Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.08.2013 19:03

sandomingo napisał(a):Legia pokazała wielką klasę - widać ogromny potencjał tej drużyny.
W następnej rundzie jest faworytem bez względu na losowanie. Ba - powinni spokojnie awansować z grupy LM.
W naszej lidze nie oddadzą panowania przez długie lata.

Wyczuwam typowo krakowską ironię kibica TSW. :D

sandomingo napisał(a):
Nie tylko może ale się sprawdzi! Jak pokazują przykłady chociażby MSK Zylina, Bate Borysow, HJK Helsinki czy nawet ostatnio APOEL - praktycznie zawsze zespół z "ubogiego" - przynajmniej piłkarsko kraju który awansował do LM zdominował rozgrywki krajowe na całe lata, ba - dekady!

Pozsonyi Torna Egyesüle :!:

Zwany też Petrzalka Bratysława.

Sven napisał(a):ciężko będzie z Rumunami
odnośnie transu Lecha - hasło za mocne ale przesłanie słuszne

Trudno się nie zgodzić z jednym i z drugim. Ale powiedziałbym raczej, że nie przesłanie a poruszenie problemu.

Brawa dla Śląska.

Kiepura napisał(a):
Po pierwszym meczu też wydawało się,że będzie trudno i było. Ale był awans.
Historia lubi sie powtarzać :D

Lubi :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2013 10:32

Jak udało nam się dowiedzieć, najbardziej fanatyczna trybuna Legii - "Żyleta" - została zamknięta na mecz IV rundy eliminacji Ligi Mistrzów ze Steauą Bukareszt. Te decyzję Sport.pl potwierdził prezes Legii Bogusław Leśnodorski.

Decyzję o zamknięciu "Żylety" podjęła UEFA. Federacja tłumaczy to zachowaniem warszawskich kibiców na wyjazdowym meczu z The New Saints, którzy w pierwszej połowie meczu z Walijczykami na trybunach odpalili race.

No i dobrze.
Kiedys może w końcu kibole-kretyni zrozumieja,że race można se odpalić na świeżo zaoranym polu,jeśli ich to tak rajcuje ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.08.2013 10:52

A u mnie będzie Polonia grała i nie wiem komu kibicować :D

Ciekawe, czy zagrają w nowych koszulkach? Gorzej, bo zapowiadają masowy przyjazd kibiców Polonii do Łomianek.
Chyba wszystkich dwóch gliniarzy trzeba będzie zorganizować do ochrony :lol:
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 14.08.2013 10:58

Kiepura napisał(a):
sandomingo napisał(a):Legia pokazała wielką klasę - widać ogromny potencjał tej drużyny.
W następnej rundzie jest faworytem bez względu na losowanie. Ba - powinni spokojnie awansować z grupy LM.
W naszej lidze nie oddadzą panowania przez długie lata.

Wyczuwam typowo krakowską ironię kibica TSW. :D

[quote="sandomingo"]

eee tam 8)
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 14.08.2013 11:56

Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 14.08.2013 21:23

hepik napisał(a):Jak udało nam się dowiedzieć, najbardziej fanatyczna trybuna Legii - "Żyleta" - została zamknięta na mecz IV rundy eliminacji Ligi Mistrzów ze Steauą Bukareszt. Te decyzję Sport.pl potwierdził prezes Legii Bogusław Leśnodorski.

Decyzję o zamknięciu "Żylety" podjęła UEFA. Federacja tłumaczy to zachowaniem warszawskich kibiców na wyjazdowym meczu z The New Saints, którzy w pierwszej połowie meczu z Walijczykami na trybunach odpalili race.

No i dobrze.
Kiedys może w końcu kibole-kretyni zrozumieja,że race można se odpalić na świeżo zaoranym polu,jeśli ich to tak rajcuje ;)

proszę
a następnym razem jak dostaniesz rozwolnienia to przemyśl co jadłeś nim zaczniesz gardłować, że parówki nie świeże bo może się okazać że zwieracze z nerwów puszczają

- Będziemy się odwoływać. UEFA na oficjalnej stronie opublikowała komunikat, w którym uzasadnia swoją decyzję. Jesteśmy oburzeni i będziemy jakoś fundamentalnie protestować. Próba szufladkowania klubu i kibiców razem, w jakieś ramy rasistowsko – nazistowskie jest po prostu słaba, to nieporozumienie. Tu nie było jakiegoś konkretnego incydentu, przepis na który UEFA się powołuje mówi o postawach rasistowskich i nazistowskich. Jestem zdziwiony, bo nie spotkałem się nawet z pojedynczymi takimi zachowaniami. Wręcz odwrotnie, postawy z jakimi się spotkałem były pro narodowościowe. W przepisie wymienione są symbole na flagach. Dla nas to niezrozumiałe – mówi prezes Bogusław Leśnodorski.

- Flagi, które wisiały na meczu z TNS widział wcześniej delegat i on powiedział, że są OK. Poza tym te flagi od kilkunastu lat wiszą na Legii, nie pojawiła się żadna nowa. Tym bardziej budzi to nasze zdziwienie. W rozmowach z delegatami nikt nie miał do nas takich zastrzeżeń. Te znaki i flagi, o których mówi UEFA, znajdowały się na meczach pucharowych w zeszłym roku i nikt nie miał żadnych pretensji, nie zgłaszał uwag. A flagi są dokładnie te same. Na meczu z Molde te same flagi wisiały i były ocenione przez delegata pozytywnie. Oceniono publiczność i to co się działo na stadionie najwyżej jak to możliwe. Różnica była taka, że był inny delegat… Na dziś mamy nadzieję, że to jest bardziej nieporozumienie i jest tylko twardą konsekwencją walki z rasizmem, ale może pomylono kluby, adresat jest nie ten.

- Decyzja UEFA dotyczy spotkań z TNS. Rac specjalnie nikt się nie czepiał, nawet kibice Bayernu Monachium na finale Ligi Mistrzów je odpalili. Nie to jest przedmiotem dyskusji. Są nimi postawy rasistowskie i nazistowskie klubu i kibiców i jestem tym oburzony, nie potrafię się z tym zgodzić. A co do rac to w takiej Norwegii są legalne, stadion Molde jest wytapetowany racami.

- Będziemy się odwoływać i starać zawiesić wykonanie kary. Ta procedura to osobny temat. Jak można się obudzić i dowiedzieć, że zostało się ukaranym nawet nie mając szans na zajecie stanowiska w tej sprawie. To jest dla mnie rzecz niebywała. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. W żadnym państwie prawa nie można zostać ukaranym nie zajmując stanowiska.

- Czy mamy plan B i czy jest nim Stadion Narodowy? Rozważamy, ale na razie nie biorę tego poważnie pod uwagę. Ale być może jest to jakieś rozwiązanie. Na razie nie dociera do mnie to, że możemy zostać ukarani za wątki nazistowskie czy rasistowskie. Nawet sobie takich wątków na Legii nie przypominam. Nie słyszałem też o karze nałożonej przez UEFA polegającej na zamknięciu jednej trybuny za mecz rozgrywany na wyjeździe. W Walii 2/3 kibiców na trybunach to osoby mieszkające na Wyspach Brytyjskich od lat, klub nie miał żadnego wpływu na ich przyjście na stadion. Nie mieliśmy nawet wiedzy o tym, kto tam jest, gdyż TNS sprzedawał wejściówki. Poziom wiedzy i odpowiedzialności w tym przypadku był dość znikomy. Polska w takim meczu była silnie reprezentowana przez polonię i ci ludzi są mocno spragnieni uczestnictwa takich imprezach.

- Od rana jesteśmy w trakcie przygotowania odwołania. Jeśli złożymy te odwołanie w piątek, to do końca wtorku powinna być znana decyzja.

- Nadal prowadzimy sprzedaż biletów na Żyletę na spotkanie z Walią. Co będzie jeśli decyzja UEFA się nie zmieni? Staram się o tym nie myśleć. Czy w sprawę powinien zaangażować się PZPN? Wydaje mi się, że tak. Taki zarzut jaki otrzymaliśmy jest bardzo poważny. Wyobraźmy sobie np. jakiegoś Francuza, który rano otwiera gazetę i czyta, że w Polsce są naziści, faszyści i nie wiadomo kto jeszcze. Nie wiem czy jest to efekt ogólnej postawy kibiców, wiem że pojawił się jakiś transparent anty UEFA. Mi trudno znaleźć coś takiego w ostatnich miesiącach na Legii co by było jakoś bardzo nie OK.

- Co konkretnie zarzuca UEFA, co konkretnie ma za złe? Postawy nazistowskie i rasistowskie. Jako przykład podam flagę „Wild Boys” gdzie jest jakaś tam „eska”, dostępna w 40 różnych czcionkach w komputerze o rozmaitych konotacjach. Z tym, że ta flaga wisi od 20 lat i nikt się jej nigdy nie czepiał. Nie pojawiła się tam, żadna nowa flaga, ale kibice się rozebrali, ktoś miał niestosowny tatuaż…

- Nie wiem jaki skutek będzie miało nasze odwołanie, nie mam takiego doświadczenia. Ale słabo by było gdyby najważniejszy od 17 lat mecz odbył się w jakiejś okrojonej atmosferze.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.08.2013 07:24

Sven napisał(a):- Nie wiem jaki skutek będzie miało nasze odwołanie, nie mam takiego doświadczenia.

To o rasizm Was posądzili. 8O

Obawiam się, że skutek pewnie marny. ółefa to organizacja mocno skorumpowana i upolityczniona (lewacko) do granic możliwości.

A wracając do piłki. Reprezentacja nam normalnieje, sami nasi grali. 8O Jeszcze tylko doping wróci (podobnież od Czarnogóry). Sobota fajnie, nowi też. Tylko jakiegoś solidnego napastnika chcącego grać w kadrze znaleźć...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2013 15:52

Bidule,te Wolfsangle to przecie symbole walczących w Powstaniu Warszawskim.
No i prawie ich nie widać,bo herbem Legii zasłonięte ;)

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 16.08.2013 12:30

przeczytałeś wypowiedź Leśnego ?
zarzuty nie dotyczą flagi WL którą wkleiłeś
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2013 13:41

Leśnodurski nie mówi o jednej .

Te znaki i flagi, o których mówi UEFA, znajdowały się na meczach pucharowych w zeszłym roku i nikt nie miał żadnych pretensji, nie zgłaszał uwag. A flagi są dokładnie te same.

Abstrahując,że pierdoli.Wystarczy wejśc na strone UEFA i stoi jak byk napisane,że przepisy (art 14)zostały zmienione(zaostrzone) 1 06.2013 r

http://www.uefa.com/uefa/disciplinary/n ... 80950.html

Za następny mecz z tymi banerami,bedzie 50 tys euro i zamknięcie stadionu.
I na tym niech sie prezes skupi ;)
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 16.08.2013 14:43

To gramy na narodowym ;)

wracając do kary
chodzi o jedną literę w napisie na fladze Wild Boys - bzdura jakich mało

Już Kiepura napisał, wpływy lewactwa na uefa robią swoje
damy radę

"Największe zarzuty UEFA dotyczyły znaków uznanych za rasistowskie, prezentowanych na fladze Wild Boys i na ciele/ciałach(?) kibica/kibiców(?)."

to tez dobre hehehe
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2013 15:49

Komunikat UEFA jest z 14,wywiad Lesnodurskiego z wczoraj,nikogo z Legii tam na miejscu nie było czyli prezes tak sobie spekuluje co do szczegółów.
To,że te Wilde Boys ,Biały Legion ,Teddy Boys maja symbole faszystowskie (teraz bardziej zakamuflowane)to żadna tajemnica .Już w 2007 była afera wśród fanów z okazji oprawy dla uczczenia PW.
Dyskusje do odszukania w necie.

Tak czy siak.
Prezes ma problem,bo to,że te flagi wisza od lat czy pieprzenie ,że "s" stylizowane na esesmańską błyskawicę jest tylko ot taką czcionka z komputera

"Jako przykład dam flagę z napisem "Wild Boys", która wisi u nas od dwudziestu lat, a na której znajduje się "S" występujące w - powiedzmy - czterdziestu różnych czcionkach w komputerze."

Waffen SS tez mieli tę czcionkę w komputerze?

Obrazek

Obrazek

może jest dobre dla jego popularności wśród kiboli ale nie dla UEFA.
I będzie musiał albo się dogadać z tymi bojówkami( czytaj-grzecznie porosić) żeby tego szajsu nie wywieszali na następnym meczu albo bedzie płacił i ryzykował zamknięciem całego stadionu. ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2013 16:25

Prezes:

Poza tym te flagi od kilkunastu lat wiszą na Legii, nie pojawiła się żadna nowa.

Marzec 2007:

Legia zapłaci za faszystowskie symbole
Legia Warszawa poinformowała na swojej stronie internetowej, że 1 marca otrzymała decyzję Komisji Dyscyplinarnej UEFA o karze w wysokości 28 tys. franków szwajcarski (ok. 68 tys. złotych). To grzywna za zachowanie kibiców podczas meczu z Austrią Wiedeń w Pucharze UEFA.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 16.08.2013 17:26

Panowie,
opanujcie się co? I tak siebie nawzajem nie przekonacie, a nazwa działu mówi jasno:

Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.08.2013 22:14

Sven napisał(a):zarzuty nie dotyczą flagi WL którą wkleiłeś

Jak można bronić tych flag ?

Brudne są. I wyblakłe.

Fleje :mrgreen:

Nie macie tam pralni w Warszawie ?

Rozwiązać Legię. Zdecydowanie.

Ten zielony taki wyblakły, że to nie Wasz tylko Zagłębia Sosnowiec. :D

A propos Zagłębia :sm:

PS. Nie lej wody na młyn pewnego usera, co tu pod kilkoma nickami występuje. Jak Standard Liege wywieszał w Krakowie flagę z podobizną komunistycznego zbrodniarza nie widziałem jakoś u niego świętego oburzenia. Jak i u ółefy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone