Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem z papierkami :( a granice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 30.06.2009 09:48

Witam ,

Za pare dni wyjazd a ja mam powazny problem z 15 latkiem , a dokladniej z jego papierkami tj paszport i dowod tymczasowy :( , a wyrobienie ich to teraz bardziej skomplikowana czynnosc niz myslalem - ojczym nie chce dac temu chlopcu pozwolenia na paszport ( jest pozatym w hiszpanii ) , a mama tez za granica pracuje , jest pod opieką babci , ma paszport ale nie wazny a nie da sie przedluzyc , jak teraz z nim jechac na cro jak mamy juz zaklepane miejscowki , a on dopiero teraz pow. nam ze ma niewazny paszport , pomozcie :(
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 30.06.2009 10:06

Mysle, ze najlepiej poradzic sie w tej sprawie prawnika.
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 30.06.2009 10:17

Mam juz jego ubezpieczenie , stary paszport , a moze jakies papierki od reki sa wystawiane w urzedzie , np. cos jak dowod tymczasowy czy potwierdzenie danych osobowych ? ma 15 lat , kurde zalezy mi by go zabrac na cro
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 30.06.2009 10:26

Nic sensowniejszego i zgodnego z prawem nie da sie wymyslic.
W wielu miatach istnieje cos takiego jak "Biuro prawne" czy "Biuro porad prawnych". Pracownikami tych biur sa zazwyczaj ludzie po prawie lub studenci ostatnich lat prawa, ale bez aplikacji.

Zaleta tych biur jest to, ze sa one duzo tansze od porad prawnikow po aplikacjach. Natomiast w prostych sprawach sa oni w stanie cos pomoc.

Napisz chociaz z jakiego miasta jestes to sie zorientuje gdzie uzyskasz pomoc prawna. Sadze, ze to duzo bardziej wlasciwe miejsce niz forum.
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 30.06.2009 10:40

O tym to wiem i juz dzownilem , ale pow. ze musze miec dowod tymczasowy dla niego , a zazwyczaj 2 tyg sie czeka na takie cudenko teraz ajjj , ew probowac sie przebic na lewo ze starymi dokumentami
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2009 10:46

może lepiej, że nie pojedzie, bo jak o tak ważnych sprawch myślicie dopiero teraz , to nie wiadomo co mogłoby być potem:) m i na myśl przychodzi potwierdzona notarialnie i przetłumaczona (kosztowna sprawa) opieka prawna nad tym dzieckiem , ale bez dowodu albo paszportu to notariusz tego dziecka na ładne oczy nie spisze...poza tym w przypadku nieletnich wymagana jest obecność/zgoda obojga rodziców....może jedzcie do kotliny kłodzkiej, tam też jest pięknie i ciekawie i nie potrzeba paszportów:)
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 30.06.2009 11:59

Jest jeszcze jedna rada. Niestety baaaardzo ryzykowna.
Jedziecie do Slowenii lub na Wegry. Nastepnie probujecie wjechac do Chorwacji. Jak Was przepuszcza to super! Jak nie, to zglaszacie sie do polskiego konsulatu z informacja o zaginieciu dokumentow chlopaka. Niestety - pojecia nie mam jakie moga byc tego konsekwencje... .
Obawiam sie jednak, ze roznica w nazwiskach moze byc powazna przeszkoda... .
Ostatnio edytowano 30.06.2009 12:13 przez tgniw, łącznie edytowano 1 raz
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 30.06.2009 12:00

Jeszcze jedno. Znalazlem forum prawne na ktorym ewentualnie mozecie uzyskac porade: http://forumprawne.org/
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.06.2009 18:37

tgniw napisał(a):Jest jeszcze jedna rada. Niestety baaaardzo ryzykowna.
Jedziecie do Slowenii lub na Wegry. Nastepnie probujecie wjechac do Chorwacji. Jak Was przepuszcza to super! Jak nie, to zglaszacie sie do polskiego konsulatu z informacja o zaginieciu dokumentow chlopaka. Niestety - pojecia nie mam jakie moga byc tego konsekwencje... .
Obawiam sie jednak, ze roznica w nazwiskach moze byc powazna przeszkoda... .

Co ty wyrabiasz z tymi poradami prawnymi!
Wiesz jakie mogą byc tego konsekwencje?

Można jedynie zwrócic się z prośbą o przyśpieszenie wydania dokumentu czyli w tym przypadku tymczasowego dowodu osobistego.
witalas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witalas » 30.06.2009 20:21

Niestety kawaler zostaje w domu!
Paszport można wyrobić nawet w 3-4 dni jeżeli są ważne względy np. opłacony pobyt na wczasach ALE w jego przypadku zgodę na wyrobienie paszportu czyli wyjazd za granice muszą wyrazić zgodę prawni opiekunowie. Jak widzę nie ma na to szans.
Co do dowodu osobistego, jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy, więc zasada wyrobienia dla 15-latka jak w przypadku paszportu - zgoda prawnych opiekunów.
nie próbujcie wyjeżdżać z nim za granice bez dokumentów bo tylko napytacie sobie biedy i będziecie mogli ponieść odpowiedzialność karną.
Przykro mi ale takie jest prawo.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.06.2009 21:12

witalas napisał(a):Niestety kawaler zostaje w domu!
Paszport można wyrobić nawet w 3-4 dni jeżeli są ważne względy np. opłacony pobyt na wczasach ALE w jego przypadku zgodę na wyrobienie paszportu czyli wyjazd za granice muszą wyrazić zgodę prawni opiekunowie. Jak widzę nie ma na to szans.
Co do dowodu osobistego, jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy, więc zasada wyrobienia dla 15-latka jak w przypadku paszportu - zgoda prawnych opiekunów.
nie próbujcie wyjeżdżać z nim za granice bez dokumentów bo tylko napytacie sobie biedy i będziecie mogli ponieść odpowiedzialność karną.

Wyjątkiem jest orzeczenie sądu rodzinnego, które pozbawia praw rodzicielskich jednego z nich. Orzeczenie takie może zostać wydane także w przypadku braku zgody obojga rodziców, jednak muszą to być uzasadnione okoliczności. Sąd może wydać taką zgodę np. gdy matka dziecka nie ma kontaktu z byłym mężem. Orzeczenie musi zostać okazane w wydziale paszportowym przy załatwianiu formalności paszportowych.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 30.06.2009 22:02

POLAND, sorry ale w ogóle nie napisałeś kim (w sensie prawnym) Ty dla tego dzieciaka jesteś ! Z tego co zrozumiałem chcesz wywieźć dziecko za granicę bez zgody jego rodziców czy też prawnych opiekunów. Wybacz ale skąd mamy tutaj wiedzieć ze masz czyste intencje ?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.07.2009 11:19

witalas napisał(a):Niestety kawaler zostaje w domu!

No nie do końca to co piszesz jest prawdą.
Jeżeli chcemy wyrobić nieletniemu (do 18 roku życia) paszport to przed urzędnikami muszą stawić się oboje rodzice. Jest to podstawowy warunek nie do przejścia. W przypadku gdy jedno z rodziców nie żyje należy posiadac odpis aktu zgonu.
Z wyrobieniem dowodu osobistego jest nieco inaczej. Obowiązek stawienia sie przed urzędnikiem obojga rodziców jest do czasu ukończenia przez dziecko 13 lat. Potem wystarczy jeden z rodziców.
Inną sprawą jest natomiast przewożenie dziecka przez granicę gdy nie jest się jego rodzicem lub opiekunem prawnym. Ale o tym było juz sporo na forum
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 01.07.2009 12:03

AndrzejJ. napisał(a):Co ty wyrabiasz z tymi poradami prawnymi!
Wiesz jakie mogą byc tego konsekwencje?

Ano nie wiem. Wyraznie napisalem, ze nie wiem jakie moga byc tego konsekwencje. To po pierwsze.
Po drugie - to nie byla porada prawna a kombinatorstwo. Ja bym tak nie ryzykowal, ale skoro POLAND chce ryzykowac to jego sprawa.
Po trzecie - pozostali koledzy lepiej znajacy prawo rodzinne (bo ja wcale) juz POLANDOWI wyjasnili co i jak. Wiec temat z mojej strony uwazam za zamkniety.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone