Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nietypowe pouczenie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 30.12.2014 12:15

kaszubskiexpress napisał(a):
realista2 napisał(a):„Kobieta ( chyba wcale nie taka staruszka, bo gładko podskoczyła i szybciutko pobiegła)

Czy Twoja opinia byłaby taka sama gdybyś na filmie rozpoznał swoją babcię np ?

Gdybyś uważnie czytał to zorientowałbyś się, że to nie moje słowa tylko cytat.
Gdybyś zadał sobie nieco więcej trudu przed wygłaszaniem opinii i przeczytał inne posty to zrozumiałbyś, że tak naprawdę ta sytuacja to tylko ilustracja problemu polegającego na zawężeniu działania policji do wystawiania mandatów w przepadku wykroczeń i zaniechaniu innych działań nie wiążących się z dolegliwością finansową.
To co zrobiła policjantka może nie było za mądre, ale przynajmniej wykazała inicjatywę.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 12:22

No to ja ci życzę aby jakiś policjant wykazał się inicjatywa w sposób jaki ja opisywałem :)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.12.2014 12:25

realista2 napisał(a):Gdybyś uważnie czytał to zorientowałbyś się, że to nie moje słowa tylko cytat.

Ależ ja czytam bardzo uważniem bo to chyba Twoje słowa....
realista2 napisał(a):Jeden z internautów celnie to skomentował cyt.:

realista2 napisał(a):To co zrobiła policjantka może nie było za mądre, ale przynajmniej wykazała inicjatywę.

Nieustannie Bravo. 8O
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 12:27

kaszubskiexpress napisał(a):Zachowanie policjantki było szczytem debilizmu. Ktoś w tv powiedział, że policjantka mogła pomóc przejść przez przejście, gdyby policjantka, pasażerka w radiowozie wyszła i ruchem ręki wstrzymała ruch ( mimo, że kierowcy obok nie ruszyli na łowy ) to filmik też zapewne trafiłby do tv, ale dzisiaj rozmawialibyśmy o przyzwoitych ludziach w policji.

Zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią.
Nie rozumiem prób wybielania policjantki.
Jako zywo przypomina się przysłowie - z drogi śledzie, władza jedzie.
Wyraźne nadużycie władzy. W odwrotnej sytuacji delikwent by już siedział w pierdlu.
I bardzo dobrze, że teraz co drugi samochód ma zamontowaną kamerę z tesco i ludzie takie sytuacje filmują.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 12:35

Blaugrana napisał(a):Wyraźne nadużycie władzy. W odwrotnej sytuacji delikwent by już siedział w pierdlu.
I bardzo dobrze, że teraz co drugi samochód ma zamontowaną kamerę z tesco i ludzie takie sytuacje filmują.

Znaczy gdyby babcia wskoczyła na jadący radiowóz? :)
Nikt by nigdzie nie siedział, nie ma co nakręcać spiralki :) Zaraz się okaże , że ta policjantka od miesięcy tędy jeździła bo polowała na tę babcię :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 12:38

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Wyraźne nadużycie władzy. W odwrotnej sytuacji delikwent by już siedział w pierdlu.

Nikt by nigdzie nie siedział, nie ma co nakręcać spiralki :) Zaraz się okaże , że ta policjantka od miesięcy tędy jeździła bo polowała na tę babcię :mrgreen:

Gdyby ktoś tak "pogonił" policjanta...
Spiralka ? Ja jej nie nakręcam. Tak uważam.
Chyba można mieć swoje zdanie ? :)
nowotarżanin
Cromaniak

Postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 13:01

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Można i należy mieć swoje zdanie, ale waż argumenty i zanim zaczniesz szafować stwierdzeniami o wyraźnym nadużyciu władzy, oraz że inna osoba by już za to siedziała w pierdlu pomyśl przez chwilę jak na drodze zachowują się piesi, przecież czasami to "święte krowy" stwarzające realne zagrożenie dla siebie i innych. Zachowanie policjantki było owszem nie profesjonalne, ale naprawdę niektóre stwierdzenia i niektóre media wyraźnie nakręcają spiralę, aby tylko dokopać Policji.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 13:14

nowotarżanin napisał(a):
Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Można i należy mieć swoje zdanie, ale waż argumenty i zanim zaczniesz szafować stwierdzeniami o wyraźnym nadużyciu władzy, oraz że inna osoba by już za to siedziała w pierdlu pomyśl przez chwilę jak na drodze zachowują się piesi, przecież czasami to "święte krowy" stwarzające realne zagrożenie dla siebie i innych. Zachowanie policjantki było owszem nie profesjonalne, ale naprawdę niektóre stwierdzenia i niektóre media wyraźnie nakręcają spiralę, aby tylko dokopać Policji.

Nie zauważyłam by media jakoś specjalnie podgrzewały ten temat by dokopać policji.
Nie ja też założyłam ten wątek.
I nie jest też moim zamiarem dokopywanie policji.
Moje stwierdzenia są tylko moimi stwierdzeniami, tak jak innych wypowiadających się w tym wątku, nie mają żadnej mocy sprawczej.
Zachowanie policjantki było groteskowe, wręcz niepoczytalne. I oceniam jej konkretne zachowanie a nie całej policji.
nowotarżanin
Cromaniak

Postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 13:25

TVN jak zwykle próbował podgrzewać temat, szanuję Twoje zdanie i nie zamierzam bronić nie profesjonalnego zachowania tej policjantki, ale chyba przesadziłaś ze stwierdzeniem " że ktoś inny by za to już siedział "
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 30.12.2014 13:27

Ja mam w tej sprawie chyba nieco odmienne zdanie.
TV w zasadzie nie oglądam ale jak (nie pamiętam na którym kanale) nadają filmiki z TV USA jak tam Policja działa - to choćby się kotlety miały przypalić - oglądać będę. Bywa, że "ściganemu" poślą kulkę. No i dobrze.
Tak powinna działać Policja. Krótko, jasno i stanowczo.

Do Maniusta ....
Ja mam inne spostrzeżenia i przemyślenia na temat pracy Milicji w tym sławnego ORMO.
Tam nie byli jacyś zwyrodnialcy. To byli normalni obywatele tego kraju którzy zamiast odbębnić służbę wojskową byli wcielani do ORMO. Jedni z nas. To że komuś sprawili "lanie" nie znaczy, że byli debilami- często każdy z nas to samo by zrobił. Za darmo ten ktoś nie dostał pałą. Może się wymądrzał, udawał przygłupa, obrażał, ..... może swoim zachowaniem prowokował.

Osobiście (tak się złożyło) w stanie wojennym (Warszawa) zatrzymałem już po godzinie policyjnej dwie osoby. On i ona. Pijani. Grzecznie proszę o okazanie dokumentów, przepustki. Oni - jakby byli z kosmosu, nic nie dociera. Ponaglam ponieważ widzę na horyzoncie zbliżający się patrol ORMO. Wiem, że oni będą z nimi rozmawiać krótko. Nadal nie okazują żadnych dokumentów (zapewne walczyli z władzą, teraz pewno zasłużeni).
Przekazuję ich dla ORMO i idę dalej patrolować (patrol wojskowy 16 żołnierzy). Po odejściu 100-150 m słyszę lament i krzyk. ORMO wymusiło pałką należyte zachowanie. Chyba się wówczas ucieszyłem. Mnie ci ludzie wnerwili. "Bohatery od siedmiu boleści".
Ktoś patrząc z boku i nie zorientowany, powie - ORMO - to bandyci. Otóż nie.
nowotarżanin
Cromaniak

Postnapisał(a) nowotarżanin » 30.12.2014 13:32

woka napisał(a):Ja mam w tej sprawie chyba nieco odmienne zdanie.
TV w zasadzie nie oglądam ale jak (nie pamiętam na którym kanale) nadają filmiki z TV USA jak tam Policja działa - to choćby się kotlety miały przypalić - oglądać będę. Bywa, że "ściganemu" poślą kulkę. No i dobrze.
Tak powinna działać Policja. Krótko, jasno i stanowczo.

Do Maniusta ....
Ja mam inne spostrzeżenia i przemyślenia na temat pracy Milicji w tym sławnego ORMO.
Tam nie byli jacyś zwyrodnialcy. To byli normalni obywatele tego kraju którzy zamiast odbębnić służbę wojskową byli wcielani do ORMO. Jedni z nas. To że komuś sprawili "lanie" nie znaczy, że byli debilami- często każdy z nas to samo by zrobił. Za darmo ten ktoś nie dostał pałą. Może się wymądrzał, udawał przygłupa, obrażał, ..... może swoim zachowaniem prowokował.

Osobiście (tak się złożyło) w stanie wojennym (Warszawa) zatrzymałem już po godzinie policyjnej dwie osoby. On i ona. Pijani. Grzecznie proszę o okazanie dokumentów, przepustki. Oni - jakby byli z kosmosu, nic nie dociera. Ponaglam ponieważ widzę na horyzoncie zbliżający się patrol ORMO. Wiem, że oni będą z nimi rozmawiać krótko. Nadal nie okazują żadnych dokumentów (zapewne walczyli z władzą, teraz pewno zasłużeni).
Przekazuję ich dla ORMO i idę dalej patrolować (patrol wojskowy 16 żołnierzy). Po odejściu 100-150 m słyszę lament i krzyk. ORMO wymusiło pałką należyte zachowanie. Chyba się wówczas ucieszyłem. Mnie ci ludzie wnerwili. "Bohatery od siedmiu boleści".
Ktoś patrząc z boku i nie zorientowany, powie - ORMO - to bandyci. Otóż nie.

Małe sprostowanie to raczej nie było ORMO tylko patrol ZOMO lub ROMO.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 30.12.2014 13:37

Blaugrana napisał(a):Chyba można mieć swoje zdanie ? :)

Nie no akurat w Twoim przypadku to widzę nawet pewne złagodzenie bo zaczęło się od usiłowania zabójstwa :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 30.12.2014 13:44

woka napisał(a):Ja mam inne spostrzeżenia i przemyślenia na temat pracy Milicji w tym sławnego ORMO.
Tam nie byli jacyś zwyrodnialcy. To byli normalni obywatele tego kraju którzy zamiast odbębnić służbę wojskową byli wcielani do ORMO. Jedni z nas.

Wcielani? Oj chyba jednak nie byli.
A zamiast do armii szło się na ochotnika do ZOMO.
(bo lepsze żarcie, bliżej domu, etc.)
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 30.12.2014 13:44

nowotarżanin napisał(a):Małe sprostowanie to raczej nie było ORMO tylko patrol ZOMO lub ROMO.

Były i takie. Jednak w tym czasie, w Warszawie, przynajmniej na moim odcinku patrolowania było ORMO. Brodaci, wąsaci, .... różni.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 13:47

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Chyba można mieć swoje zdanie ? :)

Nie no akurat w Twoim przypadku to widzę nawet pewne złagodzenie bo zaczęło się od usiłowania zabójstwa :mrgreen:

Oj tam...nie mieszaj wątków.
W tym wypowiadamy się ...profesjonalnie :mrgreen:
Ale policjantka miała pecha, że ją nagrali, nie ?
P.S. A tak odnośnie tego usiłowania zabójstwa, niestety mogło się to różnie skończyć co nawet rzecznik policji skwitował, że policjantka zagroziła bezpieczeństwo pieszej. Czyli co to znaczy wg Ciebie ?
Art. 26.1. Kodeksu drogowego: "Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone