Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja
napisał(a) kamzio » 09.03.2017 15:32
wielbiciel napisał(a):paulr napisał(a):Starczy że przeniosą znak winiety kawałek w stronę zagranicy z cro.
takie drogi oddaje się odcinkami tj. od węzła do węzła
Dokładnie. Zbyt dużym kosztem jest budowanie łączników A-DK w szczerym polu. Zwiększałoby to koszty inwestycji. A tych co chcą objechać autostradę nie odstraszą przesunięciem obszaru obowiązywania winiet.
Edit nr 1:
Znalazłem jeszcze na stronach DARS - zarządcy słoweńskich autostrad, że inwestycja Ptuj (Draženci) – Gruškovje/HR podzielona jest na dwa etapy, które dzieli magiczna długość 7,2 km.
Terminy wykonania:
I etap - od 08.2015-11.2017, w tym dwa węzły (priključki) LANCOVA (2 km na płd. od Ptuja) i PODLEHNIK (5,5 km na płd. od Ptuja - węzła Draženci)
II etap - do końca 2018 roku.
Niewykluczone więc, że jeśli wyrobią się do wakacji (a wcześniejsze wykonanie inwestycji drogowych nie jest rzadko spotykane) to nawet do węzła PODLEHNIK pociągną winietowanie przejazdu.
Edit nr 2:
Czy ktoś podejmie się przetłumaczenia tego tekstu w ramce? Znalazłem go na stronie DARS (z dnia 19.12.2016) i wydaje mi się, że wskazuje on, że od nowego sezonu (2017) dopuszczony zostanie ruch jedną nitką z prędkością 50km/h do węzła Podlehnik. Ale nie przesądzam. Poproszę kogoś kompetentnego o przetłumaczenie. Dzięki
Graditev odseka podravske avtoceste A4 med Draženci (Ptujem) in Gruškovjem, ki jo sofinancira Evropska unija, poteka skladno z načrtom. Potem ko je promet septembra letos stekel promet po prvih treh kilometrih smernega vozišča avtoceste od razcepa Draženci proti Gruškovju, smo konec minulega tedna prometu predali še preostali del do Podlehnika. To pomeni, da sedaj promet poteka po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno v razdalji nekaj več kot sedem kilometrov, ob omejenih hitrosti vožnje (gradbiščni promet) 50 km/h. Promet bo tako urejen tudi v prihodnji turistični sezoni.
Potem ko je bila 17. novembra letos prebita prva cev predora Log, je izvajalec drugo cev prebila teden dni pozneje, 24. novembra.
- Załączniki:
-