Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.05.2025 10:50

Wygląda, że tym razem jakiś szałaput, co go mniłość sparła :sm: 8)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.05.2025 10:55

No wesoła sytuacja to nie jest...
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2025 20:07

Marlowe1994 napisał(a):(...) czy do rewolweru czarnoprochowego są naboje czy nie?
Zasięgnąłem języka, bo my z "... wiesz z kim..." jesteśmy pistoleciarze bocznozapłonowi i pneumatyczni. W CP to tak raz w roku się pobawimy, bez głębszego wnikania w szczegóły.
Ale jak się rzekło, popytałem i wychłuchałem uważnie lekcji ;) :sm:
Typowy rewolwer czarnoprochowy nie jest na naboje i z tego, co wie mój "wykładowca" nie ma takich rewolwerów.
Trzeba ładować bębenek jak "sześć osobnych pistoletów".
Żeby robiło to szpas, to prawie każdy ma przygotowanych kilka bębenków i wtedy "przeładowanie" to kilka sekund.

Ale...
są naboje czarnoprochowe, które nie są przewidziane do rewolwerów czarnoprochowych, choć nazwa mogłaby to sugerować,
lecz do normalnych rewolwerów. Po prostu zamiast ładunku "nitro" masz ładunek czarnoprochowy. Pocisk, łuska, te same.
Ale dodatkowo... dym :lol:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.05.2025 20:33

Ale...
są naboje czarnoprochowe, które nie są przewidziane do rewolwerów czarnoprochowych, choć nazwa mogłaby to sugerować,
lecz do normalnych rewolwerów. Po prostu zamiast ładunku "nitro" masz ładunek czarnoprochowy. Pocisk, łuska, te same.
Ale dodatkowo... dym 

A czemu one nie pasują do czarnoprochowego rewolweru? Jest inny sposób zbijania spłonki w rewolwerze czarnoprochowym? Tak pytam z ciekawości. Czytałem o nabojach scalonych które są alternatywą do ładowania bębenka pojedynczo jak pisałeś. Tylko tam używa się prochu bezdymnego.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.05.2025 04:58

Bo to jest tzw. broń odprzodowa.
Czyli masz zamkniętą z jednej strony rurę z maleńką dziurką.
W uproszczeniu: wsypujesz proch, wsadzasz pocisk.
na tę maleńką dziurkę nakładasz kapiszona czy inny zapalnik i bęc,
przez tę maleńką dziurkę zapalasz ogniem z tego kapiszona proch w lufie.

A zwykłe naboje wkłada się nie od przodu, a od tyłu.
Przez tę kapiszonową mikro-dziurkę nie przejdą :lol:

A nawet jeśli by się udało wsadzić od przodu nabój...
to trzeba by było jakiegoś gwoździa zainstalować, który by łupnął w spłonkę naboju znajdującą się wewnątrz bębenka (spłonka scalona z nabojem)

Spłonka odprzodowca jest na zewnątrz, osobno, niescalona z ładunkiem.

Powtarzam: ująłem to w skrócie bez fachowych polskich wyrażeń. W uproszczeniu.
(strzelanie i komputery "przyszły do mnie" w DE w ichnim języku)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.05.2025 07:50

Czyli konstrukcja broni jest zupełnie inna. Teraz jasne. Myślałem że konstrukcja jest taka sama.
Ale zapłon ładunku inicjuje iglica w kurku, tak jak w zwykłym rewolwerze? I po każdym strzale, jak bębenek się obróci to trzeba do lufy załadować pocisk? To taki przygotowany do wymiany bębenek , jak pisałeś, to co zawiera?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.05.2025 09:42

W normalnym rewolwerze czy pistolecie kurek/iglica uderza w spłonkę scaloną z nabojem.
W czarnoprochowcu kurek uderza w spłonkę/kapiszon, który jest nasadzony na "kominek" i tym "kominkiem" iskry idą do prochu.
Masz 6 (standardowo) strzałów, i jak kapiszony z kominków nie spadną, to walisz te 6 jak z kałacha :lol:
OK, jeśli jest "single-action", to za każdym razem trzeba napiąć kurek (to powoduje też obrót bębenka o jedną komorę).
Przy "double-action" samo naciskanie spustu powoduje napięcie kurka i obrót bębenka.

Tu, od 12:20 jest fajnie pokazane, jak nakłada kapiszony/spłonki:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.05.2025 12:44

Obejrzałem sobie na jutubie jak się ładuje. Jak dla mnie masakra :lool: Proch, kasza, pocisk, smar. I na bębenek kapiszon. Bez zapasowych, przygotowanych bębenków, po 5 czy 6 strzałach jesteśmy w d... :D Jednak naboje scalone i pistolety z magazynkami robią robotę. 17 czy 19 sztuk, czy nawet 30 to nie problem a wymiana trwa sekundę czy dwie.
Ale hobby może być fajne :spoko:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.05.2025 15:04

Marlowe1994 napisał(a):Obejrzałem sobie na jutubie jak się ładuje. Jak dla mnie masakra :lool:
Dla nas też :lool:
I dlatego bawimy się w to (czarny proch) 1-2 razy w roku, jak jest jakaś treningowa "zadyma" :mg: , ładna pogoda i nie mamy innych planów.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.05.2025 08:37

Trzeba iść spełnić swój obywatelski obowiązek. Żeby dać sobie ewentualnie prawo do narzekania 8)
wwwmarco
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 19.05.2025 10:55

Marlowe1994 napisał(a):Trzeba iść spełnić swój obywatelski obowiązek. Żeby dać sobie ewentualnie prawo do narzekania 8)

Powód do narzekania zawsze się znajdzie, nie ten to inny :), ale obywatelski obowiązek spełniłem i ja :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.05.2025 11:50

Nasuwa mi się cytat przypisywany Piłsudskiemu, o wspaniałym narodzie...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.05.2025 17:57

boboo napisał(a):@ Konrad,
zaraz wskoczy AdamSz i przyzna Ci nagrodę za... "wkurzaka nr. 1" :lol:
Dwa miesiące jeszcze, a ty człeku patrz na te zdjęcia i cierp :lol:

Trzeba nadrobić zaległosci
Oczywiscie Boboo, że masz rację :spoko:

Habanero

Nagroda

Kategoria. "Chorwacja" ...Podkategoria: "Majówka 2025, Wkurzaka nr 1"

Uzasadnienie: Przeważyły bardzo dobre foty. Dobre technicznie, a co najważniejsze, nie banalne. Artystyczne. Dobrze złapane kadry.
Oddają klimat wiosennej, pustej, trochę sennej Chorwacji
Ogólnie, dobra robota fotoreportera. :spoko:

Najbardziej wpadla mi w oko ta druga fota....Pusta, bałtycka plaża w Chorwacji

Nagroda przyznana :spoko:

A w sumie ten wątek zepchniety do podziemia, jest do kitu....Znaczy jego położenie jest do kitu ...Po prostu zdechł :sm: ...Panie Moder ożyw go !!!! ...Czyli wrzuć go tam gdzie byl ....Chyba nam wszystkim, a w szczególności wam zależy, aby się tu na forum kręciło... Wszędzie, we wszystkich wątkach //

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.05.2025 20:05

Chyba nam wszystkim, a w szczególności wam zależy, aby się tu na forum kręciło... Wszędzie, we wszystkich wątkach //

Adam, chyba zacząłeś w kabarecie dorabiać :lool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.05.2025 10:49

Forum można przemianować z cropli na greple :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone