Za pare dni wyjazd a ja mam powazny problem z 15 latkiem , a dokladniej z jego papierkami tj paszport i dowod tymczasowy
.png)
.png)
.png)
.png)
tgniw napisał(a):Jest jeszcze jedna rada. Niestety baaaardzo ryzykowna.
Jedziecie do Slowenii lub na Wegry. Nastepnie probujecie wjechac do Chorwacji. Jak Was przepuszcza to super! Jak nie, to zglaszacie sie do polskiego konsulatu z informacja o zaginieciu dokumentow chlopaka. Niestety - pojecia nie mam jakie moga byc tego konsekwencje... .
Obawiam sie jednak, ze roznica w nazwiskach moze byc powazna przeszkoda... .
.png)
witalas napisał(a):Niestety kawaler zostaje w domu!
Paszport można wyrobić nawet w 3-4 dni jeżeli są ważne względy np. opłacony pobyt na wczasach ALE w jego przypadku zgodę na wyrobienie paszportu czyli wyjazd za granice muszą wyrazić zgodę prawni opiekunowie. Jak widzę nie ma na to szans.
Co do dowodu osobistego, jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy, więc zasada wyrobienia dla 15-latka jak w przypadku paszportu - zgoda prawnych opiekunów.
nie próbujcie wyjeżdżać z nim za granice bez dokumentów bo tylko napytacie sobie biedy i będziecie mogli ponieść odpowiedzialność karną.
Przykro mi ale takie jest prawo.
.png)
.png)
witalas napisał(a):Niestety kawaler zostaje w domu!
Paszport można wyrobić nawet w 3-4 dni jeżeli są ważne względy np. opłacony pobyt na wczasach ALE w jego przypadku zgodę na wyrobienie paszportu czyli wyjazd za granice muszą wyrazić zgodę prawni opiekunowie. Jak widzę nie ma na to szans.
Co do dowodu osobistego, jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy, więc zasada wyrobienia dla 15-latka jak w przypadku paszportu - zgoda prawnych opiekunów.
nie próbujcie wyjeżdżać z nim za granice bez dokumentów bo tylko napytacie sobie biedy i będziecie mogli ponieść odpowiedzialność karną.
Przykro mi ale takie jest prawo.
.png)
AndrzejJ. napisał(a):Co ty wyrabiasz z tymi poradami prawnymi!
Wiesz jakie mogą byc tego konsekwencje?