Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowicjusz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcjan
Autostopowicz
Nowicjusz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcjan » 20.05.2007 07:11

Witam!
Zamierzam we wrześniu wybrać się na Chorwację samochodem z żoną i 2,5 letnim synem. Nie mam pojęcia gdzie warto się wybrać, gdzie nocować i co zwiedzić. Czy ktoś życzliwy może mi coś doradzić, podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.05.2007 07:51

Witamy.
Najpierw poszukaj tutaj https://www.cro.pl/forum/viewforum.php?f=19
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 20.05.2007 08:58

marcjan napisał(a):Witam!
Zamierzam we wrześniu wybrać się na Chorwację (...)

Boże! Zlitujcie się!! NA Chorwację?!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2007 09:55

Ostatnio dowiedziałem się, że jedzie się NA Mazury ;), a nie DO Mazur więc mozna jechać również NA Chorwację wg polonistów specjalistów językoznawców i DO Chorwacji i NA Chorwację jest prawidłowo :!:
Także język ŻYJE :!:

EDIT:
"Na Chorwację" jest nieprawidłowym zwrotem :!:
źródło 1
źródło 2
Ostatnio edytowano 24.05.2007 15:23 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 20.05.2007 10:19

Jakoś mnie to mimo wszystko nie przekonuje.. Po prostu "na Chorwację" nie pasuje mi i już. Tak to z kobietami już bywa :lol:

Ps. A skąd wiesz, Leszku, że poloniści uznali "na Chorwację" za poprawne? Troszkę poszukałam (google wszechmogące :roll: :wink: ), ale jakoś nic nie mogłam znaleźć..
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2007 12:28

Jak to Rysio mówi, wiem to od "głów od 100 książek" ;)
Pozdrav :papa:
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.05.2007 12:33

marcjan napisał(a):
Witam!
Zamierzam we wrześniu wybrać się na Chorwację (...)

Boże! Zlitujcie się!! NA Chorwację?!

no i po co to : | każdy pisze jak chce :) może dziwnie brzmi ;P ale tak marcjan napisal :) i ok :) " u mnie też ludzie mowia jadę na Poznań :)) hehe ;) i jakoś ;P igornuje ;P to :) ;] więc ;P nie zwracajcie uwagi na takie kwestie droga martito :)) ;] ale w koncu kobiety eheh :)
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 20.05.2007 13:17

:) swoją drogą krytyki wiele a odpowiedzi na zapytanie zero....:):):)
ot ludzkie jest to cro-forum :):):)...

Zapraszam na Pag Marcjan ! Świetna atmosfera, fajni ludzie, zatoka swoiście urokliwa i co ważne dzieciaki też maja gdzie sie wyszaleć.
Reszta na stronie o Pagu - http://www.pag.republika.pl
W pobliżu znany Zadar, Novaljia, Żrce oraz inne atrakcje jak eskapada statkiem na Fisch Picknik , Narodowy Park Kornatii , oraz jak jedziesz autem to nie zapomnij o Plitvicach !!! KOniecznie ! Reszte zapewnie zachwalą i podpowiedzą co i jak nasi Cromaniacy z Forum ... :):)

Pozdrawiam :):)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.05.2007 13:50

[quote="Asia&Grześ"]:) swoją drogą krytyki wiele a odpowiedzi na zapytanie zero....:):):)
ot ludzkie jest to cro-forum :):):)...

zgadzam sie z tobą w 100 % :)) pozdrawaim :)
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 21.05.2007 21:26

Krytyki na forum mnóstwo i nie tylko co do poprawnej polszczyzny.. A jednak skoro jesteśmy Polakami wypadałoby chyba poprawnie się posługiwać naszym językiem :wink:
Ps. Nie napisałam tego przecież przez złośliwość więc nie bierzcie tego tak do serca :lol: A poza tym nie tylko kobiety zwracają na to uwagę.. Mistrzem w poprawnej polszczyźnie jest Rysio :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.05.2007 07:22

my bylismy na istrii bo najblizej i bardzo duzo plaz fkk a to dla nas wazne. jest tam kilka pieknych, klimatycznych nadmorskich starych miateczek i przez tydzien mozna w miare dokladnie wszystko zwiedzic i pieknie sie opalic. woda czysta, plaza skalista wiec nie maci sie z piachem. ceny moze nieco wyzsze ale za to blizej wiec na jedno wyjdzie
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 23.05.2007 22:44

Witaj Marcjan.Hm... a ja zastanawiam sie czy gdzies w Chorwacji jest zle :) chyba nie :D Ale moja propozycja to np.do Makarskiej.Piszesz ze masz syneczka to wazne chyba bedzie ze jest tam dluga plaza z drobnych kamieni a nie skalista i plytko z brzegu.Wzdluz brzegu ciagna sie chyba z kilometr same kafejki,restauracje jest w czym wybierac.Ladny rynek i bazar obok.Z portu mozesz sie dostac na pobliskie wyspy Hvar,Brać chyba 4 EU za osobe.Dobre miejsce wypadowe samochodem Omiś,Split,Trogir.Albo wycieczka samochodem na szczyt sw.Jure,droga tam prowadzi samymi serpentynami z jednej strony zachaczasz prawie lusterkami o skaly a z drugiej przepasc 8O to sie pamieta :D i ten troche ksiezycowy krajobraz.A ja nastepnym razem chyba do Omiś.Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2007 14:19

Marcjan, jeśli jedziesz do Chorwacji to poczytaj moją relację we wspomnieniach. Ja też byłem w Chorwacji z 2,5 rocznym synem (oczywiście z żoną również ;)) w 2003 roku. Jechałem gdzie mi się spodobało. I tam zostawaliśmy. W Dalmacji najdalej byłem w Sibeniku wtedy. A zrobiliśmy niesamowitą objazdówkę po wybrzeżu Chorwacji.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 29.05.2007 09:27

ALE ŻEŚCIE SIĘ DOCZEPILI. CZŁOWIEK PROSI O POMOC A WY DYSKUSCJA CZY POPRAWNIE NAPISAŁ CZY NIE. WSTYD...........
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.05.2007 09:40

2salamandra22 napisał(a):ALE ŻEŚCIE SIĘ DOCZEPILI. CZŁOWIEK PROSI O POMOC A WY DYSKUSCJA CZY POPRAWNIE NAPISAŁ CZY NIE. WSTYD...........

Jesteś nowicjuszką na forum... ok. Więc wytłumaczę Ci, że wielkie litery oznaczają krzyk i nikt tu wielkimi literami nie pisze więc również i Ciebie proszę :!: o nie używanie wielkich liter.
I wcale nie jest wstydem jeśli ktoś usiłuje komuś wytłumaczyć, że źle pisze, żeby nie popełniał błędów, a że wywiązuje się z tego tytułu dyskusja to chyba dobrze. Po to jest forum, a i odpowiedzi merytoryczne również dostał.
Reasumując.... ja się nie wstydzę :D
Pozdrav :papa:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone