Wtorek 30.08.2016I ponownie pobudka 6.05 - jest dobrze, że nie przed 6 idę zrobię toaletę i wstawię wodę na herbatkę.
Wychodząc z kuchni po prostu nogi mi same przysiadły, nie jestem fotografem ale patrzenie

codziennie na ten spektakl sprawiło, że wrócę tu jeszcze

To była chwila, ale z jakim majestatem wstawało słońce wprawiało mnie w zachwyt.
I tu zmiana trybu ustawień w aparacie i jak dla mnie najpiękniejsze z wszystkich.
Po takich doznaniach sięgam po gorąca herbatkę i biorę się za książkę. Cisza i spoglądanie na wędrujące słoneczko po horyzoncie uspokaja mnie ..... jak można tyle spać ( ja z tych co sen uważają za marnowanie czasu ).
Dziś ekipa pojechała na plażę a ja z
M spokojnie i majestatycznie na piechotkę schodzimy 2,5 km. w dół (nachylenie na znakach pokazuje 13 - 15st ) nogi same lecą w dół.
Coś dla
badylarzy granaty.
Zakręt i kawałek prostej.
Ponownie coś dla
badylarzy kasztany

w październiku w Lovran odbywa się święto kasztanów.
W Lovran odbywa się kilka takich festiwali dobrego jedzenia. W kwietniu na stołach królują dzikie szparagi, w czerwcu są dni czereśni. Iwo opowiadał jak jego tata miał 20 hektarów sadu czereśniowego i zbierali w tonach ten owoc. Tak, że Lovran ma co na stole postawić głodnym doznań podniebienia turystom.
To jeszcze pokażę MARUNDA
Wkraczamy do Lovranu
Hotele i pensjonaty w większości zostały zbudowane na przełomie XIX i XX wieku. Wtedy właśnie nad panoramą miasta górował GRAND Hotel (1904r). Hotel EXCELSIOR to największy i najbardziej komfortowy hotel w Lovranie.
Dla średniowiecznej elity bankierów, przemysłowców posiadanie rezydencji w Lovrenie było statusem prestiżu i reputacji. Wszystkie wille otaczały duże parki porośnięte egzotyczną roślinnością. Luksusowe wille, które należały do austro - węgierskich arystokracji, obecnie działają jako najwyższej klasy obiekty turystyczne. Na stokach gór masywu Ućka otwieranych jest wiele nowoczesnych obiektów agroturystycznych, otoczonych ogrodami porośniętymi drzewami czereśniowymi i kasztanowcami.
Bardzo nam się podobają te wille
i jesteśmy na plaży.
cdn.