Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mieszkaniowych rozterek kilka... :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 28.05.2013 10:30

Ten fiolet jest akurat dosyć ciemny. U siebie widzę trochę jaśniejszy odcień.
Jeżeli chodzi o zimne kolory, to nie wiem jak sprawa wygląda, ale wyczytałam że do małych kuchni wskazane są jasne kolory np biały.
Bądź mądry i pisz wiersze :)

Mam nadzieję, że stolarz trochę pomoże i podpowie. Poza tym czeka mnie kilka o ile nie kilkanaście wycieczek po różnego rodzaju studiach. Wtedy zobaczę jak takie zestawienie wygląda na żywo.

Bardzo dziękuję za opinie. Każda cenna i zapisywana :)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 10:45

Zmywarki wcześniej nie miałam, a od 4 lat ma (45 cm, 2+1 rodzinka, myjemy czasami co 2 dni, czasami codziennie, w zależności od wielkości obiadu i o której wraca się do domu).
Pan M. na początku: po co zmywarka? po co? a teraz sam się cieszy :lol: .
Blisko zmywarki koniecznie zlew, zawsze trzeba jakieś resztki wylać i po co chlapać potem połowę kuchni :?: - zwłaszcza dzieci są w tym mistrzami, wylać resztkę wody do zlewu i odwróconą szklankę nieść do zmywarki - fakt widziany na własne oczy :mrgreen:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 11:07

I NIE przy ścianie!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.05.2013 11:35

FUX napisał(a):I NIE przy ścianie!

A czemu nie przy ścianie?

Przy zlewie to jeszcze ważne jest, bo zmywarka raz, że potrzebuje wody, dwa, że trzeba tę brudną gdzieś odprowadzić, a pod zlewem wszystko jest gotowe.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 11:50

Tak mi stolarz doradził i miał sporo racji.
Wkładając szklankę, kubek z resztka herbaty/kawy, masz 100% szansę popryskać resztkami.
Mamy zlewozmywak, obok zmywarka, a nie pod, dalej 30-ka i ściana.
Czysta. :mrgreen:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 28.05.2013 12:18

Zmywarki nie postawię pod ścianą, ale obok zlewu też stać nie będzie :roll:
Mam już przygotowane podłączenie pod zlew, który będzie narożny, przyłącze pod zmywarkę jest z 1,5m dalej. Niby zrobione było pod pralkę, ale pralkę ładuję do łazienki, więc siłą rzeczy w tym miejscu będzie stała zmywarka.

Zresztą... wygląda to tak :)

18949034_5.jpg
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 12:23

Załóż inny kaloryfer; za bardzo zagraca całe pomieszczenie.
Przeprowadzenie zasilania i odpływu zlewozmywaka, zmywarki żaden problem.
Okap najbliżej wyciągu. Nie łącz płyty indukcyjnej ze zlewozmywakiem.
Nie gostek, co Ci robi aranżacje, przedstawi kilka koncepcji.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 28.05.2013 12:29

FUX napisał(a):Przeprowadzenie zasilania i odpływu zlewozmywaka, zmywarki żaden problem.

Czyli nie będzie problemu z zamontowaniem zmywarki obok zlewu? Zlew chcę zostawić tam, gdzie jest- podoba mi się taki narożny.

FUX napisał(a):Nie łącz płyty indukcyjnej ze zlewozmywakiem.

"Siła" wychodzi ze ściany niedaleko zlewu. Płytę indukcyjną dam trochę bardziej w lewo. Mam nadzieję, że się da? I że bez kucia itd?

Dzięki :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 12:32

Wrzuć fotę tego narożnego.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 28.05.2013 12:36

FUX napisał(a):Wrzuć fotę tego narożnego.

Ale zlewu? :)
Coś takiego. Oczywiście do dopracowania.

zlewozmywakinarozne2.jpg

zlewozmywaki-narozne.jpg
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 12:38

nice
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.05.2013 12:44

FUX napisał(a):Wkładając szklankę, kubek z resztka herbaty/kawy, masz 100% szansę popryskać resztkami.

Kurde, też masz dziecko nie dopijające kawy? :roll:

Mnie już nauczyły, że nawet w wyglądającym na pusty kubku może być woda - ze trzy razy sprzątałem kuchnię i teraz sprawdzam :D

Acha - fusów z kawy i popielniczek z popiołem po papierosach się nie myje, bo to się nie rozkłada tylko osadza się na tym umytym.
Zmywarkę to lepiej wziąć szerszą - na co dzień albo się używa programu połowy wsadu albo, jak mój dzieciak, używa się dwudziestu kubków :), natomiast zaletę szerszej odczuwa się przy gościach.

Roxi napisał(a):Czyli nie będzie problemu z zamontowaniem zmywarki obok zlewu? Zlew chcę zostawić tam, gdzie jest- podoba mi się taki narożny.

A gdzie masz odpływ?

Jak zmywarkę, to zlew bierz mały, taki proforma, żeby warzywa opłukać i kubek umyć.
Brudne wstawiasz do zmywarki, czyste do szafek, ociekacz ci tez nie jest potrzebny.
cronaturki
zbanowany

Postnapisał(a) cronaturki » 28.05.2013 12:47

jeśli ktoś się zastanawia jakiej firmy armaturę wybrać do kuchni lub łazienki - podpowiadam - sam jestem bardzo bardzo zadowolony.

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 12:54

Zlew przesuper, dowiedz się dokładnie z czego jest wykonany i czym można go czyścić, bo nie każdy wszystkim można i czy jest łatwy w utrzymaniu czystości: z niektórych ciężko się domywa, a plamy potrafią niektórych mocno denerwować.

Ja mam zlew narożny (okrągły) i myję w nim warzywa, mięsko, drewniane deski i garnki (mała zmywarka a 100 kubków codziennie do mycia) i zmywarkę mam po lewej stronie zlewu: prawą ręką wylewam resztki, 1/4 obrotu i kubek w zmywarce (testowałam przed układem mebli - mała kuchnia wszystko musi być logicznie ułożone).
A spust mam tylko przy zlewie a zmywarkę wężykami podłączoną - więc odległością się nie przejmuj :D
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 12:55

cronaturki napisał(a):jeśli ktoś się zastanawia jakiej firmy armaturę wybrać do kuchni lub łazienki - podpowiadam - sam jestem bardzo bardzo zadowolony.

Obrazek

Dużo części z Chin pochodzi aktualnie, to już nie to co kiedyś - mam znajomych tam pracujących stąd informacje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mieszkaniowych rozterek kilka... :) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone