Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PN Una

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.01.2025 19:04

Marlowe1994 napisał(a):Rzeka Zrmanja.

Dziękuję Panie Dokładny. Już poprawiłem tę literówkę. Coś jeszcze znalazłeś? Śmiało przecież cie stać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.01.2025 20:24

Kulen Vakuf to największa osada na terenie Parku Narodowego Una , mekka wędkarzy łowiących dorodne pstrągi i lipienie . Pięknie położone , otoczone górami małe miasteczko , było kiedyś twierdzą wybudowaną na sztucznie usypanej wyspie wzdłuż lewego brzegu Uny , która wraz z kanałami stanowiła fosę fortyfikacji ( kanały istnieją do dziś ) . Mury warowni posiadały cztery bramy i dwa bastiony - po wschodniej stronie Horića , po zachodniej Ćemalović . Jedna z głównych bram była przy moście , druga przy meczecie sułtana Ahmeda ( zbudowany w latach 1603 - 1613 , całkiem fajny :tak: ) . Fortyfikacje zostały rozebrane
w 1878 r. na polecenie Monarchii austro - węgierskiej .
W średniowieczu Kulen Vakuf był najlepiej ufortyfikowanym miastem w rejonie . Po jednej stronie Uny "czuwała" nad nim twierdza Ostrovica , wybudowana w XV wieku na fundamentach starej , wybudowanej przez legion rzymski twierdzy ( pierwsza wzmianka - 1407 r - król Neapolu Władysław potwierdza posiadanie Ostrovicy bośniackiemu magnatowi i wielkiemu księciu Sandaljowi Hranićowi ) . W latach 1523 - 1878 zamek był w posiadaniu Imperium Osmańskiego , jako twierdza osmańska został wzmocniony i rozbudowany ( kolejna zasługa sułtana Ahmeda I ) . W 1878 r. zamek został opuszczony , po objęciu kontroli nad Bośnią i Hercegowiną przez Austro-Węgry . Z zamku jest piękny widok na miasto , okoliczne wzgórza i Unę

2.jpg

3.jpg

4.JPG

Po przeciwnej stronie rzeki znajdują się ruiny siedemnastowiecznej osmańskiej twierdzy - zamku Havala i spory cmentarz z porozrzucanymi po okolicy muzułmańskimi nagrobkami , których nie brakuje również po stronie Ostrovicy .

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.01.2025 22:59

piotrf napisał(a):Kulen Vakuf to największa osada na terenie Parku Narodowego Una

Wybrałam ją na nocleg. Są w Europie jeszcze fajne ceny noclegów :mg: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.01.2025 08:55

Czyli jakie?
Bo jak szukałam na dwa dni przed pobytem w lipcu to były wolne tylko obiekty po 50-60 eur za 2 os.. o wyglądzie pokoi wolę nie wspominać....
Ostatnio edytowano 31.01.2025 12:51 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.01.2025 09:39

Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.01.2025 15:12

wiola2012 napisał(a):Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.

Doskonały wybór :spoko: , będziecie zadowoleni :tak: , znajomi spędzili tam kilka jesiennych dni , ich opinia - "było cudnie"

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.01.2025 16:49

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.

Doskonały wybór :spoko: , będziecie zadowoleni :tak: , znajomi spędzili tam kilka jesiennych dni , ich opinia - "było cudnie"
Pozdrawiam
Piotr

Piotrze, przez Ciebie, przepraszam- dzięki Tobie :smo: , już nie mogę się doczekać :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.02.2025 15:40

wiola2012 napisał(a):Piotrze, przez Ciebie, przepraszam- dzięki Tobie :smo: , już nie mogę się doczekać :) .

W takim razie proponowałbym zapoznać się z kilkoma legendami związanymi z tym terenem

KV1.jpg

KV2.jpg

Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) , co prawda nie leżą na terenie PN Una , ale warto moim zdaniem je odwiedzić :mg:

Pozdrawiam
Piotr
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.02.2025 18:36

piotrf napisał(a):...
Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) , co prawda nie leżą na terenie PN Una , ale warto moim zdaniem je odwiedzić :mg:

Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj. Gdzie byłem. A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.02.2025 23:50

piotrf napisał(a):Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) ..

Zapisałam, może się uda. :proszedzieki:
romuald22 napisał(a):Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj.

Byliśmy :tak:
romuald22 napisał(a): A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.

To prawda, szkoda tylko, że ma tak mało morza, byłby cenową konkurencją dla Cro :) . A może już by nie był :?:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 09:43

romuald22 napisał(a):Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj. Gdzie byłem. A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.

Pełna zgoda , Počitelj to miejsce z "górnej półki" :spoko: . Lista jest bardzo długa : Foča , Sanski Most , Sarajewo , Banja Luka , Jajce , Jablanica z Parkiem Blidinje , Ostrożac , Park Kozara , wodospady Blihe czy Skakavac i wiele innych , pięknych i ciekawych miejsc :tak: . Nieprzebranym źródłem inspiracji tu na forum jest relacja Wojtka ( Franz ) - B&H - spacer pomiędzy minami .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 10:01

wiola2012 napisał(a):Zapisałam, może się uda. :proszedzieki:

Zapomniałem o Ada Mlinčići "po drodze" i nad rzeką , o której w tytule wątku mowa :tak:

wiola2012 napisał(a):To prawda, szkoda tylko, że ma tak mało morza, byłby cenową konkurencją dla Cro :) . A może już by nie był :?:

Morze podnosi wartość turystyczną kraju , ale B&H ma góry , rzeki , jeziora , kaniony i lasy - piękne i bez tłumów :D

Pozdrawiam
Piotr
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.02.2025 11:40

piotrf napisał(a):...Nieprzebranym źródłem inspiracji tu na forum jest relacja Wojtka ( Franz ) - B&H - spacer pomiędzy minami .

Tak. Franz odwiedza takie miejsca w których nigdy nie byłem i pewno nigdy nie będę. A na minę (jakakolwiek by nie była ;) ) to nikt z nas nie chciałby się władować. Lubię dziwne zakamarki oraz nowe miejscówki Ale życia mi chyba nie starczy na takie eskapady. Bez bicia przyznam się, że nie byłem jeszcze w Sarajewie. I w tym roku zamierzam się poprawić. Zadumać się na tą ziemią tak obficie skrwawioną. Jak nasza ojczyzna. Tylko, że u nas to było dawniej. Tam rany wyczuwa się w kontaktach z mieszkańcami. Nie są chętni o tym rozmawiać. Nie dziwię się i nie prowokuję takich rozmów.
hzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hzag » 02.02.2025 13:54

piekara114 napisał(a):Czyli jakie?
Bo jak szukałam na dwa dni przed pobytem w lipcu to były wolne tylko obiekty po 50-60 eur za 2 os.. o wyglądzie pokoi wolę nie wspominać....

Sierpień '24, 2+2. 2 sypialnie, kuchnia, łazienka, czysto i ładnie, 70eur za dobe, tez na ostatnia chwile, booking
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 17:47

Od wodospadu Śtrbaćki Buk , który tak ładnie pokazała Beata na pierwszej stronie , prowadzi szlak pieszy wzdłóż rzeki . Kilkukilometrowy odcinek pokonaliśmy w sandałach trekkingowych , ale polecałbym jednak pełne , twardsze buty ;) Ścieżka trawersuje dość strome zbocze kanionu , nie nazwałbym ją trudną . . .

Śtrbaćki buk.jpg

SB1.jpg

SB2.jpg

SB3.jpg

Teren obfituje w jaskinie i groty , prawie cały czas są fajne widoki na kolejne progi i baseny pomiędzy nimi

SB4.jpg

SB5.jpg

SB6.jpg

SB7.jpg

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone