Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okolice Trogiru - mętlik w glowie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fabi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabi » 15.06.2008 08:58

Witam
Wyjazd za 2 tyg. Chciałem jechać na Ciovo, ale kiedy trochę postudiowałem na ten temat chyba zmienię zdanie. Mam na mysli jakieś miejsce niedaleko Trogiru, z którego można zrobić parę wycieczek: m.in. do Splitu, Sibernik czy wieczorem do trogiru.Myslałem o Ciovo ale jeździć w korku przez most co 2 dzień nie byłoby miłe.
Będąc w tamtym roku na jeden dzień w Trogirze, byłem zauroczony tym miasteczkiem i fajnie byłoby tam częsciej przebywać.
Czy są jakieś fajne miejsca w Okolicy Trogiru z fajnymi plażami ( łagodnym wejściem).
Poradzcie coś Cromaniacy będę wdzięczny
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 15.06.2008 09:10

Polecam Twoją pierwsza koncepcję!

W ubiegłym roku spędziłem wraz z rodziną 10 dni na Ciovo i zwiedzanie Trogiru nie było problemem. Ba, nawet zaopatrywanie się na tamtejszym bazarku stało sie przyjemnością.
Z całą pewnością zjazdy samochodem w korku (a ten będzie bankowo) nie należą do przyjemności ale ... polecam taksówkę morską - za niewielką opłatą (6 Kun/osobę :) i to z przyjenością (nawet na miejscu można wypić Karlovacko!)
A jest to świetne miejsce wypadowe - wszelkie wycieczki w zasięgu a i plaże do wyboru bez liku :)
POLECAM, choć w tym roku zjeżdżamy niżej na południe (Zuljana) - ciekawość + chęć odwiedzenia Montenegro (podobno urocza zatoka Kotorska)

Trochę moich osobistych wrażeń na:
http://robert.zelinski.edu.oeiizk.waw.p ... rogir.html

pozdrawiam
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 15.06.2008 09:41

[quote=fabi]Myslałem o Ciovo ale jeździć w korku przez most co 2 dzień nie byłoby miłe.[/quote]

A kto Ci karze jeździć w korku przez most. Zostawia się samochód na parkingu przed mostem i idzie spacerkiem do centrum. Przecież to przysłowiowy rzut beretem :lol:
fabi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabi » 15.06.2008 11:02

Guzior - całkiem ciekawa propozycja tylko gorzej byłoby ze spacerem do Splitu czy Sibenika :)

RobZel ciekawa ta taksówka morska jak i relacja z wakacji.
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 15.06.2008 11:20

:)
Z tymi korkami to przesada.
Owszem w godzinach szczytu jest spowolniony ruch, jak w każdym turystycznym mieście, ale jak tylko chcesz dojechać to wszędzie dojedziesz bez korków, wystarczy nie pchać się w miasto w sobotę ok. południa jak jest wymiana turystów.
Ja najdłużej stałam w korku 10-15 minut, właśnie w sobotę (sierpień) i jeszcze na dokładkę ruch był spowolniony przez orszak weselny.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 15.06.2008 11:59

fabi napisał(a):Guzior - całkiem ciekawa propozycja tylko gorzej byłoby ze spacerem do Splitu czy Sibenika :)

RobZel ciekawa ta taksówka morska jak i relacja z wakacji.

Do Splitu dopłyniesz sobie stateczkiem za parę kun. Nie tracisz czasu na korki, nie szukasz miejsca na parkingu a i browarka w Splicie możesz spokojnie sobie wypić :lol: Zycie trzeba sobie ułatwiać jeżeli tylko można :lol:
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 27.06.2008 09:29

RobZel napisał(a):Polecam Twoją pierwsza koncepcję!

W ubiegłym roku spędziłem wraz z rodziną 10 dni na Ciovo i zwiedzanie Trogiru nie było problemem. Ba, nawet zaopatrywanie się na tamtejszym bazarku stało sie przyjemnością.
Z całą pewnością zjazdy samochodem w korku (a ten będzie bankowo) nie należą do przyjemności ale ... polecam taksówkę morską - za niewielką opłatą (6 Kun/osobę :) i to z przyjenością (nawet na miejscu można wypić Karlovacko!)
A jest to świetne miejsce wypadowe - wszelkie wycieczki w zasięgu a i plaże do wyboru bez liku :)
POLECAM, choć w tym roku zjeżdżamy niżej na południe (Zuljana) - ciekawość + chęć odwiedzenia Montenegro (podobno urocza zatoka Kotorska)

Trochę moich osobistych wrażeń na:
http://robert.zelinski.edu.oeiizk.waw.p ... rogir.html

pozdrawiam

Robercie czytając Twoja opowieśc o wakacjach na Ciovo dowiedziałam sie,że byles w apartamencie Cerina w Okrug Donij :D tez tam jade.Prosze napisz cos wiecej, jakie warunki, jacy gospodarze, czy placi sie kaucje , czy łatwo sie dogadać..itp.Oczywiście jaka plaża w pobliżu, sklepy....pisz pisz....jestem bardzo ciekawa :D
Z góry dziekuje i pozdrawiam :papa:
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 27.06.2008 14:40

Kropeczko,

niestety nie byliśmy u Ceriny a u Tonki
http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ ... nts-tonka/

pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku

PS. Sądzę, że i u Ceriny będzie Tobie/Wam ok!
Gospodarze bardzo mili. Nie wpłacaliśmy żadnej kaucji a jedynie przed przyjazdem przelaliśmy 100 Euro tytułem rezerwacji. Drugiego dnia pobytu poproszono nas o paszporty a wieczorem już na nas czekały. Zapłaciliśmy w ostatni wieczór naszego pobytu i to ... po godzinie 22-iej :) - tak przedłużył się ten wieczór w pobliskiej resturacji :) ponieważ spotkała nas niespodzianka - wysiadło łącze tele... coś tam i można było jedynie płacić gotówką. Na szczęście mieliśmy jeszcze wystarczająca ilość kun.
Wyjeżdżaliśmy o poranku, który porzedłuzył się do godziny 13-tej :) i nie stanowiło to żadnego problemu - musielismy zaliczyć jeszcze poranna plażę:)
Ach ta woda
Dogadać się można - spoko: podsatwowy angielski z właścicielką - z jej mamą (ok. 70-ki) okazało się że i chorawcki da się rozumieć :)
W pobliżu miłe zaopatrzenie - market KONZUM, mały ryneczek, piekarnia - w górnej części miejscowości.
Plaża, w zasadzie plaże są ok - niemal do wyboru. Są i tzw. betony ale i łagodne zejścia. Nasi chłopcy byli b. zadowoleni - drobny żwirek był całkiem mozliwym budulcem, co prawda nie zamków ale wielu innych "usypisk". Ba - spędzając czas od godz. 9 do 11-ej na jednej plaży a od ok. 15-ej do 19-ej na drugiej. Chołopcy nie zdązyli sie znudzić a nawet zaczęli pływać (z rękawkami)
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 27.06.2008 19:09

Dziekuję za informacje, właścicielka naszego apartamentu nazywa sie Tonka Cerina dlatego pomyslałam,że to to samo miejsce, ale widac to tak jak z naszymi Kowalskimi :D
Mój 15 letni syn bardzo cieszy się na tą czystą wodę, a ja na spokój, bo w Okrugu Donij jest ponoć cisza.
Wrażenia opisze napewno. :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.06.2008 20:44

fabi napisał(a):Witam
Wyjazd za 2 tyg. Chciałem jechać na Ciovo, ale kiedy trochę postudiowałem na ten temat chyba zmienię zdanie. Mam na mysli jakieś miejsce niedaleko Trogiru, z którego można zrobić parę wycieczek: m.in. do Splitu, Sibernik czy wieczorem do trogiru.Myslałem o Ciovo ale jeździć w korku przez most co 2 dzień nie byłoby miłe.
Będąc w tamtym roku na jeden dzień w Trogirze, byłem zauroczony tym miasteczkiem i fajnie byłoby tam częsciej przebywać.
Czy są jakieś fajne miejsca w Okolicy Trogiru z fajnymi plażami ( łagodnym wejściem).
Poradzcie coś Cromaniacy będę wdzięczny

Oczywiście że są :D
Najpiękniejsza jest zdecydowanie uvala Ljubljeva :D http://www.dalmatianet.com/martina/eng/location.htm
A Ciovo zostaw innym :wink:
Artur68
Cromaniak
Do "Guzior"a

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 27.06.2008 22:42

Hej - Mamy zamiar wybrać się z Makarskiej do Splitu na indywidualną wycieczkę.Mieliśmy zamiar udać się ze Splitu do Trogiru miejscowym ''PKS" em.Informacja którą podałeś bardzo nas zainteresowała , czy jest faktycznie możliwość przepłynięcia stateczkiem ? Tak wyprawa stateczkiem ( taksówką wodną ) była by o wiele bardziej ciekawa , niż przejazd autobusem.Prosimy o informacje na temat "morskiej przeprawy z ze Splitu do Trogiru.Jeżeli będzie Ci wygodniej to prosimy na maila ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ) - chociaż możesz ,też na forum , bo może jeszcze kogoś tak wyprawa zainteresuje.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 27.06.2008 22:45

Powyższy post jest adresowany do "Guzior"a i oczywiście osób ,które mogą pomóc w tym temacie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2008 23:25

Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 27.06.2008 23:31

Dzięki Panie Januszu - jest Pan bezcennym źródłem informacji na tym forum. :D
Kataj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kataj » 29.06.2008 11:18

Sam nprzedwczoraj o to pytałem , ale dziś poszperałem w necie i znalazłem aktualny rozkład jednej lini pomiędzy Trogir-Slatine-Split . Link do tej linii w poście o taksówkach wodnych , a ja zamieszczam aktualny rozkład .

TROGIR - SLATINE - SPLIT

Iz Trogira Iz Slatina za Split
From Trogir From Slatine to Split
06:00 06:30
11:15 11:45
14:30 15:00
18:30 19:00

SPLIT - SLATINE - TROGIR
From Split From Slatine to Trogir
09:45 10:20
13:00 13:35
16:00 16:35
20:00 20:35

W soboty, niedziele i święta zamiast 6.00 to start jest o 7.30 , ale chyba nikt tak wcześnie nie będzie pływał :) .Ja już odliczam godziny do wyjazdu na Ciovo.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone