasem który rzekomo potrąca białe auto. Zero jakiejkolwiek reakcji nawet nim nie zarzuciło... :?

Jeśli się mylę to przepraszam, bo w takim razie to tragedia :!:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone