Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nietypowe pouczenie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 13:58

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Chyba można mieć swoje zdanie ? :)

P.S. A tak odnośnie tego usiłowania zabójstwa, niestety mogło się to różnie skończyć co nawet rzecznik policji skwitował, że policjantka zagroziła bezpieczeństwo pieszej. Czyli co to znaczy wg Ciebie ?
Art. 26.1. Kodeksu drogowego: "Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu".

No nie przesadzaj, to co powiedział rzecznik Policji to jest naruszenie art. 86 kodeksu wykroczeń i nie ma nic wspólnego z zabójstwem.

Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany
zachować szczególną ostrożność.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 14:01

Coś ci się z cytatami pomyliło...
A poza tym moje zdanie nie musi być zdaniem prokuratora.
I skonczyłam na ten temat. Reszta to bicie piany.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 14:06

woka napisał(a):
nowotarżanin napisał(a):Małe sprostowanie to raczej nie było ORMO tylko patrol ZOMO lub ROMO.

Były i takie. Jednak w tym czasie, w Warszawie, przynajmniej na moim odcinku patrolowania było ORMO. Brodaci, wąsaci, .... różni.

Wydaje mi się, że jednak ROMO ( Rezerwowe Oddziały Milicji Obywatelskiej ) to byli żołnierze rezerwy, którzy zasadniczą służbę wojskową odbywali w jednostkach wojskowych podległych MSW, a w stanie wojennym byli jako rezerwiści wcielani właśnie do ROMO, dlatego mogli być brodaci, wąsaci....różni :mrgreen:
Ostatnio edytowano 30.12.2014 14:13 przez nowotarżanin, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 14:07

Vjetar napisał(a):(bo lepsze żarcie, bliżej domu, etc.)

Lepsze żarcie? :) Dobry żart :) Argumentem mogła być rzeczywiście odległość do domu. I często odbywało się to na zasadzie propozycji nie do odrzucenia :)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 14:09

Blaugrana napisał(a):Coś ci się z cytatami pomyliło...
A poza tym moje zdanie nie musi być zdaniem prokuratora.
I skonczyłam na ten temat. Reszta to bicie piany.

Ok masz rację, nie ma sensu bić piany, w jednym na pewno się zgadzamy policjantka zachowała się głupio i nie profesjonalnie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.12.2014 14:18

Policjantka za to wykroczenie otrzymała 16 pkt. karnych i zabrali jej prawo jazdy.
Styknie?
Wg mnie tak.
A jeżeli ktoś chce z tego robić usiłowanie zabójstwa, to aż się prosi o wizytę u specjalisty.
Wybitnego.

Ciebie realista natomiast nie bardzo rozumiem.
Z tego co pamiętam, zawsze i wszędzie byłeś przeciwnikiem dawania większych uprawnień.
A tutaj:
realista2 napisał(a):Policja z tą swoją statystyką ponad wszystko zasługuje na krytykę, ale nie tym razem.

I to w przypadku, kiedy właśnie na tę krytykę ZASŁUGUJE!

Idąc tym tokiem rozumowania, zamiast wypisywać mandat, powinienem na komendzie obić Ci gębę?
Finansowo na tym jesteś do przodu, a twarz się wygoi.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 15:06

Woka, wiedziałem, że Ty stary trep jesteś :) I wychodzi na to, że sługus komuny :mrgreen: Może to w Ciebie w stanie wojennym śnieżkami rzucałem? :lol: Powinienem być kombatantem, jak tamtych dwoje ;)
W tej rozmowie jak wszędzie, ile osób tyle zdań :)
A specjalista przydałby się komuś innemu. Na kompleksy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.12.2014 16:28

Bocian napisał(a): I wychodzi na to, że sługus komuny :mrgreen: Może to w Ciebie w stanie wojennym śnieżkami rzucałem? :lol: Powinienem być kombatantem, jak tamtych dwoje ;) ....

:wink:
Z całą pewnością nie sługus komuny ( z szacunkiem dla tej "komuny" właściwie rozumianej).
Mając na uwadze fakty z mojego życia to ..... kombatant. Karany przez tą "komunę" za ....... ślub kościelny. ( to nie żart, takie były czasy).
Kurde, chyba napiszę o tym do biskupa. Bede se męczennikiem wiary. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 16:31

woka napisał(a):Kurde, chyba napiszę o tym do biskupa. Bede se męczennikiem wiary. :wink:

Tu się zapisz :) Brygady Męczenników Al-Aksy :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 16:40

Fajny wątek :lol: (wkrótce dobije do rozmiarów wątku pt. "Objazd autostrady w Słowenii" :wink: )
Okazuje się, że sporo osób przekroczyło przepisy :roll: :
- babcia wlazła z wysepki na czerwonym, a na pewno na "pomarańczowym, czyli żłótoczerwonym",
- policjantka ruszyła, gdy ktoś był na pasach i pogoniła babcię zajeżdżając drogę "tym z prawej",
- Woka namierzył pijaną parę po godzinie policyjnej i nie mieli dokumentów - złamali ówczesne prawo :!: (może Cromaniacy :?: :roll: ), ci go wk.....li i przekazał ich ORMO-wcom, którzy im wpieprzyli... :?
...itd. itp.
Łatwo ferujemy wyroki i oceny, ale chyba czasami zapominamy o starej zasadzie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
- jeśli "tytułowa" babcia to nasza Mama :?: , czy trzeba ją było (mimo jej błędu) pogonić z pasów :?: czy nadal to ta głupia baba co wlazła na czerwonym :?:
- jeśli policjantka to nasza córka lub siostra, która jest w porządku, ale popełniła (głupi) błąd, to wywalić ją od razu z pracy (służby) na zbity pysk :?:
Z dawniejszych czasów:
- czy ZOMO-wiec bijący pałą po głowie człowieka na chodniku, bo taki dostał rozkaz, jest niewinny :?: ,
- czy dowódca takiego ZOMO-wca wydając rozkaz o "czyszczeniu ul. Grabiszyńskiej we Wrocku z elementów antysocjalistycznych" (polecenie autentyczne słyszane przeze mnie z suczego megafonu) jest winny zachowaniu podlegających mu ludzi zmierzających do zabicia pałą cywili :?:
No właśnie...ocena wg mnie nie jest prosta i jednoznaczna...zależy od punktu duposiedzenia :wink: ...bo są trzy rodzaje prawd...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.12.2014 16:52

nowotarżanin napisał(a):Wydaje mi się, że jednak ROMO ( Rezerwowe Oddziały Milicji Obywatelskiej ) to byli żołnierze rezerwy, którzy zasadniczą służbę wojskową odbywali w jednostkach wojskowych podległych MSW, a w stanie wojennym byli jako rezerwiści wcielani właśnie do ROMO, dlatego mogli być brodaci, wąsaci....różni :mrgreen:

Z pełnym szacunkiem do Ciebie ale to ja tam byłem a nie Ty.
Nie myśl, że nie rozróżniam napisów na hełmach (takie kaski) i napisu. Ponadto, nigdy nie neguję zdania osoby która w danym zdarzeniu brała osobisty udział. W tym przypadku, ja nie teoretyk. Osobiście nie mam zdjęcia ale kolega ma zrobione w tamtym czasie i nawet ładnie wyszło (jest wyraźne). Ja trzeba to go poproszę.
Nowotarżanin ...... jeżeli masz inne dane, inne źródła - masz okazję je skorygować.
Stan wojenny wybuchł 13 grudnia. To wszyscy wiedzą. Dla mnie jest inna data. Wcześniejsza. Ale tutaj nie o tym.
Pozdrawiam. :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 16:53

Nie dobije Sławciu, nie dobije :) Jeszcze trochę a straci na popularności albo go zamkną :lol:
- jeśli "tytułowa" babcia to nasza Mama :?: , czy trzeba ją było (mimo jej błędu) pogonić z pasów :?: czy nadal to ta głupia baba co wlazła na czerwonym :?:

:lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 16:54

woka napisał(a):Z pełnym szacunkiem do Ciebie ale to ja tam byłem a nie Ty.

No chyba, że był w tej parze :mrgreen:
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 17:46

Bocian napisał(a):

No chyba, że był w tej parze :mrgreen:

W tej parze na pewno nie byłem :oczko_usmiech:

Nie myśl, że nie rozróżniam napisów na hełmach (takie kaski) i napisu. Ponadto, nigdy nie neguję zdania osoby która w danym zdarzeniu brała osobisty udział. W tym przypadku, ja nie teoretyk.:

Nie było moim zamiarem negowanie Twojego zdania, masz rację Ty tam byłeś a nie ja - też nie teoretyk :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.12.2014 19:25

nowotarżanin napisał(a): - też nie teoretyk :papa:

Nie jestem specem od tych formacji. Piszę to co widziałem, reszta poza moim zasięgiem zainteresowań.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone