Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.07.2012 08:44

Szymon1277 napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):U Biuka byłem dwa razy. Rodzina , znajomi byli zadowoleni.Apartamenty bez zastrzeżeń.

Witam!

od 12.08 będę z rodzinką u Biuka w apartamencie B, rok temu byliśmy w Villa Karin, trochę było obaw przed rezerwacją u Biuka chodziło o odległość do plaży i brak klimy, wam temperatury nie doskwierały?

Pozdrawiam 8)

Z tego co pamiętam, to w pokojach na piętrach jest klima.W pokojach na parterze nie było, ale gospodarz kupił nam stojące wentylatory.Natomiast w apartamencie, który jest pod ziemią, ale ma taras z widokiem na Biokowo i wiadukt, jest chłodno i tam klima zbędna jest. Do plaży jest około 350-450 metrów, jest to trochę kłopotliwe jeśli zabiera się sporo "majdanów" na plażę , ale cóż tam, kto by się tym przejmował :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.07.2012 09:08

wejac napisał(a):Lubuszanin* powiedz mi czy damy rade z wózkiem inw się tam poruszać
czy dużo pod góre i jak dojazd do plaż(w Makarskiej pod tym względem było ok nawet zjazd na plaże.
pozdr

Jeśli osoba porusza się na wózka sama, to bez problemu poradzi sobie sama na promenadzie i całym wybrzeżu.Jest płasko, bez większych barier.Tylko pod górki trzeba będzie pomóc, bo może być za ciężko. Polecam wizytę przy pomniku :D od Biuka blisko, "trochę" wysoko, ale niezła zaprawa :D Asekuracja jest jednak wskazana. Jeśli chodzi o plażę, to ja z kolegą przesiadywaliśmy koło hotelu Podgorka. Jest tam aleja palm i ławeczki, więc fajny chłodek, a jak chciało się słoneczka, to metr dalej jest już plaża i słońce. Na plażę były chyba 3-4 stopnie, ale nie jestem pewny za chwilę sprawdzę. Ja na wózku nie poruszam się sam, kolega na płaskim dawał radę, mimo niedogodnień, pobyt był udany i nie narzekamy.
Ps.
3 stopnie trzeba pokonać, aby położyć się na kamyczkach.
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 12:48

bardzo mi miło, że na mój temat tyle osób odpisało, bardzo Wam dziękuję
jest to nasza pierwsza wycieczka do Chorwacji
stąd moje pytania

apartamenty mamy już zarezerwowane - ze względu na małą córę trochę się bałam jechać w ciemno
będziemy mieszkać przy ul. Nazora
niby 200 m od morza (pewnie w linii prostej ;p)

orientuje się ktoś w którym to miejscu ?

z mapek Podgory znalazłam taką, której nie można powiekszyć, więc nie za wiele widać...
i jeszcze pare innych pytań

- gdzie winiety przed autostradą w Czechach, czy na wszystkich stacjach benzynowych będą?

- czy opłaca się omijać autostradę w Słowenii aby zaoszczędzić na winiecie? Jeśli tak to jak.
wejac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wejac » 30.07.2012 14:04

Bardzo dziękuję za odpowiedz pozdrawiam :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 30.07.2012 14:20

agus87 napisał(a):z mapek Podgory znalazłam taką, której nie można powiekszyć, więc nie za wiele widać...

Może ta mapka będzie lepsza

http://www.i-makarska.com/images/storie ... velika.jpg
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 30.07.2012 20:31

kleeberg dzięki wielkie mapka super :)

ładne mi 200m.... na zadupiu będziemy mieszkać :D
z jednej strony dobrze, bo córa się wyśpi a i spacerkiem będzie gdzie iść

a podpowiedzcie jeszcze

jakie ubrania zabrać do Podgóry ? czy jakieś kurtko/swetrowe/bluzy się przydadzą? czy lepiej posłuchać ludzie, którzy mówią "w makarskiej zawsze jest pogoda i gorąco"
kasia72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 31.07.2012 13:57

Będziecie mieszkać u góry nad jadranką.
Ciepłych rzeczy nie zabieraj, my zawsze mamy po jednej bluzie na wszelki wypadek. Byliśmy w tamtych rejonach sześć razy i nigdy nie zakładaliśmy ciepłych ciuchów. W tym roku było tak gorąco że chętnie by się chodziło na Adama i Ewę :D

Udanych wakacji :papa:
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 31.07.2012 14:32

no sobie to tam mało co ciepłego wezmę tylko w razie wu no i na przejazd bo jednak 1350km to nie mało

więcej córci wezmę, też w razie wu, ale wpakuję w worek próżniowy co by za dużo miejsca nie zajmowało :D

dzięki :)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 31.07.2012 14:43

agus87 napisał(a):kleeberg dzięki wielkie mapka super :)

ładne mi 200m.... na zadupiu będziemy mieszkać :D

200 metrów, to pewnie w linii prostej ;).No, może do pierwszego kontaktu z wodą, to będzie, ale aby poplażować, to jednak z 400-450m.
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 31.07.2012 20:31

spokojnie, spacerkiem w 10 osób się przejdziemy :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.08.2012 18:12

współczuję jak będziecie gdzieś koło 13 na obiad pod tą górę wracać
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 04.08.2012 07:32

Miejsce w którym jest Biuk, nie jest jeszcze tak wysoko.Wracałem z kolegą na wózkach inwalidzkich tak przez 10 dni na siestę i daliśmy radę mimo, iż ręce mamy niesprawne do tego stopnia, że w dłoniach nic nie utrzymamy.
zainteresowany
Autostopowicz
Re: Podgora 2012 - villa nives rosandic

Nieprzeczytany postnapisał(a) zainteresowany » 18.09.2012 23:33

Nie pisałbym tego posta, gdyby ktoś nieżyczliwy nie skasował innego, bardzo mnie interesującego...Otóż szukając informacji na temat Villi Nives w Podgorze natknąłem się na poniższy wycinek z tego forum:

Witam, niestety musze na tą liste wpisac Villa Nives Podgora Toni Rosandic. Zarezerwowałam tam ap. od 2 do 12 sierpnia b.r.

...niestety wiadomość została odpowiednio ocenzurowana przez moderację i nie mogę się już w łatwy sposób dowiedzieć jak brzmiała dalsza część tej historii, wiadomości po prostu już nie ma. Teraz mogę tylko liczyć na to, że osoba która to pisała przeczyta mojego posta i powie mi, w czym miała się rzecz. Czy ktoś nocował w tamtym miejscu? Jeśli tak, to jak ocenia całokształt tamtej Villi?
ilikecro
Autostopowicz
Re: Podgora 2012 - villa nives rosandic

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilikecro » 30.09.2012 20:16

Byłem tam przez ostatni tydzień, apartamenty jak na fotkach (w rzeczywistości nawet nieco lepiej, fotki chyba jednak zrobione jakiś czas temu), a państwo Rosandic okazali się bardzo miłymi osobami, zresztą pani Nives poczęstowała nas butelką dosyć mocnego wina i pysznymi winogronami, z których to wino zostało zrobione. Wysiadły nam raz w pokoju korki, ale błyskawicznie sprawa została rozwiązana, w bardzo sympatycznej atmosferze.

Krótko mówiąc, niczego nam nie brakowało. Dogadywaliśmy się po części po angielsku, po części po "polsko-chorwacku". Do centrum jest dosyć blisko, trzeba pokonać trochę schodków, aby zejść na dół do głównej ulicy - kwestia trzech minut. Jeśli chodzi o plażę, to zależy która komu najbardziej pasuje - do plaży za hotelem Sirena (którą swoją drogą polecam) było to kilka minut spaceru.

Podałbym jeszcze więcej informacji na ten temat, bardziej konkretne n.t. wyboru apartamentu, cen i tak dalej, ale nie chcę robić z tego posta reklamy / antyreklamy, bo te są kasowane, ogólnie w tym okresie w Podgorze jest raczej sporo miejsc noclegowych do wyboru, o ile się orientuję wiele z nich na podobnym poziomie, można więc bez najmniejszego problemu jechać w ciemno, stąd raczej mam na celu podsumowanie tego tematu i zaznaczenie, że przynajmniej my nie mieliśmy w tym miejscu najmniejszych problemów i jesteśmy zadowoleni z naszego wyboru - widzę, że były tutaj co do tego wątpliwości, więc myślę, że warto te wątpliwości rozwiać.

Nawiasem mówiąc Podgora to fantastyczne miejsce, gdzie można się w pełni zrelaksować i zapewne nie jest to ostatni raz, kiedy odwiedzam ten bardzo atrakcyjny turystycznie kraj i region. Chociaż w następnym roku planuję wybrać się w inny rejon Chorwacji, żeby po prostu zobaczyć coś innego i czegoś innego doświadczyć :)
pajchiwo
Autostopowicz
Re: Podgora 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) pajchiwo » 16.01.2013 09:45

Arturo 41 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów. W tym roku po raz pierwszy jadę z rodziną do Podgory, na początku lipca. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś korzystał z kwater u Vinko Alerića albo w pobliżu. Chodzi mi głównie jakie warunki i okolicę (ul. Vladimira Nazora), czy daleko do plaży, czy spokojnie-z dala od Jadranki.

Właśnie negocjuję z Vinko Alerićem i mam pytanie: mieszkałeś u niego? co myślisz o tym miejscu? przede wszystkim: jak wygląda droga do miasta i plaży, zwłaszcza przejście przez Jadrankę? Jesteśmy dużą ekipą z bandą dzieci, więc to może być dla nas problem...
Z góry dzięki za info
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne