Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.05.2025 19:51

Adam, co do skoków, to znam gościa co skakał ze 100m. Znasz takich?
Słyszałem że ruscy robili desant bez spadochronów. Z małej wysokości, na las.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.05.2025 22:30

A taki wynalazek wpadł mi w oko. Można wybrać konkretną lokalizację albo całą hrfacką. Ceny wielu artykułów.
https://usporedicijene.info/
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.05.2025 06:02

Luka prawna
Dzisiaj rano podczas konsumpcji breakfast-TV...
(od 35:58)
https://youtu.be/sbGQGv0PvUY?si=yz8Q0wShh_UWiGqx&t=2158

"To jest luka prawna, bo pan może sobie stać na chodniku, czyli jest luka prawna"

Przywróćcie mi wiarę i napiszcie, że się przesłyszałem :roll: :la:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2025 08:00

Odwieczny problem z jazdą po chodniku i parkowaniem. Zadziwiające jest to jak łatwo ludzie zlewają przepisy. Bo ja muszę i ciul. I jaką agresją reagują na prawidlowe zachowania. Widać wstali z kolan i wszystko im wolno. To typ ludzi którzy potem sami najbardziej drą ryja jak coś takiego dzieje się u nich pod domem.
Ale dla mnie najbardziej wk..... wśród kierujących są kolarze. Oni mogą wszystko. A wejdź na drogę dla rowerów nawet przez przypadek to rozjadą. I znają tylko te przepisy które dla nich są ok.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2025 08:45

Tak o każdym łamiącym przepisy można powiedzieć. Mnie raz gościu na motorze na światłach pouczał, że za blisko środkowej linii stanąłem i nie ma dla niego miejsca. Po czym chwilę po starcie w terenie zabudowanym zapie****lalał z prędkością sporo powyżej dopuszczalnej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2025 08:59

Oczywiście że o każdym, tyle że ja piszę o tym co widzę i odczuwań na ulicy. Jadąc przez miasto zazwyczaj widzę jednego, dwóch kierowców aut przelatujących na późnym żółtym czy czerwonym. A także kilku czy kilkunastu cyklistów jadących centralnie na czerwonym. Do tego przejeżdżanie przez przejścia, wjeżdżanie bezpośrednio przed jadący pojazd, nieustępowanie pierwszeństwa pieszym na oznakowanym przejściu.... Dyskusja o czymś czy o kimś zawsze się sprowadza do tego że zaraz ktoś mówi a u was to Murzynów biją :lol:
Po czym chwilę po starcie w terenie zabudowanym zapie****lalał z prędkością sporo powyżej dopuszczalnej.

A ty dociągnąłeś do 50ki i tak jechałeś? :oczko_usmiech:
No tak ale zawsze się słyszy że 70 w zabudowanym to lepiej niż 100ka motocyklisty. Ja bardzo często używam tempomatu, nawet w mieście. I ustawiam 55. Jadę prawidłowo i jestem zawalidrogą. Pomijam miejsca gdzie pozostawiono znaki przy zakończonych np. robotach drogowych.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2025 09:52

Ja na tempomacie jeżdżę prawie cały czas. W tamtym momencie jechałem raczej zgodnie z przepisami. Oczywiście zdarza mi się jechać ciut za szybko. Niestety wtedy mam pecha i wyłapuję mandaty.
Motory mają dużo większe przyspieszenie. Na moje oko wtedy gościu mógł dobić dosyć szybko do setki.
A co do rowerzystów. Wkurza mnie gdy jeżdżą po chodniku, przejeżdżają przez przejście dla pieszych albo jadą obok siebie i utrudniają przejazd.
I tak, sam czasem jeżdżę na rowerze (za rzadko niestety).
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Kolejne wycieczki osobiste do użytkowników forum oraz śmiecenie w relacjach na tematy poboczne spowoduje brak możliwości śmiecenia poprzez zawieszenia konta na miesiąc. !!!

AdamSz
Cromaniak
Re: Nie refujcie marzeń....Rejs 2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.05.2025 13:37

Druga wersja.... Bardziej lajtowa ..... Przejdzie ?? Czy nie przejdzie ?? :)

Aldonka napisał(a):
.... Przeglądałam relację i....

I słowo ciałem się stało :)
Odkopałem z głębi forum, tą świetną relację z rejsu czarterowego w Chorwacji

Relacja jest po prostu rewelacyjna :spoko:
.....

Aldonka

Trochę spóźniona nagroda w kategorii: "Chorwacja"....Podkategoria: " Rejs czarterowy" :spoko: ... You are the Champions :verryhappy:

Uzasadnienie: Świetnie skonfigurowany rejs czarterowy.... Dużo atrakcji i aktywności pobocznej. A nie tylko nudne (zwłaszcza od trzeciego dnia), płyniecie i dłubanie w nosie :? :)

Przewidziany duży segment czasowy na zwiedzanie pięknych zakamarków lądowych Chorwacji :spoko: .... Mało napięty czas na konobę, a nie jak na jakimś lunchu w pracy, łapu capu i wypadł.... :lool: .... A zrealizowana aktywność w postaci rowerów :) .... To jest po prostu Bingo !!!!!! :spoko:

Relacja bardzo fanie napisana i bardzo ciekawie zobrazowana :spoko:

A klimat rejsu wyśmienity !!!! ..... Dziewczyny Debeściary :spoko: .... I Kapitan z reszta też !!!... Pomimo, że ktoś widocznie zazdrosny(a) i zawistny zarzucił(a) mu wiele złych zachowań jako Kapitanowi....Heh, co się nie zrobi, żeby komuś dociąć ..... :mg: ..... Tu kłaniają się znane nam szyderstwa, na temat różnych żeglarzy :sm:

I teraz możecie sobie porównać ten i inne rejsy czarterowe (także chorwackie).... A zwłaszcza tutejsze, pewne komentarze :sm: :mg:

Gołym okiem widać, że chyba ktoś, tą relacją poczuł(a) się zdyskwalifikowana :mg: i zepchnięta do kąta :lool:

I stąd te drobne złośliwości i przytyki :sm: .... I pouczanki .... heh....Stawiamy na swoim :lool: ....Dobre !!! ....

Wszystko widać jak na dłoni ?? ..... Prawda ?? Czy nie prawda ?? ... Czy to tylko jazda jakiegoś trolla ?? :lool: ....
Osądźcie i oceńcie sami, te stany emocjonalne!!!! .... W tej, a także i w innych tekstach, jak coś nie po drodze ??
.....

Polecam wszystkim tą relacje z czarteru w Chorwacji.... Jest po prostu Bardzo Dobra :spoko: .... I stylowo... I fotograficznie ...I poznawczo ....:spoko:

A co także ważne, jest dość krótka, zwarta i wartka.... Dobrze się ją czyta :spoko:
.....

Pozdrawiam Aldonkę i całą załogę, włącznie z Naczelnym..... Gdziekolwiek są ?? ..... :verryhappy:

Ahoj :plusone:

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 13:46

Pozdrawiam Aldonkę i całą załogę, włącznie z Naczelnym..... Gdziekolwiek są ?? ..... 

Pewnie tam gdzie zwykle czyli w Podobuče :lol:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.05.2025 14:01

Marlowe1994 napisał(a):
Pozdrawiam Aldonkę i całą załogę, włącznie z Naczelnym..... Gdziekolwiek są ?? ..... 

Pewnie tam gdzie zwykle czyli w Podobuče :lol:

Marlove, dokładnie. Pierwsza wersja jest w zamkniętych :? ;) .... A "podobuce" to jak to jest ?? Bo mi i w translatorze HR / PL, wyskoczyło "podkoszulek" ????? 8O :)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 14:10

Może i jest w podkoszulku bo pewnie tam ciepło :)
A Podobuče to tak wieś na peljeszczaku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 14:25

Co do tej relacji i jej pobieżnym przejrzeniu to wpadła mi w oko rzeźba Rybaka. Właśnie czytałem artykuły że ktoś ni mniej, ni więcej, nasrał na tę rzeźbę. Artykuł niestety ze zdjęciem. Jakim trzeba być kretynem?
I jeszcze mi się coś w oko rzuciło. Zmiana nicka. Kiedyś to było niemożliwe. Kiedyś czyli dawno temu.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.05.2025 21:06

Marlowe1994 napisał(a):Co do tej relacji i jej pobieżnym przejrzeniu ....to wpadła mi w oko rzeźba Rybaka. ....
I jeszcze mi się coś w oko rzuciło. Zmiana nicka. Kiedyś to było niemożliwe. Kiedyś czyli dawno temu.

Zasadzić mu kopa w ... aż się ze../// ...Opcja minimum :sm: , ...Nicki mówisz ?? ;)
....
Też dopiero teraz przeczytałem tą relcję dokładniej, a rano dość pobieżnie, bo bylem zaangażowany w korespondencję

Pierwsze, co uderza, to userzy i userki, komentatorzy i komentatorki, których już tu nie ma :grzybki:
Katerina, Krakusowa, CROroberto, Gusia .... Trochę żal :? :la:

Uderza też zwarcie się :sm: z kolegą o nicku Lew... W sumie, nie wiadomo o co chodzi :lool: ...Ale zwarcie, zarzucanie i udawadnianie czegoś Lwowi jest .... :mg: ... No jakże by nie było ?? ...Zawsze lub prawie zawsze jest mocowanie i przepychanie się, jak pojawi się na horyzoncie jakiś żeglarz,lub żeglarka :lool: ....
Ale Gusia, stanęła na wysokości zadania i dała strzala :spoko: ...Widzicie kochaneńkie, jak się pisze celne riposty, aby utrzeć nosa, jak się komuś należy :spoko:

Na marginesie, Lew chyba pływał ze skipperem Sajmonem, jeżeli pływał ze skipperem, który ma kumpli wszędzie :) i podprowadzał ich na najlepsze konoby i najlepsze żarło ... No, Sajmon przecież :spoko:

I jeszcze, coś o drobnych lapsusach. Ktoś kto nie siedzi w tym sporcie, może tego nie dostrzec. A drobne lapsusy pojawiają się dość często. Trochę jest to irytujące (a nawet bardzo :mg: , .... bo nazewnictwo jest zakodowane w głowie żeglarza i pewne nazwy, nie ma opcji, żeby się pomyliły

Kapitańska Baba napisał(a): ....Wierzę że wraz z nabieraniem doswiadczenia pojawi się coraz szersze spojrzenie na żeglugę....

Nie żegluga, a żeglarstwo... Żegluga, jak wiemy jest pojęciem szerszym i dotyczy transportu morskiego, związanego głównie z handlem międzynarodowym...Może być też żegluga powietrzna... Analogicznie, transport powietrzny

Jak można pomylić żeglugę z żeglarstwem ??/ Oto jest zagadka ?? 8O .... Nawet laik nie pomyli ?? :sm: :)

Gdzieś było też "wiosło na jachcie" :sm: ...Chyba w jakiejś relacji mazurskiej.... Nie znam nikogo, kto by tak pomylil, ale już chyba znam .. To jest po prostu zakodowane w umyśle żeglarza, pagaj, pych...Niby drobiazg, a Mega lapsus :sm: :)

Ale relacyjka potwierdzam...Dobra :spoko: ...i dyskusja też ;)

....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 21:37

Ja z zasady relacji nie czytam, chyba , że piszę ktoś kogo znam albo mam o nim dobre zdanie. I przy okazji prezentuje dobry poziom pisania. Choćby relacja z sylwestra. Oprócz zdjęć które zazwyczaj z danych miejsc są podobne do siebie, występuje tam jeszcze coś do przeczytania, co wzbudzą zaciekawienie i jest pisane słowami które mi pasują. Zajrzałem ze dwa razy do relacji żeglarskiej, ale to bardziej żeby Adama poczytać bo ten niebieski tekst dla mnie subiektywnie jest słaby i nudny. Może to też wynikać z tego, że opisywane miejsca mnie nie interesują. I nie jestem żeglarzem, czasem tylko korzystam z żeglugi.
A co do pisania i oddźwięku na to pisanie to jeśli ktoś coś prezentuje to musi się liczyć z oceną i komentarzem. Są ludzie dla których brak achów i ochów to hejt.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.05.2025 07:12

Przemyślenia przy śniadanku... ;)
(jajeczniczka na chrupiącej panceccie,
pomidorki z bazylią,
pełnoziarniste bułeczki maczane w chorwackiej olivie)

Korona stworzenia potrzebuje kilka lat na wybudowanie kilkudziesięciometrowej wysokości zapory wodnej.
Matka Ziemia zaledwie kilka minut.

Użyłem określenia "Matka Ziemia", ponieważ często się słyszy "matka ziemia, matka natura".
I to jest OK.

Ale czy jest OK, aby czynić tę swoją Matkę poddaną, jak sugeruje pewna gruba książka?
Poddaństwo kojarzy mi się z niewolnictwem.
I co? Własną Matkę jako niewolnika na "swoim" folwarku? :roll:

I... prawdę powiedziawszy (moje prywatne zdanie),
to dobrze, że czasem Matuś daje "pstryczka w nos".

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone