Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podstrana - > Bol

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cyraneczka
Podróżnik
Podstrana - > Bol

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyraneczka » 25.03.2009 20:18

Witam :) w Tym roku po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji. Będę mieszkać w Podstranie, 8km od Splitu. Wraz z chłopakiem planujemy jednodniowy wypad na Bol. Moje pytania - jak najlepiej zorganizować ten wypad? Czy jeśli wyruszymy bardzo rano, to zdołamy cokolwiek tam zobaczyć? I jak tam najłatwiej dotrzeć? wiecie jak jest z tymi promami ze Splitu bezpośrednio do Bolu? Dziekuje za odpowiedzi :wink:
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 25.03.2009 20:48

Podobno jest bezposrednie połączenie Split-Bol wodolotem, ale dokłanie nie znam godz. połączeń. Bedąc na Bol właścicielka apartamentu proponowała nam wycieczke do Splitu, połączenie podobno jest tanie.
Proponuje skorzystac z fish-piknik jednodniowa wycieczka na Bol, napewno organizowana jest z Makarskiej.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 25.03.2009 21:17

cyraneczka napisał(a):Witam :) w Tym roku po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji. Będę mieszkać w Podstranie, 8km od Splitu. Wraz z chłopakiem planujemy jednodniowy wypad na Bol. Moje pytania - jak najlepiej zorganizować ten wypad? Czy jeśli wyruszymy bardzo rano, to zdołamy cokolwiek tam zobaczyć? I jak tam najłatwiej dotrzeć? wiecie jak jest z tymi promami ze Splitu bezpośrednio do Bolu? Dziekuje za odpowiedzi :wink:

Dwa dni temu szkałaś kwater w Bolu/Brać... :wink: a znalazłaś w Podstrane :?: :roll:

Katamaran Split-Bol
Prom Split-Supetar

Z Supetaru do Bol jest ok. 35km, czas przejazdu zależy od kierowcy :wink:
cyraneczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyraneczka » 25.03.2009 21:27

no jak widać znalazłam :wink: a jeszcze ktoś mi może powiedzieć jak jest z cenami w Podstranie? Z tego co widziałam, taniej niż np. w Splicie. Czy ktoś, kto tam był, może powiedzieć coś konkretnego? Ile zapłacę za obiad w knajpie, ile za litrową colę,itd. będę wdzięczna :roll:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 25.03.2009 21:39

Obserwuj równoległy wątek o Podstranie,może tam coś się ruszy :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2009 22:51

cyraneczka napisał(a):Witam :) w Tym roku po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji. Będę mieszkać w Podstranie, 8km od Splitu. Wraz z chłopakiem planujemy jednodniowy wypad na Bol. Moje pytania - jak najlepiej zorganizować ten wypad? Czy jeśli wyruszymy bardzo rano, to zdołamy cokolwiek tam zobaczyć? I jak tam najłatwiej dotrzeć? wiecie jak jest z tymi promami ze Splitu bezpośrednio do Bolu? Dziekuje za odpowiedzi :wink:

A co chcecie zobaczyć w Bolu? Poza zatłoczonym "złotym rogiem" nic tam nie ma...Na pieszą wycieczkę do pustelni Blaca czasu raczej nie wystarczy...

Jak już się pewnie zorientowałaś katamaran Jadrolinji relacji Jelsa - Bol - Split -Jelsa raczej odpada (adresowany dla tych, którzy z wysp wybierają się do Splitu, a potem wracają na wyspy). Ale jestem prawie pewna, że jest co najmniej kilka małych agencji turystycznych, które organizują wycieczki do Bolu (ze Splitu, może z Omiša....) naturalnie na zlatni rat (zatem wycieczka polega na tym, że macie rejs tam i z powrotem).
Pozdrawiam
cyraneczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyraneczka » 25.03.2009 23:01

no wlasnie na złoty róg chcemy :wink: chodzi mi bardziej o to czy zdazymy z tym w ciagu jednego dnia, dojechac tam z Podstrany, pobyczyc sie troche na plazy i wrocic do domu... :?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2009 23:24

cyraneczka napisał(a):no wlasnie na złoty róg chcemy :wink: chodzi mi bardziej o to czy zdazymy z tym w ciagu jednego dnia, dojechac tam z Podstrany, pobyczyc sie troche na plazy i wrocic do domu... :?

Z całą pewnością, jeśli skorzystacie z "wycieczki" organizowanej przez jakąś agencję; agencja takowa (albo ktoś kto prowadzi działalność turystyczną) musi dysponować swoim "pływadełkiem".
Może najprościej wysłać mailowe zapytanie do właścicieli apartamentu z pytaniem o zorganizowany (niezależny od publicznych środków komunikacji) transport (wycieczkę) na zlatni rat.
Korzystając z publicznego transportu więcej będzie "wycieczki" niż samego plażowania (ale jeśli macie tak ogromną chęć....)
Pozdrawiam
cyraneczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyraneczka » 25.03.2009 23:50

Ok, czyli najłatwiej zapisać się po prostu na jakąś wycieczkę jednodniową, na miejscu, w Splicie :wink:

dziękuję
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 26.03.2009 00:10

Nie ma sensu przepłacać wycieczki na Bol stateczkiem z Omisu, długo się płynie a czasu na plażowanie jest stanowczo za mało :evil: dlatego lepiej dojechać do portu w Splicie autobusem nr 60 (przystanek jest niedaleko campingu), następnie promem popłynąć do Supetaru i stamtąd autobusem do Bolu. Jeśli wyjedziecie z Podstrany ok. 7:00 to ok.10:15 smażycie się na Złotym Rogu :hut: Promy kursują co godzinę, autobusy do Splitu co pół godziny, Supetar-Bol co 1,5 godziny. Ostatni autobus z Bolu wraca o 19:00 i jest zsynchronizowany z promem do Splitu :) Aktualne godziny kursowania autobusów i promów otrzymacie w punkcie turystyczno-informacyjnym w Supetarze znajdującym się blisko portu. Co do Podstrany, to mam sentyment do tej miejscowości, spędzając tam pierwsze (jeszcze wtedy) wakacje w Chorwacji 8) Miejscowość ma bardzo ładną plażę również idealną dla dzieci, a jadranka nie stanowi, aż tak dużego problemu. Po bardziej szczegółowe informacje dotyczące Podstrany zachęcam skorzystanie z szukacza. Miejscowość była już wałkowana kilkakrotnie. Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.03.2009 11:14

Nie miałam na myśli imprezy typu fish picnic; tylko "imprezy" typowo "transportowe"; nie kosztują one aż tak dużo, bo płacisz tylko za transport (żadnych rybek, żadnego winka, animacji itp). I takie "wycieczki" mogę polecić; inne, te z "atrakcjami" typu animacja, winko, rybki szczerze odradzam...
Co do samodzielnego zorganizowania wycieczki (czyli środki transportu publicznego), polecalabym raczej własne auto (będzie drożej, a znacznie szybciej i wygodniej; koszty można prześledzić w necie i zdecydować). Poza tym może lepiej dobrze się zastanowić (przekalkulować koszty), czy sam Zlatni rat wart jest , by "tłuc się" do niego za wszelką cenę (kiedy jest się o przysłowiowy rzut beretem np. na Hvarze i bezpośrednie, niedrogie połączenie nie jest problemem, to jeszcze jestem w stanie jakoś to zrozumieć)....Naparwdę dobrze i pięknie wygląda z lotu ptaka (polecałabym raczej loty widokowe)....plażowanie na nim w sezonie zdecydowanie do przyjemnosći nie należy.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 26.03.2009 13:02 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 26.03.2009 12:47

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Naparwdę dobrze i pięknie wygląda z lotu ptaka (polecałabym raczej loty widokowe)....plażowanie na nim w sezonie zdecydowanie do przyjemnosći nie należy.
Pozdrawiam

Tu się zgadzam, zwłaszcza w środku sezonu Złoty Róg to kocioł :twisted: lecz boczne zatoczki (te na prawo od ZR) - MIODZIO :!: :hut: :!:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.03.2009 13:07

saturn_18 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Naparwdę dobrze i pięknie wygląda z lotu ptaka (polecałabym raczej loty widokowe)....plażowanie na nim w sezonie zdecydowanie do przyjemnosći nie należy.
Pozdrawiam

Tu się zgadzam, zwłaszcza w środku sezonu Złoty Róg to kocioł :twisted: lecz boczne zatoczki (te na prawo od ZR) - MIODZIO :!: :hut: :!:

Fakt, zwłaszcze te w stronę Murvicy, ale żeby je poodkrywać to trzeba wybrać się na Brač na nieco dłużej (najlepiej na cały wakacyjny pobyt). Wyspa z całą pewnością jest tego warta; choć kwater szukałabym z daleka od tych najbardziej popularnych miejscowości....
Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone