Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 28.02.2013 07:20

alessandro1977 napisał(a):
Sven napisał(a): ustawianej i ściemnianej

Cała Polska widziała :papa:

Rżnięty ? - Mów za siebie jak Cie to kręci :mrgreen:

już tysiąc razy temat był wałkowany
co innego świadomie uczestniczyć w widowisku wiedząc, że jest możliwość wałków ( kibice którzy pamiętają naszą ligę z lat wcześniejszych zostali skutecznie uświadomieni i nauczeni podchodzenia z dystansem do "niedziel cudów")
a co innego korespondencyjnie fetować coś w ładniejszym opakowaniu i udawać, że jest wszystko cacy

mam wrażenie, że wysyp kibiców zagranicznych drużyn w znacznej mierze jest uzależniony od ekonomicznego czynnika stacji telewizyjnych oraz wyboru redakcji sportowych ;) - teraz czeka nas wysyp kibiców "polskiej" borusji którzy za 10 lat będą twierdzili, że Borussia od zawsze ,jakoś tak wyszło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2013 07:45

Aby była jasność - Juventusowi kibicuję już 28 lat i nie jest to fascynacja korespondencyjna bo jeżdżę czasami do Turynu na mecze...jeszcze do końca sezonu 2009/2010 bywałem na meczach w Polsce, szczególnie na stadionie gdzie zaczynałem grać w piłkę ale od jakiegoś czasu jestem już tylko na stadionach Bundesligi i Serie A :wink:
Zdecydowanie wolę to niż pseudofutbol w Polsce :mrgreen:
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 28.02.2013 09:18

no i gitara
tylko dlaczego od razu pseudofutbol ?
kopaczy mamy miernych ale są nasi i tylko kibice naszej ligi mogą ich przezywać 8)

a w rzeszy jakiemu klubowi kibicujesz ? czy zwykła piłkarska turystyka ?
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 28.02.2013 09:19

Wczoraj rozegrano przełożone z niedzieli "derby Chorwacji" czyli Hajduk-Dinamo 1:2...tutaj fotki i filmiki z trybun:

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/1 ... 22013.html

a tu bramki z meczu :
dragonfly
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dragonfly » 28.02.2013 09:23

Sven napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):
Sven napisał(a): ustawianej i ściemnianej

Cała Polska widziała :papa:

Rżnięty ? - Mów za siebie jak Cie to kręci :mrgreen:

[...]
mam wrażenie, że wysyp kibiców zagranicznych drużyn w znacznej mierze jest uzależniony od ekonomicznego czynnika stacji telewizyjnych oraz wyboru redakcji sportowych ;) - teraz czeka nas wysyp kibiców "polskiej" borusji którzy za 10 lat będą twierdzili, że Borussia od zawsze ,jakoś tak wyszło

A co jest złego w kibicowaniu takim drużynom jak Juventus czy Manchester United, jak w moim przypadku? Też nie uważam się za "sezonowca". Czerwone Diabły siedziały od zawsze w mojej świadomości (tj. pod początku lat '90). Nikt mi nie zarzuci że to było uzależnione od jakiejś tam "stacji telewizyjnej". Wiecie doskonale że miłość futbolowa jest ślepa i irracjonalna. Uszanujmy swoje wybory. Jeden będzie kibicował Legii, drugi Lechowi, a trzeci Interowi itd. To tak jakby chrześcijanin namawiał muzułmanina na zmianę wyznania. Co ja na to poradzę że polska piłka ligowa mnie niespecjalnie interesuje? Nie czuję się przez to ani lepszy, ani gorszy od innych. To tylko kwestia naszych wyborów.

Naprawdę lepiej żebyśmy prowadzili merytoryczną dyskusję, niż udowadniali sobie kto jest "true" a kto jest "sezonowcem". To bez sensu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2013 09:48

Sven napisał(a):
a w rzeszy jakiemu klubowi kibicujesz ? czy zwykła piłkarska turystyka ?

W sumie turystyka choć nie ukrywam, że najbardziej lubię HSV !
Mam blisko do Niemiec...do Drezna 150 km ( autostrada ), do Cottbus 115 km - jeżeli jest ciekawy mecz to jadę jeżeli akurat mnie na to stać...
Dlaczego pseudofutbol ? A dziwisz się skoro jadę do Lubina a tam taka padaka ? :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2013 09:57

dragonfly napisał(a):Nikt mi nie zarzuci że to było uzależnione od jakiejś tam "stacji telewizyjnej"..

No dokładnie...kiedy ja zacząłem kibicować Juve to nie było możliwości jak teraz - obejrzenia każdego meczu za pośrednictwem TV lub internetu...wówczas nie było jeszcze afer korupcyjnych ( przynajmniej nikt o nich nie wiedział )...Juve zostało zdegradowane, nadal kibicowałem im bo sezonowcem nie byłem...teraz idzie lepiej i bardzo się z tego cieszę ale mówienie o wywyższaniu się jest niestosowne bo pamiętam gdzie Juve było 2 sezony temu w tym samym czasie :x
W Polsce kibicuję Zagłębiu, które też jest kojarzone z korupcją :evil:
Jeżeli chodzi o Zagłębie - całkowicie słusznie zresztą...szkoda tylko, że inni się wywinęli ale sa równi i równiejsi...
Jeżeli chodzi o Juve, to niczego im nie udowodniono a decyzje zapadły przy zielonym stoliku...po latach wychodzą fakty stwierdzające, że Juve było po prostu kozłem ofiarnym bo nie miało za sobą kogoś pokroju Berlusconiego jak Milan...odpokutowali może niesłusznie ale to już historia...
dragonfly...widzę, że i Ty masz blisko do zachodnich sąsiadów :wink:
dragonfly
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dragonfly » 28.02.2013 10:29

No właśnie miałem pytać. Jak widzisz jestem z Żagania, więc do "Rzeszy" też mam blisko :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2013 10:37

dragonfly napisał(a):No właśnie miałem pytać. Jak widzisz jestem z Żagania, więc do "Rzeszy" też mam blisko :)

No, ja z miasta ceramiki :wink:
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 28.02.2013 11:59

I teraz powiedzcie na ile zamknięty zostałby stadion w Polsce za taką "zabawę" ;) ! skoro za samo odpalenie kilku sztuk ścigają trąbiąc o bandytyźmie
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.02.2013 23:56

alessandro1977 napisał(a):Żadnych wniosków ?
Uważasz, że Twoje bezsensowne argumenty do mnie trafią ?

Nie mam i nie miałem najmniejszej nadzieji, że cokolwiek do Ciebie trafi.

alessandro1977 napisał(a):To po co w nią klepiesz bez zastanowienia ?

Wpadłeś do tematu, gdzie dyskutuje się o rzeczach, których nie lubisz, zaczepiasz a potem dziwisz się, że dostałeś ripostę.

dragonfly napisał(a):A co jest złego w kibicowaniu takim drużynom jak Juventus czy Manchester United, jak w moim przypadku?

Nic. Żyjemy w wolnym kraju (podobno, choć zdania są podzielone :wink: ). Każdy ma prawo sie fascynować hodowlą jakiegoś slimaczka lub grą Barcelony. Ale nie porównujmy fascynacji Jana Kowalskiego (można to nazwać nawet kibicowaniem) grą drużyny, która mogłaby równie dobrze istnieć w odległej galaktyce do zjawiska społecznego i kulturowego jakim jest ruch kibicowski. Tego się po prostu nie da porównać.
Czemu nie mogę się doczekać odpowiedzi na proste pytanie, ile w temacie o LM jest kibiców trzecioligowego costam cośtam z południowej Anglii czy pólnocnych Włoch, który ma zapewne piękną i długą historię, grono oddanych kibiców i pełni ogromną, pozytywną rolę w lokalnej społeczności ? Tylko kibice Juventusu, Barcelony, Realu itd...

------------------------------------------------------------------------

A dziś miłe rozpoczęcie na Reymonta. Choć gra nie powalała. Ale za to płyta boiska wyglądała lepiej niż na większości boisk, gdzie rozgrywane były mecze LM.
No i delegacja z Białego zawitała. Tak,że startujemy :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2013 08:35

Kiepura napisał(a):... Ale za to płyta boiska wyglądała lepiej niż na większości boisk, gdzie rozgrywane były mecze LM....

A nasza jest najgorsza :). Na drugim miejscu pewnie "Koronowa", gdzie gramy następny mecz (jeśli zbierzemy bańki przynajmniej na zmianę płyty nie będą mogli chłopcy narzekać... :wink:)
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 01.03.2013 08:53

slapol napisał(a):
Kiepura napisał(a):... Ale za to płyta boiska wyglądała lepiej niż na większości boisk, gdzie rozgrywane były mecze LM....

A nasza jest najgorsza :). Na drugim miejscu pewnie "Koronowa", gdzie gramy następny mecz (jeśli zbierzemy bańki przynajmniej na zmianę płyty nie będą mogli chłopcy narzekać... :wink:)

Szczerze powiedziawszy po obejrzeniu Waszego meczu z Flotą też stwierdziłem, że chyba oddaliśmy palmę pierwszeństwa jeżeli chodzi o stan dewastacji murawy. Mam nadzieje, że podobnie jak w meczu z Legią stan boiska nie przeszkodzi w tym, żeby mecz był zacięty i ciekawy dla oka. Dla mnie nie ma znaczenia czy Korona wygrywa czy przegrywa o ile piłkarze zostawiają wszystko co mogą na boisku, a tak grali w poprzednim sezonie i w meczu z Legią. Jesienna runda w tym sezonie to był jakiś letarg, teraz oby tylko omijały nas kontuzje a mecze z udziałem Korony na pewno nie będą nudnymi. Mam nadzieje, że WKS nie będzie osłabiony z powodu jakiejkolwiek kontuzji po meczu pucharowym.
P.S. Dobrze, że wróciła nasza liga - stęskniłem się okropnie, ile można oglądać LM w TV :mrgreen:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 01.03.2013 09:40

Kiepura napisał(a):A dziś miłe rozpoczęcie na Reymonta. Choć gra nie powalała. Ale za to płyta boiska wyglądała lepiej niż na większości boisk, gdzie rozgrywane były mecze LM.
No i delegacja z Białego zawitała. Tak,że startujemy :sm:

Byłem, widziałem. Gra rzeczywiście nie powalała ale widać było w tej drużynie błysk i zaangażowanie od pierwszych minut. Liczy się wynik, dobra zaliczka przed rewanżem.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 01.03.2013 09:43

Panowie, odpowiedzią na wszelkie spory jest fakt, że 'zagraniczni' kibice sympatyzują z takimi drużynami jak np. Manchester, Liverpool, Chelsea, Real, Barca, Milan, Inter, Bayern, Borussia (typowe przykłady), a nie choćby takim jak: Stoke, Norwich, Rayo Vallecano, Celta Vigo, Pescara, Torino, Greuther Furth czy Eintracht Frankfurt (choć zapewne są pojedynczy sympatycy i tych drużyn).
Nie wspominam o wszelkich ekstremalnych ekipach jak na przykład: Akhisar Belediye Genclik Ve Spor, Brisbane Roar FC, Botev Vratsa, Braintree Town, Nomme JK Kalju czy Osotspa Saraburi FC. Dlaczego nigdy 'nie słychać' amatorów tych zespołów?

Ano dlatego, że są sympatycy tylko tych najlepszych drużyn, a drużyny, które nie odnosiły nigdy większych sukcesów na swoich kontynentach sprawiają, że liczba osób, która je sobie 'upatrzyła' jest bardzo znikoma. Prawda jest taka, że gdyby nie sukcesy nie byłoby jakże licznego grona Barcelonowców czy innych Realowców i z tym się nie da polemizować. :) Liczby mówią same za siebie.

Druga strona medalu to sympatie, które nabywa się z pokolenia na pokolenie czy podczas chodzenia z kumplami na mecze mniej lub bardziej lokalnych drużyn swojego regionu. Naoczne emocje, wspólne spędzanie czasu, różne akcje.. W tym przypadku niekoniecznie przykłada się uwagę do sukcesów na arenie międzynarodowej. Tu liczy się coś innego. ;)

Dlatego ubliżanie osobom interesującym się naszą kopaniną (fakt faktem, ale to nic nie zmienia) to według mnie żenada. Przecież każda z tych osób mogłaby powiedzieć, że ona to kibicuje np. Manchesterowi City i już by miała być taka fajna? Nie jest trudno 'kibicować' drużynom z topu.. Tak to niestety działa. ;)

No a już dzisiaj 17. kolejeczka. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone