Bihać czy Bosanska KrupaW relacji Wioli pojawiło się pytanie o Bihać. Nie chcę "śmiecić" u niej, więc tutaj napiszę kilka słów o Bihaću (i o Bosanskiej Krupie), bo to prawie PN Una

Szczerze mówiąc, centrum Bihaća trochę mnie rozczarowało. W ciągu dnia jest tam nieco smętnie i nostalgicznie. Zabytkowe miejsca są bardzo zaniedbane i cała "starówka" sprawia wrażenie przykurzonej. Tak wyglądał Bihać w czwartkowe wczesne popołudnie:
Natomiast w piątkowy wieczór trafiliśmy na wielką imprezę. Pozamykane ulice, policjanci kierujący ruchem. Impreza, po angielsku, nazywa się
International Tourist Una Regatta. Jest coroczna, a tutaj można poczytać, co odbywało się w ramach tegorocznych obchodów:
https://www.inlandia.com/special-offers ... gatta.htmlKiedy dotarliśmy na most, ludzie w kajakach, pontonach oraz na brzegu czekali na skoki do wody - z poduszki widocznej po prawej stronie zdjęcia albo z wieży:
My wtedy byliśmy wściekle głodni (skoki w ogóle nas nie interesowały

) i oczywiście mieliśmy ogromny problem ze znalezieniem wolnego stolika z w restauracji. W końcu się udało, ale musieliśmy iść około kilometra w jedną stronę.
Wieczorem, jak to na Bałkanach (na
pravim Balkanu 
), całe miasto się bawi. Atmosfera fajna, ale myślę, że są lepsze miejsca w BiH.
I tu właśnie przejdę do jednego z nich

2 lata temu mieliśmy rezerwację w Bosanskiej Krupie. Musieliśmy wcześniej wracać z wakacji i odwołaliśmy ją. W tym roku wybraliśmy Bihać ze względu na położenie. (Jednego dnia pojechaliśmy na wycieczkę na północ od miasta, drugiego - na południe.) Gdybym miała wybierać ponownie, wybrałabym Bosanską Krupę.
Miasteczko spodobało nam się od pierwszego wejrzenia:
Najlepsze są wyspy w centrum. Drewnianymi mostkami można spacerować z jednej na drugą:
i obserwować ptaszory

:
Karlovačko w takich okolicznościach smakuje wybornie

:
Wieczorem na pewno jest fajny klimat. Bosanska Krupa to miejscowość zdecydowanie mniejsza niż Bihać i bardziej urokliwa. Może następnym razem tam się właśnie zatrzymamy, bo w okolicy jest wiele interesujących miejsc