.png)
.png)
.png)
marsik napisał(a):Z innej beczki: robił ktoś uprawnienia Motorowodnego Sternika Morskiego? Moze się podzielić doświadczeniami. Gdzie? Co i jak? Czym sie różni zakres kursu i egzamin od Sternika Motorowodnego?
Mam już ciut ponad 200h rejsów morskich i przymierzam się powoli. Dobrze byłoby legalnie oddalać się od brzegu pow. 2MM.
.png)

marsik napisał(a):I chyba słusznie. W RIBie (każdym?) tuby zasłaniają, a dziób jest zadarty, nie będzie takiego efektu podczas płynięcia. Chyba, żeby leżeć na tubie, a to niewygodne. W laminacie z wyższą burtą może też. Ale u mnie lubimy to otwarcie z pokładu przez dziobową bakistę![]()
.png)
marsik napisał(a):Z innej beczki: robił ktoś uprawnienia Motorowodnego Sternika Morskiego? Moze się podzielić doświadczeniami. Gdzie? Co i jak? Czym sie różni zakres kursu i egzamin od Sternika Motorowodnego?
Mam już ciut ponad 200h rejsów morskich i przymierzam się powoli. Dobrze byłoby legalnie oddalać się od brzegu pow. 2MM.
.png)
baunty napisał(a):marsik napisał(a):Z innej beczki: robił ktoś uprawnienia Motorowodnego Sternika Morskiego? Moze się podzielić doświadczeniami. Gdzie? Co i jak? Czym sie różni zakres kursu i egzamin od Sternika Motorowodnego?
Robił ktoś SSM, teraz jest to sternik morski![]()
Szczegóły nie na forum.
.png)
marsik napisał(a):baunty napisał(a):marsik napisał(a):Z innej beczki: robił ktoś uprawnienia Motorowodnego Sternika Morskiego? Moze się podzielić doświadczeniami. Gdzie? Co i jak? Czym sie różni zakres kursu i egzamin od Sternika Motorowodnego?
Robił ktoś SSM, teraz jest to sternik morski![]()
Szczegóły nie na forum.
Dokładnie. Nie ma Starszego Sternika, jest Sternik Morski - drugi stopień, znosi ograniczenie 2MM od brzegu.
.png)

.png)
ogorek napisał(a):Na co Tobie uprawnienia bez limitu skoro nasze łódki są na wody przybrzeżne (kategoria C).
.png)

.png)
boboo napisał(a):Ta kreska z trójkącikami to jest "linia podstawowa"
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Linia_podstawowa
(bardzo skromnie w pl-wikipedii)
nie za bardzo ma do czynienia z kategoriami statków i patentami.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...