Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mieszkaniowych rozterek kilka... :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Mieszkaniowych rozterek kilka... :)

Postnapisał(a) Roxi » 08.04.2013 10:59

Szukam, czytam... zapytam też tutaj :)
Na oku mam mieszkanie, które jest wyposażone właśnie w takie ogrzewanie. Koszt ogrzania 45m plus światło itd, to podobno ok 200zł/miesiąc w czasie zimowym.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w takim rozwiązaniu? Ogrzewanie eco panelami wydaje się być fajnym rozwiązaniem, znacznie obniżającym koszty.
Działa to jakoś tak

Wierzę, że pomożecie :)
Ostatnio edytowano 24.05.2013 10:34 przez Roxi, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty
Re: Ogrzewanie eco panelami

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2013 11:11

Roxi napisał(a):Szukam, czytam... zapytam też tutaj :)
Na oku mam mieszkanie, które jest wyposażone właśnie w takie ogrzewanie. Koszt ogrzania 45m plus światło itd, to podobno ok 200zł w czasie zimowym.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w takim rozwiązaniu? Ogrzewanie eco panelami wydaje się być fajnym rozwiązaniem, znacznie obniżającym koszty.
Działa to jakoś tak

Też o takim rozwiązaniu czytałem i oglądałem na prezentacji. Pewnie taniej, wygodniej... ale ja siebie do "mikrofalówki" bym się nie wstawił. Pamiętaj, to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 08.04.2013 11:15

Sauny na podczerwień pracują na tej samej zasadzie i mówi się, że są dobre dla zdrowotności... sama nie wiem co myśleć. Czytam dalej ;)
marcinbb
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcinbb » 09.04.2013 08:20

"Moc instalowanych paneli to średnio 55 - 65 W/m^2." więc przy salonie wielkości około 20m2 moc paneli wynosić będzie około 1,2 kW. zakładając mieszkanie 60m2 *3 ( nie wiem jak z łazienką czy można stosować takie ogrzewanie w pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności ) 3,6 kW prądu jak dla mnie jest to już stanowczo za dużo.
I przy takim zużyciu wole przesiać się na pompę ciepła powietrze-powietrze, owszem opłacalne to jest kiedy temperatura na zewnątrz nie przekracza -5,-10 stopni jednak w skali roku da większe oszczędności niż te panele. A i jak kolega wcześniej napisał nie mam mikrofalówki nad głową.
A patrząc na cenę 1 panela 900W za 1500 PLN!! jeszcze bardziej przekonuję się ku pompie ciepła.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rafgrzeg » 09.04.2013 19:24

Roxi napisał(a):Szukam, czytam... zapytam też tutaj :)
Na oku mam mieszkanie, które jest wyposażone właśnie w takie ogrzewanie. Koszt ogrzania 45m plus światło itd, to podobno ok 200zł/miesiąc w czasie zimowym.
Działa to jakoś tak

Kurcze na pewno to jest koszt 200 zł/miesiąc za 45m2?
bo jeśli tak to oszczędności w tym nie widzę żadnej...
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 10.04.2013 07:56

W porównaniu do "zwykłego" ogrzewania elektrycznego, oszczędność już bardzo duża. Przyłączenie do sieci miejskiej ma być w przyszłym roku, więc rok trzeba tak ogrzewać.
Tak się zastanawiam, bo mieszkanko baaardzo mi się podoba :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 10.04.2013 12:10

Nie masz gazu u siebie?
Jak z kanałami spalinowymi i wentylacyjnymi?
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 10.04.2013 12:21

FUX napisał(a):Nie masz gazu u siebie?

To nie u mnie.
Szukam mieszkanka i to mi się baardzo spodobało... tylko te eco panele ;) Poza tym ogrzewanie gazowe na pewno będzie wychodziło drożej...

FUX napisał(a):Jak z kanałami spalinowymi i wentylacyjnymi?

Przy tych eco panelach to jest to chyba mało ważny element.

Zresztą chyba i tak odpuszczę, bo stwierdziłam, że 45m to malusio :)
Przekichane takie oglądanie ofert, nawet nie chcę myśleć jakie będzie zamieszanie jak już się na coś zdecyduję. Papiery, dokumenty, zaświadczenia :roll:
:mrgreen:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 10.04.2013 12:24

Pierdylion X sie zastanów. KW i papiery to podstawa!
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 24.05.2013 10:39

Sprawa ogrzewania się wyjaśniła. Pomysł Eco paneli umarł śmiercią naturalną :lol:

Po kupnie mieszkania pojawiło się jednak mnóstwo innych pytań... nie ukrywam, że nie mam żadnego doświadczenia w wyposażaniu np kuchni i jedyne co mi zostaje to pytać, pytać i jeszcze raz pytać :)
Tak na początek- płyta indukcyjna czy "zwykła"?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 24.05.2013 11:02

Indukcja + wymiana garów; sprawdzasz magnesem.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 24.05.2013 13:13

indukcja fajna tylko tak jak FOX pisze trzeba gary wymieniać....ja niestety (1,5 roku temu remont)pozostałam przy gazówce ,choć marzyła mi się elektryczna....jakaś płaska...łatwa do czyszczenia...ale w moim wypadku doszły by koszty zmiany instalacji elektrycznej...coś tam było ,że normalna w bloku ma za małą moc czy coś już nie pamiętam...jakieś wnioski do energetyki.....dużo kucia .....i mam gazową na szklanej szybie.....piekarnik osobno w słupku
rafgrzeg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rafgrzeg » 24.05.2013 16:33

FUX napisał(a):Indukcja + wymiana garów; sprawdzasz magnesem.

a w mojej opinii jeśli ktoś mocno kucharzy to tylko płomień z gazu... no i koniecznie dwa piekarniki :D
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 24.05.2013 16:36

Indukcja - fajna rzecz, ale garnki......wiadomo, ja mam zwykłą i.......jestem zadowolona :wink: :D

A.....do elektrycznej.....mam tzw. siłę :wink:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 24.05.2013 17:11

Gazowa u mnie odpada, pod kuchenkę podciągnięta jest "siła', więc chyba będzie płyta indukcyjna. Co do garnków, to wystarczy tyle, żeby były ferromagnetyczne. Z tego co się dziś wyszperałam i wyczytałam, to takich garnków jest już na rynku dosyć dużo i ceny nie powalają. Przy takiej płycie oszczędza się podobno ok 30% energii... podobno ;)

Meble do kuchni... stolarz i struganie, czy gotowe typu Ikea?
Stolarz droższy, to pewne, ale przynajmniej wykorzysta każdy cm.
Ufff bądź tu mądry :lol:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone