Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
toomas
Cromaniak
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 31.08.2014 13:32

jurgen napisał(a):Ale kto teraz wozi mapy ze sobą, nie mówiąc już o ich używaniu... :oczko_usmiech:

Bez mapy się nie ruszam. Nawigacja w aucie swoją drogą ale mapa i opis punktów węzłowych wykonany samodzielnie rzecz bezcenna.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 31.08.2014 15:15

toomas napisał(a):
jurgen napisał(a):Ale kto teraz wozi mapy ze sobą, nie mówiąc już o ich używaniu... :oczko_usmiech:

Bez mapy się nie ruszam. Nawigacja w aucie swoją drogą ale mapa i opis punktów węzłowych wykonany samodzielnie rzecz bezcenna.

O czym przekonałem się podczas tegorocznej podróży, kiedy padło zasilanie navi. :wink:
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 01.09.2014 10:12

zbych napisał(a):Jadę w piątek w nocy ze śląska do Njivic na Krk, czytam odnośnie objazdu autostrady. Chce jechać z Spielfield do Podlehnika, nastawić omijaj autostrady. Co sądzicie o tej opcji. Znbajomy jechał tak 3 tygodnie temu i mówi że spoko. Pozdrawiam.
P.S. Ma ktoś fajne namiary na kwaterę w Njivicach?

Tak zrobiłem. Tuż po wjeździe do Słowenii w Spilefeld (przed stacja benzynową) zjechałem z autostrady i ustawiłem w nawigacji (TOMTOM) opcję "omijaj drogi płatne". Dojechałem do granicy z HR (Krapina) bez problemów. Polecam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.09.2014 09:32

Przejechane noca DO i w dzien Z ob jazdem. Bez problemow, kapitanie, dobrze TU opisane a TAM oznakowane. Sama Słowenia od mostu do granicy HR to jakas godzinka. Moim zdaniem niewarto placic kasy a autostrade. w tym roku co prawda tylko w 3 auta jechalismy tym objazdem (przypadkowo spotkane oczywuscie) a rok temu w 7 ;) ale i tak sporo ludzi jezdzi. Nie stala tez policja z suszarką, nie bylo korka w obie strony na granicy SLO-HR
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 02.09.2014 09:51

Yankee napisał(a):
kodens79 napisał(a):Po raz kolejny zaliczyłem legendarny objazd i stwierdzam że droga z roku na rok jest w coraz to gorszym stanie .Fakt oszczędza się 30 euro ale moje alumy i sportowe zawieszenie tego nie wytrzymało :( jestem kurna załamany dwie fele do prostowania ucierpiał też mój hokej haratając nim kika razy o asfalt.No cóż byłem świadom wybierając ową drogę ale nie wiedziałem że jest w takim stanie.

8O To chyba jechałeś innym objazdem. Wg mnie z roku na rok jest coraz lepiej - szczególnie że wyremontowany został kawałek gdzie były największe osuwiska zaraz za Mureck.

Rozumiem, że chciałeś udowodnić koledze który jechał autostradą że objazdem będziesz szybciej od niego ? :D

Dokładnie. W zeszłym roku wyremontowano najgorsze odcinki.
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 02.09.2014 09:52

Yankee napisał(a):Dlatego ja zawsze jak jadę do Chorwacji to od razu kupuje sobie winietę powrotną do Austrii z odpowiednio wyciętymi dziurkami na datach. Drugą dziesięciodniowa kasuję od dnia kiedy kończy się ważność pierwszej - tak aby w razie W można było wracać kiedykolwiek (wcześniej).

Stary sprawdzony sposób. :!:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 04.09.2014 06:47

Jadąc w tym roku objazdem (gdzieś ok 2 w nocy) zauważyłem zaraz przed granicznym mostem dwa auta z PL stojące na postojówkach na poboczu. Zaraz jak ich minąłem auta ruszyły i przyczepione do mojego zderzaka jechały cały objazd aż do granicy SLO/HR . Pewnie uznali, że skoro auto na polskich tablicach korzysta z tego przejścia (a nie jedzie autostradą) to będzie jechał objazdem. Może to jest jakiś sposób dla tych którzy boją się samemu ominąć autostradę :D :D :D ???
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 04.09.2014 07:23

Dziękuję za szczegółowe opisy objazdu, z którego skorzystaliśmy w tym roku.
Jadąc do Cro w nocy podczepiliśmy się pod dwa auta Czechów. Była zabawnie w momencie, gdy w Ptuju kazdy z nich pojechał inna drogą. My skorzystaliśmy z opisu z forum i dojechaliśmy bez problemu. Powrót również w nocy, tym razem widziałam, że inni podczepili się do nas. :D
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.09.2014 08:45

arek_sosnowiec napisał(a):Jadąc w tym roku objazdem (gdzieś ok 2 w nocy) zauważyłem zaraz przed granicznym mostem dwa auta z PL stojące na postojówkach na poboczu. Zaraz jak ich minąłem auta ruszyły i przyczepione do mojego zderzaka jechały cały objazd aż do granicy SLO/HR . Pewnie uznali, że skoro auto na polskich tablicach korzysta z tego przejścia (a nie jedzie autostradą) to będzie jechał objazdem. Może to jest jakiś sposób dla tych którzy boją się samemu ominąć autostradę :D :D :D ???

To ja miałem odwrotnie jadąc w tamtą stronę-wjeżdzając na most Mureck-Trate byłem trzeci, bo z naprzeciwka nadjechały dwa samochody z Łodzi i okolic. Jak wjechaliśmy na górę oba zjechały na pobocze i już tam zostały.
Było między 4 a 5 rano... chyba
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 04.09.2014 09:09

arek_sosnowiec napisał(a):Jadąc w tym roku objazdem (gdzieś ok 2 w nocy) zauważyłem zaraz przed granicznym mostem dwa auta z PL stojące na postojówkach na poboczu. Zaraz jak ich minąłem auta ruszyły i przyczepione do mojego zderzaka jechały cały objazd aż do granicy SLO/HR . Pewnie uznali, że skoro auto na polskich tablicach korzysta z tego przejścia (a nie jedzie autostradą) to będzie jechał objazdem. Może to jest jakiś sposób dla tych którzy boją się samemu ominąć autostradę :D :D :D ???

Pewnie jechali po raz pierwszy i nie do końca znali drogę. Zawsze lepiej jechać za kimś kto zna objazd... :D
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 04.09.2014 09:25

ja, po tegorocznych doświadczeniach ze słoweńską autostradą, w 2015 roku pojadę tak:
https://www.google.pl/maps/dir/46.70695 ... !3e0?hl=pl
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 04.09.2014 09:30

maluszek napisał(a):

Pewnie jechali po raz pierwszy i nie do końca znali drogę. Zawsze lepiej jechać za kimś kto zna objazd... :D

Tym bardziej, że to żaden problem dla tego który drogę zna. Nawet cieszę się, że choć trochę nieświadomie to jednak mogłem im pomóc. A dlatego o tym piszę, bo może ktoś zrobi podobnie w przyszłym roku, bo wg mnie to fajny pomysł do wykorzystania właśnie przez te osoby, które jadą pierwszy raz ... :D :papa:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.09.2014 11:18

arek_sosnowiec napisał(a):
maluszek napisał(a):

Tym bardziej, że to żaden problem dla tego który drogę zna. Nawet cieszę się, że choć trochę nieświadomie to jednak mogłem im pomóc. A dlatego o tym piszę, bo może ktoś zrobi podobnie w przyszłym roku, bo wg mnie to fajny pomysł do wykorzystania właśnie przez te osoby, które jadą pierwszy raz ... :D :papa:

Zgadza się, wracając w ten sposób prowadziłem Czecha od Ptuja.
Mógł tylko jechać nieco dalej ode mnie (a nie 20 do 30 metrów). Przecież bym mu nie uciekł 8)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 12.09.2014 21:58

A ja po tegorocznym wyjeździe stwierdzam że droga na objeździe coraz gorsza. Niestety wzmożony ruch robi swoje.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 13.09.2014 18:49

toomas napisał(a):A ja po tegorocznym wyjeździe stwierdzam że droga na objeździe coraz gorsza. Niestety wzmożony ruch robi swoje.

nie zauważyliśmy gorszej drogi.... droga całkiem niezła...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone