PONIEDZIAŁEK 29.08.2016A żeby to wstałam jeszcze wcześniej
I to co zobaczyłam za oknem

poprawiło mi humor.
Idę zbudzę śpiochów niech też mają
Nie było chętnych do podziwiania widoków

szkoda.
Tylko słońce mi uciekło

I co począć z tak pięknie rozpoczętym dniem
Może wiecheć na górę

Dobra myśl jadę na górę, a niech śpią.
Poszukiwanie rozkładu jazdy
36 kartki papieru i długopisu. Szybka toaleta.
Mam was ..... pojechałam na górę wrócę to was znajdę ... gdzieś Namazałam na kartce i na przystanek, bo za chwilkę podjedzie moja bryka.
Złapałam torbę z aparatem, portfel od wczoraj w niej siedzi i w drogę. Hej przygodo.....
Wskoczyłam w ostatniej chwili na przystanek i macham, wsiadłam 10 kun skasowałam. Stary Man wspina się pod górkę,
kopci i buczy. Widoki za całkiem czystą szybą super, sięgam do torby ....

k...,

k...., w duszy ślę aparat na tarasie w fotelu się opala w brzasku porannego słońca, Dobra jest jeszcze telefon

o żesz ty ... leży na stoliku przy łóżku.
W duchu się śmieję, dobrze, że w piżamie nie wyskoczyłam i zęby umyłam
I tak na zdobycie szczytu pomykam z torbą, obiektywem 300 i portfelem
Trasa autobusu jest karkołomna w niektórych miejscach kierowca składa lusterka, aby się zmieścić

pnie się mozolnie, a to co ukazało się moim oczom .... wielkie wow wow.
Lowrańska Draga super widok na Cres i Medveja, wypasiony Hotel - Restauracja i trasy na Vojak 1396 npm.
(3h30 min.) w dół Medveja plaża ( 1h ).
Jako, że zemnie żaden alpinista i tylko trampki naciągnęłam to postanowiłam się przejść kawałek pod górkę. Szło mi się całkiem przyjemnie trasa dość dobrze "przygotowana dla mieszczuchów" gdzieś w od dali słyszę

szum morza

i wnet wyłania się z za kasztanowców wodospad

to on tak szumiał. Nie jest to Veliki Slap czy Skradinski Buk, ale bardzo nieoczekiwany akcent na drodze do zdobycia szczytu.
Posiedziałam chwilkę nad wodą, w samotności i ciszy kontemplując przyrodę. Park Przyrody Ućka ma powierzchnie 146 km2 . Dookoła rozciągają się połacie lasów kasztanowych ( jadalnych ) zwanych tu maruni. W okolicy jest wiele tras dla chodzących po górach jak i dla rowerzystów.
Jak, że ja sobie obiecywałam

wrócę tu z aparatem i z
M
Nie dane mi to było, ale wszystkim odwiedzającym okolice polecam świetne miejsce od przystanku do wodospadu idzie się około 15-20 min. warto wjechać i popatrzeć na Zatokę z góry.
Patrzę na zegarek, dochodzi 8.40 czas wracać, mam nadzieję, że ekipa będzie już po śniadaniu.
Wracam do Oprić. Cisza ...Na tarasie tak jak rano zostawiłam kartkę tak leży a już 9.20 Jeszcze śpią

czyżby przyjechali 1200km. żeby spać. NOOOOO NIE.
Idę po nieszczęsny aparat

leży i czeka

wracam na taras i zaraz ......
A tu wygląda do mnie Panienka Z Okienka i pyta się kiedy ONI wstaną.
No to rykniemy .............pooooooooooobuuuuuuuuuutka
Po godzinie wszyscy już w pełnym rynsztunku jedziemy do Opatii.
Może ktoś wie co to za owoce, na pewno nie jabłka, bardziej obstawiam pigwę, ale drzewo to było ogromne i w jego cieniu czekało sie na
36
cdn.