Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PN Una

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.06.2026 05:47

wojstar napisał(a):Witam. Takie pytanie mam. W drodze na półwysep Peljesać najlepiej od jakieś strony podjechać żeby zobaczyć wodospady - od strony chorwackiej czy bośniackiej? Będę startował od miejscowości Slunj w Cro.

TUTAJmasz pokazany dojazd do wodospadów od strony Chorwackiej, jak nie lubisz dziczy to się nie pchaj, chyba że przez te lata coś poprawili... GSV tam nie dotarł więc nadal może być podobnie; w relacji masz cały opis i zdjęcia.
Gdybym teraz jechał to też od strony BIH.
wojstar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 05.06.2026 10:44

te kiero napisał(a):
wojstar napisał(a):Witam. Takie pytanie mam. W drodze na półwysep Peljesać najlepiej od jakieś strony podjechać żeby zobaczyć wodospady - od strony chorwackiej czy bośniackiej? Będę startował od miejscowości Slunj w Cro.

TUTAJmasz pokazany dojazd do wodospadów od strony Chorwackiej, jak nie lubisz dziczy to się nie pchaj, chyba że przez te lata coś poprawili... GSV tam nie dotarł więc nadal może być podobnie; w relacji masz cały opis i zdjęcia.
Gdybym teraz jechał to też od strony BIH.

Dziękuję :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.07.2026 19:00

Wodospad Štrbački buk - 25 lipca (sobota)

Aktualne informacje, bardzo świeże, bo odwiedziliśmy wodospad w ostatnią sobotę. Pierwsza rzecz - znacząco wzrosła opłata za wstęp:

20260725_150125.jpg

12 KM "przemalowane" na 20. Małż nawijał "po miejscowemu", więc gość w kasie zapytał, czy jesteśmy Bośniakami, ale małżonek mój, zamiast powiedzieć "da", roześmiał się i powiedział, że nie, "iz Poljske smo". Są inne stawki dla miejscowych :chytry:, no ale Małż nie potrafi nie być uczciwy 8) Co innego ja ;) :lol:, ale nie ja kupowałam...

Nie wiem, co sądzicie na temat ceny. (20KM to 44,12 zł) Nam wodospad bardzo się podobał, ale trzeba przyznać, że skok ceny jest znaczny.

Może z tego powodu było tu stosunkowo pusto jak na sobotę w środku sezonu:

20260725_151012.jpg

20260725_152312.jpg

Zwiedzanie zaczęliśmy punktualnie o 15:00 i spacer zajął nam 40 minut. (Po południu było pewnie mniej ludzi niż rano.) Do końca, na duży parking (prawie pod kasą), dojeżdża się asfaltową drogą. Dość wąską, z częstymi mijankami.

Tak jak pisała Beata (Piekara), większość turystów z Bliskiego Wschodu.

20260725_152007.jpg

W naszym przypadku nie zajmowali długo punktów widokowych. Spokojnie mogłam pozować niepoganiana przez nikogo:

20260725_152919.jpg

Wodospad robi wrażenie:

20260725_151815.jpg

W całej okazałości:

DSC03892.JPG

I szczegóły:

DSC03882.JPG

DSC03859.JPG

Przyjemne miejsce, zwłaszcza w taki upalny dzień, jaki nam się trafił. Czułam lekką bryzę na jednym z punktów widokowych :)

Polecam, choć tanio (zwłaszcza jak na BiH) nie jest.

Jeśli macie jakieś pytania, śmiało :D

Pozdrav 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2026 20:16

Pojechaliście jeszcze w inne miejsca w Parku?.
A cena? No cóż....większych alternatyw w pobliżu nie ma, więc jak ktoś już dojechał to zapłaci....
Dalej nie ma tam sensownej kawiarni?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.07.2026 20:37

piekara114 napisał(a):Pojechaliście jeszcze w inne miejsca w Parku?.

Jeśli chodzi o sam park narodowy, byliśmy jeszcze w miejscowości Kulen Vakuf i na twierdzy Orašac. Na Martin Brod nie wystarczyło czasu, bo tego samego dnia odwiedziliśmy już zamek Sokolac, Ripač, Japodski Otoci (dziwaczne miejsce :chytry:) i wodospady Lohovo. (Lohovo jest już właściwie na terenie Parku.)

To był drugi dzień naszych wycieczek w okolicach Bihaća, w którym mieliśmy bazę. Z kolei pierwszego dnia odwiedziliśmy meczet w Brekovicy, wodospad Kostelski Buk, zamek Ostrožac, miejscowości Bosanska Krupa (świetne wyspy w centrum miasta!) i Bosanska Otoka oraz Pomnik Ljiljan nad Bosanską Krupą :D Trochę tego było :mg:

No i jeszcze wieczorami musieliśmy mieć siłę na Bihać :lol:

piekara114 napisał(a):Dalej nie ma tam sensownej kawiarni?

Nie, tylko fast food obok kasy biletowej. Restauracja obok wodospadu nie działała.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.07.2026 14:16

Bihać czy Bosanska Krupa

W relacji Wioli pojawiło się pytanie o Bihać. Nie chcę "śmiecić" u niej, więc tutaj napiszę kilka słów o Bihaću (i o Bosanskiej Krupie), bo to prawie PN Una ;)

Szczerze mówiąc, centrum Bihaća trochę mnie rozczarowało. W ciągu dnia jest tam nieco smętnie i nostalgicznie. Zabytkowe miejsca są bardzo zaniedbane i cała "starówka" sprawia wrażenie przykurzonej. Tak wyglądał Bihać w czwartkowe wczesne popołudnie:

20260723_172022.jpg

20260723_172357.jpg

Natomiast w piątkowy wieczór trafiliśmy na wielką imprezę. Pozamykane ulice, policjanci kierujący ruchem. Impreza, po angielsku, nazywa się International Tourist Una Regatta. Jest coroczna, a tutaj można poczytać, co odbywało się w ramach tegorocznych obchodów:
https://www.inlandia.com/special-offers ... gatta.html

Kiedy dotarliśmy na most, ludzie w kajakach, pontonach oraz na brzegu czekali na skoki do wody - z poduszki widocznej po prawej stronie zdjęcia albo z wieży:

20260724_184116.jpg

20260724_184902.jpg

My wtedy byliśmy wściekle głodni (skoki w ogóle nas nie interesowały ;)) i oczywiście mieliśmy ogromny problem ze znalezieniem wolnego stolika z w restauracji. W końcu się udało, ale musieliśmy iść około kilometra w jedną stronę.

Wieczorem, jak to na Bałkanach (na pravim Balkanu :mg:), całe miasto się bawi. Atmosfera fajna, ale myślę, że są lepsze miejsca w BiH.

I tu właśnie przejdę do jednego z nich ;) 2 lata temu mieliśmy rezerwację w Bosanskiej Krupie. Musieliśmy wcześniej wracać z wakacji i odwołaliśmy ją. W tym roku wybraliśmy Bihać ze względu na położenie. (Jednego dnia pojechaliśmy na wycieczkę na północ od miasta, drugiego - na południe.) Gdybym miała wybierać ponownie, wybrałabym Bosanską Krupę.

Miasteczko spodobało nam się od pierwszego wejrzenia:

20260724_152907.jpg

DSC03799.JPG

Najlepsze są wyspy w centrum. Drewnianymi mostkami można spacerować z jednej na drugą:

DSC03787.JPG

i obserwować ptaszory :hearts::

DSC03771_2.JPG

DSC03771.JPG

Karlovačko w takich okolicznościach smakuje wybornie 8):

20260724_140031.jpg

Wieczorem na pewno jest fajny klimat. Bosanska Krupa to miejscowość zdecydowanie mniejsza niż Bihać i bardziej urokliwa. Może następnym razem tam się właśnie zatrzymamy, bo w okolicy jest wiele interesujących miejsc :D

:papa:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 05.08.2026 07:21

To ja pytałam o Bihać, dzięki.
My z tych rzadko wychodzących wieczorem i raczej bardziej nas ciekawi przyroda w tamtym rejonie, więc może Bihać nie będzie takim złym wyborem jako baza wypadowa, a Bosanska Krupa jest na liście do zobaczenia :)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 05.08.2026 09:49

Bosanska Krupa też mnie kusi żeby tam zaglądnąć. Tylko przejechaliśmy tamtędy wracając do Polski.
Ceny jak widzę za Štrbački buk podnieśli w ciągu 2 lat z 8 na 20KM, ale asfalt musi się zwrócić ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2026 18:49

Kasia i Krzyś napisał(a):My z tych rzadko wychodzących wieczorem i raczej bardziej nas ciekawi przyroda w tamtym rejonie, więc może Bihać nie będzie takim złym wyborem jako baza wypadowa, a Bosanska Krupa jest na liście do zobaczenia :)

Pewnie, Bihać ma swoje zalety :)

mchrob napisał(a):Bosanska Krupa też mnie kusi żeby tam zaglądnąć.

Polecam :D

mchrob napisał(a):Ceny jak widzę za Štrbački buk podnieśli w ciągu 2 lat z 8 na 20KM, ale asfalt musi się zwrócić ;)

To fakt :chytry: Chętnych raczej i tak nie brakuje 8) Jak już ktoś tam dojedzie, to zapłaci i wejdzie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.08.2026 22:38

maslinka napisał(a):
mchrob napisał(a):Ceny jak widzę za Štrbački buk podnieśli w ciągu 2 lat z 8 na 20KM, ale asfalt musi się zwrócić ;)

To fakt :chytry: Chętnych raczej i tak nie brakuje 8) Jak już ktoś tam dojedzie, to zapłaci i wejdzie.

Nie dziwi mnie fakt podniesienia cen za wejście na podesty przy wodospadzie , ktoś je musi serwisować , sprzątać po niesfornych "turystach" , dbają też o polepszenie dostępności tej niewątpliwej atrakcji turystycznej ( wiem o czym piszę , za pierwszym razem żadnego asfaltu tam nie stwierdziliśmy ) , a wejście na teren rezerwatu to i tak mniejszy koszt niż dwa piwa na rynku w Krakowie . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.08.2026 22:57

Kasia i Krzyś napisał(a):To ja pytałam o Bihać, dzięki.
My z tych rzadko wychodzących wieczorem i raczej bardziej nas ciekawi przyroda w tamtym rejonie, więc może Bihać nie będzie takim złym wyborem jako baza wypadowa, a Bosanska Krupa jest na liście do zobaczenia :)

Bihać jest o.k. , polecam restaurację na prawym brzegu rzeki , za mostem po prawej stronie , ale od strony atrakcji przyrodniczych na Waszym miejscu podzieliłbym pobyt bazowy na Bosanską Krupę ( wodospad Blihe ) , Kulen Vakuf ( twierdze dwie , spacer po górach , muzułmańskie cmentarze w pięknych miejscach i kaskady na rzece ) i Martin Brod ( najciekawsze progi wodne rzeki Uny , rzeka Unac z tunelami i pralki bez prądu :oczko: )

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.08.2026 23:05

DSC04228.jpg

DSC04229.jpg

DSC04230.jpg

DSC04231.jpg

DSC04233.jpg

DSC04234.jpg

DSC04243.jpg

DSC04247.jpg

IMG_0953.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone