Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.06.2025 18:19

Folksdojcze do spółki z zarządcą kalifatu i jeszcze kilkoma,próbują zniszczyć Polskę gospodarczo i zrobić z NAS rynek zbytu.
Niestety wszystko jest to robione rękoma polityków/zdrajców Narodu Polskiego.
Ostatnio m.in. pod płaszczykiem "ratowania płonącej planety".
Aż przykro, że tak wielu ludzi nawet tego nie zauważa.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.06.2025 19:30

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2025 20:05

baunty napisał(a):Folksdojcze do spółki z zarządcą kalifatu i jeszcze kilkoma,próbują zniszczyć Polskę gospodarczo i zrobić z NAS rynek zbytu.

Chyba pora definitywnie opuścić to "forum"..... 8O
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2025 20:13

Bravik napisał(a):
baunty napisał(a):Folksdojcze do spółki z zarządcą kalifatu i jeszcze kilkoma,próbują zniszczyć Polskę gospodarczo i zrobić z NAS rynek zbytu.

:plusone:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 11.06.2025 20:38

Chyba, się komuś tutaj, sufit na łeb z......ł.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 12.06.2025 04:19

Pamiętajmy o dwóch elementarnych zasadach:

1/ tu każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie bez przeszkód - może warto zamiast komuś pisać "Co ty pierdzielisz idioto" zapytać dlaczego tak uważa - dyskusja na argumenty wydaje się być bardziej sensowna od wymiocin...

2/ jeżeli z kimś się w tym dziale nie zgadzamy, to stosujemy zapis definiujący:

Po godzinach...
Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.

czyli nie wchodzimy i tyle.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.06.2025 05:38

Skoro Unia szkodzi naszej gospodarce, to jak wytłumaczycie wzrost PKB i poziomu życia po naszym wejściu do UE?
No i z jakiego powodu inne kraje chcą wejść do UE. Z tego co piszecie powinno być im lepiej poza nią. Spróbujcie mi to stachan / baunty wyjaśnić.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.06.2025 07:26

Habanero napisał(a):(...) No i z jakiego powodu inne kraje chcą wejść do UE (...)
Konradzie, nie wiesz tego? :roll:
Przecież to najpiękniejsza filantropia ze strony tych krajów.
Rockefellerowa Bułgaria czy Rumunia weszły, aby się podzielić swoimi nadwyżkami z biedną Unią.
Inne, czekające w kolejce, przebierają z niecierpliwości nogami bo im się już sejfy nie domykają.
Że o 20-letniej filantropii polskiej nie wspomnę...

@stachan,
stachan napisał(a):dyskusja na argumenty wydaje się być bardziej sensowna
oczywiście masz na myśli argumenty poparte porządną dokumentacją?
A nie w stylu filmiku na YT, w którym to jakiś "zwolniony pracownik" incognito opowiada o chemtrails'ach, sieci G5, czy innych depopulacjach.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.06.2025 12:00

Bravik napisał(a):

Chyba nie pora....trzeba trochę zrozumienia dla ludzi, którzy myślą, że pieniądze rosną na drzewach ;) .Znam taki przypadek osoby krytycznej nastawionej do UE, kultywującej mit winnego za wszystko "Rudego" etc... Osoba ta dostała dofinansowanie z UE na fotowoltaikę. Oczywiście dotację przyjęła bez mrugnięcia oka. Podczas rozliczania dotacji w gminie, otrzymała tabliczkę do zawieszenia w widocznym miejscu treści mniej więcej " dofinansowano z funduszu spójności Unii Europejskiej w kwocie itd, itp..." Parzyła ta tabliczka, za nic w świecie nie chciała ta osoba tej tabliczki zamontować u siebie w widocznym miejscu.....do czasu, kiedy zagrożono cofnięciem dotacji...Ludzie zamknięci w swoich hermetycznych środowiskach, nie znający świata z perspektywy własnych podróży, często albo zazwyczaj z miernym wykształceniem, bo ono było sprawą drugorzędną, zazwyczaj szybkie zarobkowanie było na pierwszym miejscu, podatni są na manipulacje, które pewne polityczne "elyty" bezwzględnie wykorzystują.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 12.06.2025 13:11

SebastianM napisał(a):
Bravik napisał(a):

Chyba nie pora....trzeba trochę zrozumienia dla ludzi, którzy myślą, że pieniądze rosną na drzewach ;) .Znam taki przypadek osoby krytycznej nastawionej do UE, kultywującej mit winnego za wszystko "Rudego" etc... Osoba ta dostała dofinansowanie z UE na fotowoltaikę. Oczywiście dotację przyjęła bez mrugnięcia oka. Podczas rozliczania dotacji w gminie, otrzymała tabliczkę do zawieszenia w widocznym miejscu treści mniej więcej " dofinansowano z funduszu spójności Unii Europejskiej w kwocie itd, itp..." Parzyła ta tabliczka, za nic w świecie nie chciała ta osoba tej tabliczki zamontować u siebie w widocznym miejscu.....do czasu, kiedy zagrożono cofnięciem dotacji...Ludzie zamknięci w swoich hermetycznych środowiskach, nie znający świata z perspektywy własnych podróży, często albo zazwyczaj z miernym wykształceniem, bo ono było sprawą drugorzędną, zazwyczaj szybkie zarobkowanie było na pierwszym miejscu, podatni są na manipulacje, które pewne polityczne "elyty" bezwzględnie wykorzystują.

Sebastian, cytujesz dwa posty - między innymi mój - i piszesz coś o fotowoltaice i UE.
Zauważ, że post Bravika dotyczył chęci opuszczenia forum, a ja w swoim poście nie pisałem nic o UE.
Nie chcę tu prowadzić dyskusji, którą byś mógł odebrać jako "wycieczka osobista", ale ja pisałem o czymś zupełnie innym niż Ty i dlatego dziwię się, że piszesz te słowa,cytując moje słowa, które są na zupełnie inny temat.
Pzdr
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.06.2025 14:00

Trudno prowadzić poważną rozmowę, kiedy zamiast argumentów pojawiają się hasła w stylu "folksdojcze", "kalifat" i "zdrajcy narodu". To język, który ma wzbudzać emocje, a nie prowadzić do zrozumienia rzeczywistości.

Polska – jak każdy kraj – mierzy się z globalnymi wyzwaniami: klimatycznymi, gospodarczymi, politycznymi. Twierdzenie, że wszystko to spisek mający na celu zniszczenie Polski, to uproszczenie, które niczego nie wyjaśnia.

Warto patrzeć krytycznie, ale równie warto oddzielać realne zagrożenia od teorii spiskowych. Inaczej zamiast bronić kraju – tylko się go ośmiesza.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.06.2025 15:07

empire13 napisał(a):(...) To język, który (...)
Rozdawał AdamSz nagrody, rozdam i ja.
Masz ode mnie "złotą plakietkę dyplomaty". Za wyraz "język".
Bo dla mnie to był bełkot.

Podobnie z "uproszczeniem" ;)
Jakie to uproszczenie?

--------------------
No i oczywiście nie było nic o UE.
baunty napisał(a):ja w swoim poście nie pisałem nic o UE

Jak się wnikliwiej różne doniesienia prasowe przejrzy, to i się kalifatem zgadza.
No bo jak myślicie, szanowni czytelnicy, po co tak tłumnie przyjeżdżali do Zakopanego "turyści" z Półwyspu Arabskiego?
No właśnie. Żadne to turisty, jeno śpiony wraże.
Wyszpiegować co tu można opylić (rynek zbytu), wcześniej oczywiście doprowadzając gospodarkę do kolapsu.
(osobiście sugerowałbym oud wood, kadzidło, cedr i sandał do komunikacji miejskiej. powinno być spore zapotrzebowanie)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.06.2025 15:18

boboo napisał(a):
empire13 napisał(a):(...) To język, który (...)
Rozdawał AdamSz nagrody, rozdam i ja.
Masz ode mnie "złotą plakietkę dyplomaty". Za wyraz "język".
Bo dla mnie to był bełkot.

Podobnie z "uproszczeniem" ;)
Jakie to uproszczenie?

---

Pracuję nad sobą i staram się być lepszym użyszkodnikiem na tym forum. :glupek:
Szkoda nerwów na pyskówki. To tylko internet.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.06.2025 16:40

baunty napisał(a):Sebastian, cytujesz dwa posty - między innymi mój - i piszesz coś o fotowoltaice i UE.
Zauważ, że post Bravika dotyczył chęci opuszczenia forum, a ja w swoim poście nie pisałem nic o UE.
Nie chcę tu prowadzić dyskusji, którą byś mógł odebrać jako "wycieczka osobista", ale ja pisałem o czymś zupełnie innym niż Ty i dlatego dziwię się, że piszesz te słowa,cytując moje słowa, które są na zupełnie inny temat.
Pzdr

Nic do Ciebie osobistego, bo Cię nie znam, więc nie mam prawa oceniać. Natomiast wiem, że ludzie bardzo często ulegają wszelkiego rodzaju demagogi szczególnie wtedy, kiedy ta usprawiedliwia ich "niedoskonałości" , często wskazując winnych ich doli lub raczej niedoli. Jednym słowem winni Niemcy, Żydzi, UE ..... Tak odczytałem Twój przekaz... błędnie ??... widocznie Twój przekaz jest mało precyzyjny, albo ja jestem ograniczony.
Ostatnio edytowano 12.06.2025 17:49 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 12.06.2025 17:04

SebastianM napisał(a):
baunty napisał(a):Sebastian, cytujesz dwa posty - między innymi mój - i piszesz coś o fotowoltaice i UE.
Pzdr

Nic do Ciebie osobistego, bo Cię nie znam, więc nie mam prawa oceniać. Natomiast wiem, że ludzie bardzo często ulegają wszelkiego rodzaju demagogi szczególnie wtedy, kiedy ta usprawiedliwia ich niedoskonałości, często wskazując winnych ich doli lub raczej niedoli. Jednym słowem winni Niemcy, Żydzi, UE ..... Tak odczytałem Twój przekaz... błędnie ??... widocznie Twój przekaz jest mało precyzyjny, albo ja jestem ograniczony.

Ja się skupiłem na wielu przepisach, które niszczą naszą gospodarkę.
Nie odnosiłem się do tego, czy UE jest nam potrzebna, czy nie.
Przede wszystkim tragiczny w skutkach będzie zielony (nie)ład.
Przepisy dyskryminujące Polskie rolnictwo i transport.
Blokada budowy CPK.
Choćby nawet jeszcze wyłączenie reaktora Maria w Świerku, który produkował 10% zapotrzebowania światowego na pewien izotop ( warto o tym poczytać) i nagle niemcy wypełnili lukę.
Jest tego wręcz ogrom, ale chyba nie w tym rzecz, żebym zasypywał forum linkami do konkretnych spraw.
Nie jest też moim celem robienie tu zadymy i kłótnie - możemy mieć inne zdanie, ale przedstawmy je merytorycznie i z szacunkiem dla rozmówcy, a nie podprogową "oceną".
Każdy może o tym poczytać i wyciągnąć wnioski.
Tak tylko krótko o zielonym ładzie - jeśli ograniczymy tzw emisyjność w sposób najbardziej drastyczny, to zmniejszenie wzrostu temperatury w skali światowej będzie wynosiło...0,004 stopnia Celsjusza do 2050 roku. Jakim kosztem i co?

I chociażby kwestia wiatraków, bardzo szeroka i kontrowersyjna.
Jaki będzie koszt utylizacji, jeśli oczywiście będzie możliwa?
Proszę, nie chętni wyszukają sobie, gdzie niemcy likwidują pole wiatraków a uruchamiają tam kolejną odkrywkę węgla brunatnego.
I serio prośba:
- nie klasyfikujmy ludzi poprzez różnicę w poglądach, tylko starajmy się używać argumentów - i oczywiście wysłuchać argumentów rozmówcy.

PS a tak nawiązując do Twojego sąsiada i paneli - pewnie by wolał, żeby otoczenie nie wiedziało, że dostał kasę z UE, ale ani ja ani Ty, nie będziemy wiedzieli co nim kierowało.
Pzdr Sebastian i mam nadzieję, że dyskusja nie przerodzi się w przepychanki.
Bosak, warto posłuchać:
https://www.facebook.com/share/v/19Nb81Jwve/
Ostatnio edytowano 12.06.2025 21:25 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone