Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nietypowe pouczenie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 29.12.2014 18:09

Wracają stare czasy. Pan rzecznik wygłosił oficjalną opinię, a prywatnie pewnie jest innego zdania.
Odpowiedz. Zamiast nazwijmy to, niekonwencjonalnego działania które nie stanowiło żadnego zagrożenia, a skutek wychowawczy jak najbardziej, lepiej było wystawić mandat, czy tak?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 18:16

Nie wiem kogo pytasz, jeśli mnie to powiem tak, że rzecznik jest od mówienia tego co odpowiada firmie a nie tego co myśli. I tak było, jest i będzie i żadne stare czasy nie maja nic do tego. Jest rzecznikiem komendanta a nie swoim.
Taki sam skutek mogłoby wywołać oddanie trzech strzałów w powietrze, w sumie bez skutkowe a babcia z galopu w kłus przeszłaby w okolicach mennicy. Można było, co robi sie często, zamiauczeć sygnałami i babcia jak Beamon doskoczyłaby do krawężnika. I nie trzeba jej karać mandatem karnym, za coś takiego wystarczyło ją zjebać czyli pouczyć bo szkoda czasu na pisanie mandatu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 18:20

Nie rozumiem co znaczy, że"wracają stare czasy"...
Współcześnie rzecznik jakiejś instytucji powinien wypowiadać swoje zdanie ? Byłby wtedy rzecznikiem czy prywatną osobą ?
Według mnie nie było to "niekonwencjonalne działanie". Można jej było dać w spokoju przejść przez pasy bez żadnego pouczania.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 18:23

Blaugrana napisał(a):Można jej było dać w spokoju przejść przez pasy bez żadnego pouczania.

I zaraz by ktoś nagrał jak babcie zapycha na czerwonym przed maską radiowozu a policjanci to zlewają :) Nie jarzysz, że doopa zawsze z tyłu? Poczytaj sobie w necie ile jest filmików z radiowozami parkującymi wg autorów w niedozwolonych miejscach lub jadących niezgodnie z przepisami :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 18:24

Bocian napisał(a):Taki sam skutek mogłoby wywołać oddanie trzech strzałów w powietrze, w sumie bez skutkowe a babcia z galopu w kłus przeszłaby w okolicach mennicy.

Jak na Dzikim Zachodzie :)
A potem rozlepić plakaty ze zdjęciem babci z napisem "Poszukiwana" :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 18:26

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Można jej było dać w spokoju przejść przez pasy bez żadnego pouczania.

I zaraz by ktoś nagrał jak babcie zapycha na czerwonym przed maską radiowozu a policjanci to zlewają :) Nie jarzysz, że doopa zawsze z tyłu? Poczytaj sobie w necie ile jest filmików z radiowozami parkującymi wg autorów w niedozwolonych miejscach lub jadących niezgodnie z przepisami :)

Myślisz że internauci oburzyliby się że policjanci babci nie ścignęli ?
Raczej wręcz przeciwnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 18:34

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Myślisz że internauci oburzyliby się że policjanci babci nie ścignęli ?
Raczej wręcz przeciwnie.

Myślę, że kij zawsze sie znajdzie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 18:35

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):Taki sam skutek mogłoby wywołać oddanie trzech strzałów w powietrze, w sumie bez skutkowe a babcia z galopu w kłus przeszłaby w okolicach mennicy.

Jak na Dzikim Zachodzie :)
A potem rozlepić plakaty ze zdjęciem babci z napisem "Poszukiwana" :)

Tak naprawdę to był on :)
Obrazek
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 29.12.2014 18:46

Ja bym dał tej policjantce nagrodę. Babcia naukę zapamięta, a jej skromny budżet emeryta nie ucierpi, a że działanie niekonwencjonalne..? Żadne dobro babci nie ucierpiało, a skutek jest.
Wolę policję w takiej roli niż w roli poborcy podatkowego,a w takiej widzi ją nasza władza (klasa polityczna jak o sobie mówią )
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 18:50

realista2 napisał(a):Ja bym dał tej policjantce nagrodę. Babcia naukę zapamięta, a jej skromny budżet emeryta nie ucierpi, a że działanie niekonwencjonalne..? Żadne dobro babci nie ucierpiało, a skutek jest.
Wolę policję w takiej roli niż w roli poborcy podatkowego,a w takiej widzi ją nasza władza (klasa polityczna jak o sobie mówią )

Tak jak pisałem, trzy strzały w górę a najlepiej miedzy nogi w asfalt lepiej by zapamiętała :) Budżetu nie trzeba uszczuplać, to nie obowiązek. Czytasz tylko swoje posty? :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 29.12.2014 19:18

Czytam innych, czasem nawet cytuję i na dodatek żyję w tym naszym fiskalnym świecie. Pouczenie to piękna rzecz, podobno ktoś kiedyś je nawet otrzymał zamiast mandatu, ale dawno już o takim szczęściarzu wszelki słuch zaginął. Mandat , mandat i jeszcze raz mandat tego sobie życzy góra. Pan karze sługa musi. Czy chce czy nie chce.
Dlatego tak mnie cieszy inicjatywa która wyłamuje się z tego schematu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 19:32

realista2 napisał(a):Czytam innych, czasem nawet cytuję i na dodatek żyję w tym naszym fiskalnym świecie. Pouczenie to piękna rzecz, podobno ktoś kiedyś je nawet otrzymał zamiast mandatu, ale dawno już o takim szczęściarzu wszelki słuch zaginął. Mandat , mandat i jeszcze raz mandat tego sobie życzy góra. Pan karze sługa musi. Czy chce czy nie chce.
Dlatego tak mnie cieszy inicjatywa która wyłamuje się z tego schematu.

Obrazek
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.12.2014 00:44

Bocian napisał(a):Tak jak pisałem, trzy strzały w górę a najlepiej miedzy nogi w asfalt lepiej by zapamiętała :)

A z naboi nie musicie się rozliczać?

Generalnie zgadzam się z realistą, że lepsze "nietypowe pouczenie" niż mandat... pod warunkiem, że forma tego pouczenia nie stwarza dla nikogo żadnego zagrożenia. A ta sytuacja takie zagrożenie stwarzała. Nie tyle dla staruszki (bo nie wiemy w jakiej była formie - choć widać, że dobrej :) ), ile dla samochodów ruszających ze świateł z prawego pasa. Gdyby inny kierowca został przyłapany na takim przewinieniu zapewne dostałby bolesny mandat okraszony pokaźną ilością punktów karnych. Jeśli już chcieli babcię pouczyć, wystarczyło włączyć koguta, zjechać wolno na prawy pas, wyjść z samochodu i zrobić co trzeba. No ale to wymagało odrobiny wysiłku a na zewnątrz jak widać było zimno. No i wyszło jak wyszło...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 10:20

Trzeci i ostatni raz pisze :) Nikt nie musiał jej wystawiać mandatu. Kobita powinna być pouczona lub po prostu pogoniona sygnałami.
Oczywiście, że policjant musi rozliczać się z zużytej amunicji. Napisałby notatkę z wykorzystania broni palnej w celu przyspieszenia ruchów babci na przejściu dla pieszych :) Tak samo policjantka powinna napisać notatkę że użyła pojazdu służbowego jako środka przymusu bezpośredniego w takim samym celu bo szkoda jej się zrobiło babci i wolała przejechać jej po piętach niż karać mandatem karnym czym spowodowałaby nieodwracalne skutki niszcząc jej budżet domowy :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.12.2014 11:53

realista2 napisał(a):„Kobieta ( chyba wcale nie taka staruszka, bo gładko podskoczyła i szybciutko pobiegła)

Czy Twoja opinia byłaby taka sama gdybyś na filmie rozpoznał swoją babcię np ?

Ludzie starsi inaczej postrzegają świat, być może dla niej drugi etap przejścia to ciągle to samo przejście.

Ja na filmie nie widziałem, żeby gładko i szybko podbiegła, szybciej niż sądzisz będziesz tak podbiegał, więc więcej szacunku i zrozumienia dla wieku kolego życzę.

anakin napisał(a):
realista2 napisał(a):Ja bym odbierał zachowanie policjantki jako forma pouczenia.

Sprawca (czyt.staruszka) podjęła próbę ucieczki, więc zasadnym było otworzyć prawe przednie drzwi radiowozu, żeby takowe (pouczenie) odniosło zamierzony skutek.
Do ukarania więc i kierowca (bo nie trafił) i "prawy", bo nie wykorzystał wszelkich dostępnych środków tzw.oddziaływania prewencyjnego.

A ja zrozumiałem, że to olimpijczyk w przebraniu :mrgreen:

Zachowanie policjantki było szczytem debilizmu. Ktoś w tv powiedział, że policjantka mogła pomóc przejść przez przejście, gdyby policjantka, pasażerka w radiowozie wyszła i ruchem ręki wstrzymała ruch ( mimo, że kierowcy obok nie ruszyli na łowy ) to filmik też zapewne trafiłby do tv, ale dzisiaj rozmawialibyśmy o przyzwoitych ludziach w policji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone