SebastianM napisał(a):baunty napisał(a):Sebastian, cytujesz dwa posty - między innymi mój - i piszesz coś o fotowoltaice i UE.
Zauważ, że post Bravika dotyczył chęci opuszczenia forum, a ja w swoim poście nie pisałem nic o UE.
Nie chcę tu prowadzić dyskusji, którą byś mógł odebrać jako "wycieczka osobista", ale ja pisałem o czymś zupełnie innym niż Ty i dlatego dziwię się, że piszesz te słowa,cytując moje słowa, które są na zupełnie inny temat.
Pzdr
Nic do Ciebie osobistego, bo Cię nie znam, więc nie mam prawa oceniać. Natomiast wiem, że ludzie bardzo często ulegają wszelkiego rodzaju demagogi szczególnie wtedy, kiedy ta usprawiedliwia ich niedoskonałości, często wskazując winnych ich doli lub raczej niedoli. Jednym słowem winni Niemcy, Żydzi, UE ..... Tak odczytałem Twój przekaz... błędnie ??... widocznie Twój przekaz jest mało precyzyjny, albo ja jestem ograniczony.
Ja się skupiłem na wielu przepisach, które niszczą naszą gospodarkę.
Nie odnosiłem się do tego, czy UE jest nam potrzebna, czy nie.
Przede wszystkim tragiczny w skutkach będzie zielony (nie)ład.
Przepisy dyskryminujące Polskie rolnictwo i transport.
Blokada budowy CPK.
Choćby nawet jeszcze wyłączenie reaktora Maria w Świerku, który produkował 10% zapotrzebowania światowego na pewien izotop ( warto o tym poczytać) i nagle niemcy wypełnili lukę.
Jest tego wręcz ogrom, ale chyba nie w tym rzecz, żebym zasypywał forum linkami do konkretnych spraw.
Nie jest też moim celem robienie tu zadymy i kłótnie - możemy mieć inne zdanie, ale przedstawmy je merytorycznie i z szacunkiem dla rozmówcy, a nie podprogową "oceną".
Każdy może o tym poczytać i wyciągnąć wnioski.
Tak tylko krótko o zielonym ładzie - jeśli ograniczymy tzw emisyjność w sposób najbardziej drastyczny, to zmniejszenie wzrostu temperatury w skali światowej będzie wynosiło...0,004 stopnia Celsjusza do 2050 roku. Jakim kosztem i co?
I chociażby kwestia wiatraków, bardzo szeroka i kontrowersyjna.
Jaki będzie koszt utylizacji, jeśli oczywiście będzie możliwa?
Proszę, nie chętni wyszukają sobie, gdzie niemcy likwidują pole wiatraków a uruchamiają tam kolejną odkrywkę węgla brunatnego.
I serio prośba:
- nie klasyfikujmy ludzi poprzez różnicę w poglądach, tylko starajmy się używać argumentów - i oczywiście wysłuchać argumentów rozmówcy.
PS a tak nawiązując do Twojego sąsiada i paneli - pewnie by wolał, żeby otoczenie nie wiedziało, że dostał kasę z UE, ale ani ja ani Ty, nie będziemy wiedzieli co nim kierowało.
Pzdr Sebastian i mam nadzieję, że dyskusja nie przerodzi się w przepychanki.
Bosak, warto posłuchać:
https://www.facebook.com/share/v/19Nb81Jwve/