Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poooszłoo w ....

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2013 16:57

zebik napisał(a):O bezrobociu mogę chyba z nas wszystkich napisać najwięcej bo w moim regionie jest największe

Tak wynika ze statystyk?

Założycielowi wątku, współczuję......choć mam nadzieję, że jakoś się ta sytuacja wyprostuje.
W ubiegłym roku, o mały włos, a miałabym podobnie.

:papa:
Łukasz789
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz789 » 18.07.2013 18:59

malina1959 napisał(a):A tak poza tym to uważam, że każdy powinien w czasie urlopu wyjechać na wypoczynek,
a nie siedzieć w domu, ale niestety nie wszystkich na to stać :(

Ja tak samo uważam i jak patrzę ile mnie te urlop będzie kosztować i ile tygodni na niego pracować(i jakie wyrzeczenia za nimi stoją) muszę to się mało przyjemnie robi .

W dzisiejszych czasach aby być przyjętym na kopalnie to naprawdę trzeba się postarać .Znam sprawę od podszewki. Jeszcze rok temu to pracodawca całował po rekach jak się pojawił pracownik (frajer) , który chce pracować na kopalni. Teraz to do pracodawcy przychodzi się na kolanach. Niestety znam tez temat lewych L4 na kopalniach i powiem tak wyjątek od reguły. Może faktycznie inaczej jest w prywatnych kopalniach a inaczej w państwowych .Ale L4 na kopalni to rzecz święta ,każdy tym sobie przedłuża urlop. A w razie W to związki pomogą ( radzę Ci ich się trzymać w Twoim kłopocie) , choć i one dobrze wiedzą czyja ręka ich karmi.
A co do urlopów na kopalni odkąd ja pamiętam i ojciec i dziadek mnie opowiadali to były problemy z nimi .Zawsze chcieli dawać ale w czerwcu albo wrześniu a najlepiej zima ( chociaż teraz jest z tym problem bo w zimie to na Dominikanę się pchają ew. na narty) ew. późna jesień , wczesna wiosna. Zawsze z tego się cieli między sobą i stąd te L4. I jest jeszcze jedna rzecz (czego ja osobiście nie rozumiem) , każdy chce albo I albo III (nockę) zmianę , nikt II a ona zawsze wydawała mnie się najfajniejsza , ale ja może dziwny jestem. I zawsze jak rozmawiam z kolegami to mówią ,że w okresie wakacyjnym , maja z tym problem i są utarczki bo nikt nie chce robić na II a ktoś musi. A swoją droga oni zawsze na wczasy jeżdżą czerwiec lub wrzesień co by mieć pieczę nad tym cały chaosem.
Na koniec dwie sprawy jedna przyjemna , druga mniej. Mój przyjaciel od 2007-2012 ( można tak powiedzieć bo teraz siedzi na bezrobociu bo suma sumaru wykopali go z tej roboty ( brak zleceń , branża hyli się ku upadkowi ) nie był na urlopie , ba oprócz świąt Bożego Narodzenia i wielkanocnych pracował non stop ( fakt ,że kasę miał piękną ale to nic nie znaczy) ba teraz walczy o zaległą kasę ( nie mało bo trzeba powiedzieć ,ze jest to +/- 5 miesięcy pensji) za urlop i wychodzi na to ,ze przegra ( szefostwo kazało się podpisywać ,ze kasę za zaległy urlop dostał) .Zresztą nie będę pisał , jakie haczyki znają współcześni przedsiębiorcy ale ciągle był straszony ,że jak będzie się stawiał to zrobią remanent albo podstawią jakiegoś jego podwładnego ,że oszukiwał ( a tam obracali ogromnymi sumami) i nastąpi jego koniec , zresztą wszyscy wszystkich w branży znają więc pracy nie znajdzie ( teraz tez nie ma bo mają nadwyżki w branży) i teraz już siedzi na ,,darmowym” urlopie od prawie roku .
A żeby nie było tak źle to pokaże jak to załatwiają w cywilizowanych krajach .Moi znajomi od nowego roku siedzą w Wiedniu i pracują i ku mojemu szokowi dostali pełny urlop do wykorzystania , dzięki temu pojechali na miesiąc do Chorwacji .Ot taki ukłon szefostwa w stronę pracownika. I nikt nie robi problemu ,że gorący okres ( znajomy pracuje w budowlance –zewnętrze roboty) .Toż to szok dostali urlop na zaś .
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.07.2013 19:26

Anielski74 napisał(a): Pierwsze dwa tyg urlopu( o ile tyle mu przysługuje) pracownik ma prawo sam decydować kiedy go weźmie.

Tutaj nie masz racji, pracownik ma prawo do urlopu, to nie ulega wątpliwości, ale nie pracownik decyduje kiedy go weźmie. Pracownik wnioskuje o udzielenie urlopu w danym okresie, a pracodawca udziela go lub nie. Prawo pracy nie mówi, że pracownik może narzucić pracodawcy, że w tym i w tym okresie urlop bierze.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone