Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.06.2010 09:48

weldon napisał(a):
Wydaje mi się, że dużo dotkliwszą karą, w ogóle, za jazdę po pijaku, byłoby
czasowe zabranie samochodu wraz z pokryciem kosztów jego zatrzymania na parkingu na przykład.

I chciałbyś ,żeby zabrali Twój samochód jakby jechał nim napity pracownik :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2010 10:05

jorgus111 napisał(a):I chciałbyś ,żeby zabrali Twój samochód jakby jechał nim napity pracownik :roll:

Mam alkomat ... ;)

Uważasz, że powinienem spać spokojnie, jeżeli dopuściłem do tego,
że pijak moim samochodem próbuje komuś zrobić krzywdę?
Trzeba być odpowiedzialnym i wiedzieć komu się daje kluczyki.

Zawsze mogę go oskarżyć o stratę wynikłą z jego zachowania.

Myślisz, że jeżeli rozbije mi samochód po pijaku, to ubezpieczenie wypłaci mi za szkodę?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.06.2010 10:17

Do sprawy mam takie samo podejście jak weldon. Zabrać samochód i już.
Problem pojawia się w przypadku samochdów służbowych, ale i to powinny regulować jakieś przepisy.
Kiedyś na jakimś spotkaniu towarzyskim ( ;) ) odważyłam się wyrazic ten pogląd, to mnie prawie z blotem zmieszali... nie wiem, może lubią prowadzić pod wpływem :roll:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.06.2010 10:26

Roksa_ napisał(a):Problem pojawia się w przypadku samochdów służbowych, ale i to powinny regulować jakieś przepisy.

Właśnie to mam na myśli... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2010 10:30

Zabrać i prawo jazdy i samochód...stop drogowym debilom...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2010 10:53

Wydaje mi się, że problem nie dotyczy tylko pracowników i służbowych samochodów.
A dziecko w samochodzie rodziców?
Pijana żona, za kółkiem samochodu męża i na odwrót.
A kumpel który jedzie moim samochodem, bo jest mniej napruty?

W sumie, jak bym poszedł po pijaku do lasu sobie postrzelać,
to mogą mi zabrać broń, jak sobie zrobię Carmaggedon - mogą mi nakukać.

Ależ to oczywiste - debilom stop :wink:

Mi jeszcze chodziło po głowie żeby amputować prawą stopę,
ale wydało mi się to już zbyt drastyczne w realizacji :)

Z drugiej strony, taka łachudra spieprzy komuś całe życie, a sam wyjdzie po roku, dwóch
i będzie sobie popylał na lewym dokumencie ...

Zastanowiłbym się :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2010 10:59

Byłbym za tym aby w tej kwestii czerpać wzory z prawa rzymskiego...za kradzież obcinali rękę, za gwałt kastrowali...
Zgadzam się z tym aby drogowym mordercom obcinac nogę...
Przedmówca ma rację...czub wyjdzie z pierdla za dobre sprawowanie szybciej i na lewym prawku dalej będzie robił to samo...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.06.2010 11:12

alessandro1977 napisał(a):Byłbym za tym aby w tej kwestii czerpać wzory z prawa rzymskiego...za kradzież obcinali rękę, za gwałt kastrowali...
Przedmówca ma rację...czub wyjdzie z pierdla za dobre sprawowanie szybciej i na lewym prawku dalej będzie robił to samo...

...i następne pokolenie zostałoby wychowane w poczuciu respektu dla prawa.
Jestem za.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 30.06.2010 11:14

alessandro1977 napisał(a):Byłbym za tym aby w tej kwestii czerpać wzory z prawa rzymskiego...za kradzież obcinali rękę, za gwałt kastrowali...

Popieram!!

i nie tylko pijanym ale też debilom i drogowym popie.doleńcom!! za coś takiego w szale, bólu i rozpaczy to rozszarpałabym na kawałki zanim przyjechałaby policja.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2010 11:28

Aluzyjna ...

Miałem kiedyś pracownika, który tam się z rodziną przeprowadził,
ale jego dzieciak ma już kilka lat. Do szkoły już chyba powinien chodzić nawet ...

A przed nami sezon na motorowerki i skuterki jeżdżące poboczem, wyprzedzające z prawej strony ...

Na razie mam tylko rysę na tylnych drzwiach.
Nie chciałbym mieć na sumieniu ... :(
jacek1965
Odkrywca
trudna sprawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 30.06.2010 11:47

Nie czytałem wszystkich 20 stron stąd mogę coś powtórzyć niechcący za przedmówcami. Mimo, że jestem w 100% przeciwny pijakom na drodze i nie wiem co bym zrobił gdyby taki s-syn zabiłby kogoś z moich bliskich nie jestem przekonany czy jakiekolwiek zaostrzanie prawa coś tutaj da. Moim zdaniem głównym problemem jest powszechna akceptacja dla tego typu zachowań. Jak już ktoś ma 2 promile to wszyscy widzą, że łajza ale jak przyjechał sam samochodem na imieniny Cioci Kloci to kielicha dostał no bo przecież gość i nie wypada pytać jak wróci do domu, Po nocnej imprezie zakończonej około 3-4 nad ranem goście po sniadanku do autek i do domu. Trzeźwi? iluzorycznie. Jedno piwo to jeszcze nie picie, jest upał mam dużą masę to przecież i po dwóch wiem gdzie kierownica to następni którzy przecież nie piją. Moglibysmy sobie tak pisać i pisać. Zabieranie prawa jazdy słuszne, grzywny dostosowane do dochodów, odpowiadanie całym majątkiem za krzywdę wyrządzoną ofiarom, wszystko to słuszne. Ale dopóki każdy z nas nie będzie potrafił zabrać kluczyków kumplowi jak pijany wsiada pod naszym domem do auta, nazwać brata lub siostry pijakiem jak codziennie po dwóch piwach siada za kółkiem i nie słuchać jak pijany spowoduje stłuczkę by nie wzywać policji bo on jedyny żywiciel i bez prawka to klops i on straci pracę z "naszej winy" to dupa blada. Nic z tego nie będzie - sorki za słowo powszechnie uważane za wulgaryzm.
Pozdrawiam
Jacek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2010 17:31

alessandro1977 napisał(a):Byłbym za tym aby w tej kwestii czerpać wzory z prawa rzymskiego......

a nie z prawa talionu czyli Kodeksu Hammurabiego ? :wink:
A co do reszty pełna zgoda 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2010 10:49

Piotrek_B napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Byłbym za tym aby w tej kwestii czerpać wzory z prawa rzymskiego......

a nie z prawa talionu czyli Kodeksu Hammurabiego ? :wink:
A co do reszty pełna zgoda 8)

A tak masz rację...kodeks Hammurabiego to jeszcze o wiele starszy zbiór a z kolei starozytni Rzymianie z chęcią czerpali przykłady z tegoż kodeksu... :)
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 12.07.2010 23:56

Co tu gadać-niedawno natknęłam się na radosny post, w którym koleś opisuje jak to walnął sobie browca na oczach celnika i pojechał dalej.
Jako kierowca-oczywiście.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2010 06:28

alurka napisał(a):Co tu gadać-niedawno natknęłam się na radosny post, w którym koleś opisuje jak to walnął sobie browca na oczach celnika i pojechał dalej.
Jako kierowca-oczywiście.

W tym akurat nie ma nic radosnego...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone