napisał(a) greg1595 » 27.09.2012 19:21
dareke napisał(a): Coś mi się zdaje , że nasze Maruśići jeszcze trochę i przestanie być cichą , spokojną wioseczką . Obym się mylił. Niestety po kilku latach mogę stwierdzić ,że to co jest teraz pod wodą , jest bardziej zniszczone , więcej różnego rodzaju śmieci i niestety mniej kolorowo niż kilka lat wcześniej.
Powiem tyle, jak sobie będziemy szanować te urocze zakątki Dalmacji, takie je będziemy oglądać.
Tak jest i z plażami bałtyckimi, szlakami górskimi itp..
My zawsze zbieramy odpadki, puste butelki i wynosimy do kosza. (na marginesie w Marusici na plażach były kosze które codziennie były wywożone). Niestety wśród uroczych kamyczków na plaży były szkła, pety i śmieci.
Jednego dnia nasi rodacy rozłożeni byli po środku plaży, na drugi dzień w tym miejscu rozłożyli się gdzie indziej a na starym miejscu zastałem stado pestek po brzoskwiniach.
My wszyscy Cromaniacy kochamy nasze miejsca wakacyjnej odskoczni od szarości syfu i smrodu. Niestety do Cro jeżdżą oprócz nas jednostki, które tego piękna naturalności i czystości nie szanują. Za parę lat podniosą się głosy, że tam brudno a w morzu dziadostwo leży.
Jak sobie ludzie zrobią, tak będzie w Chorwacji czy w Polsce!