Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2011 17:26

moondek napisał(a):A ja chciałem tylko przypomnieć, że grzecznie i kulturalnie gadamy tutaj tylko o pucharach. Nie obrażamy drużyn i nie gadamy o polityce. W przeciwnym razie przyjdzie zły mod z kłódką i zamknie dzieciom piaskownicę :)

Nie czepiaj się, gadamy o górach i psach.... :wink:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 30.09.2011 17:34

Taaa... "Ja nic nie zrobił, ja tylko pociągnął..." :) Grzecznie mi tu! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2011 17:36

slapol napisał(a):Nie czepiaj się, gadamy o górach i psach.... :wink:

Czyli o pucharze Górskiego i o psich zaprzęgach wokół zalewu- zielony plus ona :wink: :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.09.2011 17:37

Ładny avatar moondek :!: :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.09.2011 20:24

moondek napisał(a):A ja chciałem tylko przypomnieć, że grzecznie i kulturalnie gadamy tutaj tylko o pucharach. Nie obrażamy drużyn i nie gadamy o polityce. W przeciwnym razie przyjdzie zły mod z kłódką i zamknie dzieciom piaskownicę :)

Dzieci dzieciom zgotują taki los.... 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.10.2011 10:18

sztanga napisał(a):POPIERAM ! i gdzie jest nasza ambasada w Holandii

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej
Alexanderstraat 25
2514 JM Haga
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 01.10.2011 12:32

Naprawdę STOP polityce na forum. Może tak o meczach ? Nie widziałem meczu Wisły, ale bardzo mi źle z tym, że przegrali. Co innego jak dostaną bęcki od Legii w niedzielę. To będzie jak najbardziej OK. Po meczu z Izraelitami naszła mnie refleksja, że tego meczu nie wygrały tylko umiejętności, ale przede wszystkim twarda, nieustępliwa postawa młodych piłkarzy. To Ljuboja i Radovic strzelali bramki, a Kuciak świetnie bronił ale mecz wygrali dający z siebie wszystko i jeszcze więcej Jędrzejczyk, Komorowski, Wawrzyniak, Gol, Żyro, Wolski, Borysiuk i Rybus. To oni zdominowali Izraelitów w drugiej połowie. Swoją drogą z jaka przyjemnością i wręcz niedowierzaniem, że tak może być wymieniłem te 8 nazwisk młodych perspektywicznych polskich zawodników. Oni wszyscy grali w jednej drużynie w jednym meczu, a wspomagał ich dziewiąty czyli Żewłakow weteran, ale nadal pożyteczny. W moim przekonaniu eksperyment ze stworzeniem polskiej drużyny bez Polaków się Wiśle nie udał. Podobnie jak nie udało się to swego czasu w Szczecinie. No i jak tu się utożsamiać z tą armią samych cudzoziemców? Jak kibice Wisły to znoszą ? Na szczęście to nie mój problem.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.10.2011 10:23

realista2 napisał(a):W moim przekonaniu eksperyment ze stworzeniem polskiej drużyny bez Polaków się Wiśle nie udał. Podobnie jak nie udało się to swego czasu w Szczecinie. No i jak tu się utożsamiać z tą armią samych cudzoziemców? Jak kibice Wisły to znoszą ? Na szczęście to nie mój problem.

Eksperyment z cudzoziemcami by się udał gdyby ci cudzoziemcy byli perełkami pokroju Melikson, Biton, kiedyś Marcelo. Niestety, sprowadzono też drewno pokroju Lamey, Jaliens. Jeżeli klub ma sprowadzić za 300 tys Euro takiego Meliksona lub zapłacić 1 mln Euro za takiego Sobiecha który kilka razy prosto uderzył do bramki, to kogo byś wybrał? Odpowiedź jest prosta. Jeżeli kluby polskie nie mają szkółek młodzieży a chcą szybko grać o wyższe cele muszą działać w ten sposób. Szkolenie młodzieży to przyszłość ale za kilka lat. Armię cudzoziemców odbieram jako najemników którzy za nieco lepsze pieniądze w następnym sezonie będą całować herb innej drużyny. Kibicuję Wiśle a nie zachodnim najemnikom. Utożsamiam się z barwami w których grają a nie z nimi którzy te barwy noszą. Że gra tylu cudzoziemców ani mnie to ziębi ani grzeje, raczej martwi w jakim miejscu jest polska piłka. Taka teraz moda że w największych europejskich klubach brak rodzimych zawodników. Na nieszczęście to nasz wspólny problem. Taki 19-letni chłopak (przykładowo młody, uzdolniony Legionista) traktuje polską ligę aby się wypromować i uciec do II, III- ligowej drużyny niemieckiej. Żałosne.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.10.2011 11:55

Podszywacz z niechcianych przez innych holendrów nie uda się stworzyć drużyny na miarę Ligi Mistrzów, a na Samuela Eto`o nie ma kasy. To chyba oczywiste. Fuksy takie jak Maor Melikson mogą się zdarzyć, ale na szczęściu trudno jest opierać przyszłość. Bez szkolenia (a nie kupowania dojrzałych piłkarzy jak Artur Sobiech) młodzieży na dalszą metę, Wisła skazana jest na dreptanie w miejscu i brak perspektyw. W dodatku szkoda żeby drużyna o takich tradycjach z królewskiego miasta deprecjonowała swój wizerunek brakiem Polaków w składzie.
Legia wybrała inną drogę. W Akademii Piłkarskiej Legii Warszawa trenuje ok. 300 dzieciaków podzielonych na 4 grupy wiekowe. Kilka razy w roku ogłaszany jest nabór utalentowanej młodzieży, co warto podkreślić, z całego kraju. Klub gwarantuje im edukację, mieszkanie i oczywiście szkolenie na odpowiednim poziomie. Efekt jest taki, że Młodzi Legioniści nie mają sobie równych prawie we wszystkich rozgrywkach młodzieżowych w naszym kraju. Na jeden zespół przypada trzech trenerów. Każdy z nich ma konkretne zadania do wykonania. Regularnie wysyła się ich na staże do Hiszpanii i Niemiec. W ostatnim meczu w lidze z GKS Bełchatów w pierwszym zespole zagrało aż 6 wychowanków akademii : Daniel Łukasik, Rafał Wolski, Michał Żyro, Maciej Górski, Ariel Borysiuk i Maciej Rybus. To jest właśnie przyszłość polskiej piłki i to nie tyko w aspekcie reprezentacji, ale także Ekstraklasy. Nie ma zagrożenia, że będą uciekać do II ligi niemieckiej skoro w Polsce zapewni im się porównywalne warunki. Tak czy inaczej nie może być tak, że ciężar wychowania piłkarzy dla reprezentacji Polski spocznie jedynie na Legii Warszawa, a z tego co wiem to jedynie jeszcze Lechia prowadzi szkolenia młodzieży na większą skalę.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.10.2011 13:21

Wszystko co napisałeś to racja (takie szkółki piłkarskie w Europie to standard) ale przypomnę, to są działania długofalowe, na przyszłość. Na chwilę obecną aby zapełnić nowe piękne stadiony muszą być wyniki i trzeba gotowych, doświadczonych zawodników do gry. Niestety, zawodnicy ci jak widać zawodzą.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 02.10.2011 15:02

podszywacz napisał(a):Wszystko co napisałeś to racja (takie szkółki piłkarskie w Europie to standard) ale przypomnę, to są działania długofalowe, na przyszłość. Na chwilę obecną aby zapełnić nowe piękne stadiony muszą być wyniki i trzeba gotowych, doświadczonych zawodników do gry. Niestety, zawodnicy ci jak widać zawodzą.

Tylko, że taki Ciupał w Wiśle jest od 97' i gdyby wtedy zabrano by się za szkolenie młodzieży to obecnie po 14 latach zbierał by tego efekty. Brak myślenia w dłuższej perspektywie powoduje, że mamy to co mamy.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.10.2011 19:25

Ile tak naprawdę wart jest obecnie Śląsk Wrocław ? Stać go na mistrzostwo ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.10.2011 20:45

realista2 napisał(a):Ile tak naprawdę wart jest obecnie Śląsk Wrocław ? Stać go na mistrzostwo ?

Jakie mistrzostwo, jeśli nawet nie mają reprezentanta kraju :wink: :?
Wg mnie jeszcze nie teraz, opinia w Polsce jest taka, że główny udziałowiec sypnął kasą, a to nieprawda :?
Drużyna miała być finansowana z galerii handlowej przy nowym stadionie. Co jest tam teraz? - dziura w ziemi :!: Żaden bank nie chce udzielić kredytu, a rozpoczęcie budowy przekładano 15 razy. To wersja oficjalna, jak jest naprawdę...wiedzą tylko niektórzy.

Co do wartości Śląska - obecnie, myślę, muszą się z nimi liczyć wszyscy w lidze, dowodem dzisiejszy mecz z finansowo o niebo lepszą Polonią, czy wcześniejszy z Legią i Lechem. Jeśli zaś chodzi o perspektywy....moim zdaniem (pewnie subiektywnym) gdyby znowu były Puchary, byłoby nieźle....a potem się zobaczy :lol:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.10.2011 15:01

Czy to przerwy w rozgrywkach mają wpływ na takie wyniki jak ten dzisiejszy Śląska z GKS ?
Miesiąc temu kryzys wywołany przerwą dopadł Legię. Oby to się nie powtórzyło w niedzielę.
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 16.10.2011 11:55

Bilecik na Rapid ogarnięty 8), przy okazji derby Budapesztu.
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda.............
Przerwa na reprę chyba uśpiła czarnych. To co gwizdali w tej kolejce to parodia futbolu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone