Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja
napisał(a) wielbiciel » 21.02.2017 10:06
Venom555 napisał(a):walp napisał(a):To jest zrozumiałe. Mamy tu do czynienia ze stosunkiem cena/długość płatnego odcinka.
W Słowenii zawsze tak było - jak pamiętam bodaj w 2000 roku były niesamowite korki przed ich pseudo autostrada , która miała chyba z 800 metrów i płaciło się za nią 80 €centów.
Znaleźli sposób na kasę od turystów. Objazdy nie wchodziły w gre bo w Chorwacji nie było autostrad jak obecnie.
Dokładnie tak było, w 1999 wjeżdżało się a tu zonk płać euro lub ichnie sity, już nawet nie pamiętam jak się nazywała ich waluta. A kantoru nie było, bankomatu też, jacyś dobrzy rodacy z kolejki pomogli 1Euro. Drugim takim miejscem były bramki za Lublaną w kier. Koper, to takie Lučko było. Jak pomyślę co by się dziś działo na tych bramkach w okolicy Lublany... dużo chleba na podróż by trzeba by brać. No ale poszli po rozum do głowy i winiety wprowadzili.
Wracając na bramkach w Celje brakło mi kasy (zmianę cen zrobili) i musiałem się wycofać (jaki cyrk był..) i pojechałem wymuszonym objazdem tak:
https://www.google.pl/maps/dir/46.27467 ... !3e0?hl=plPogranicznik na granicy Sło-A kilka razy sprawdzał dokumenty, chyba pierwszy raz takie paszporty widział, ale pojechaliśmy i wcale się nie spiesząc w Graz na autostradzie spotykamy samochody co stały w kolejce do bramek słoweńskich przed Celje obok nas. Dziwne to było, my za darmo z nowymi widokami dłuższą drogą przez góry i w tym czasie i miejscu się spotykamy.
Tak więc objazdy autostrady nie zawsze oznaczają dłuższy czas przejazdu i jak ten "nowy" przez M-L-P-Cvetlin może być w godzinach porannych w sezonie szybszy niż dojazd dotychczasowy Ptuj-granica ze względu na korek jaki w ostatnich latach występuje na autostradzie. Nocą to tylko ekonomiczne uzasadnienie ma. Dlatego w zależności o jakiej porze doby jedziemy tak powinniśmy dostosować trasę podróży aby wygodnie było a nie zawsze tanio.
A koszty, każdy z nas inaczej je odbiera i na pewno znajdzie uzasadnienie do ich potwierdzenia lub zanegowania.